Viščiukus skaičiuosime kitą rudenį

Prieš savaitę kalbėjome, kad ruduo – tinkamiausias metas savo finansų planui sudaryti. Tada skaičiavome būsimus viščiukus su didelę ilgalaikę būsto paskolą turinčia trijų asmenų šeima, kurios pajamos vidutinės. Pagrindinis tikslas buvo padidinti šeimos finansų saugumą: šeima į savo planus įtraukė šeimos maitintojų gyvybės draudimą, pinigų atsargos kaupimą ir skolos mažinimą. Šiuos tikslus šeima gali pasiekti kas mėnesį skirdama tam maždaug šeštadalį savo pajamų.

Šiandien pakalbėkime apie kitokio tipo namų ūkį – jauno, savarankiško žmogaus, pavadinkime jį Sauliumi, namų ūkį. Nuolatinės Sauliaus pajamos per mėnesį – maždaug 2 tūkst. litų. Už papildomus darbus keliskart per metus jis tikisi gauti dar maždaug 10 tūkst. litų. Sauliaus manymu, ateityje visai pagrįstai didės ir jo nuolatinės pajamos (darbo užmokestis). Šiuo metu jaunuolis gyvena nuomojamame bute ir savo būsto įsigyti šiuo metu nesiruošia. Jis dar nėra apsisprendęs, kur dirbs ir gyvens artimiausius trejus metus, o trumpalaikės spekuliacijos nekilnojamuoju turtu jo nedomina.

Galėtų sutaupyti

Saulius neturi kokių nors ypatingų brangiai kainuojančių poreikių, bet tai, ką uždirba, jis dažniausiai ir išleidžia. Vyras prisipažįsta, kad prireikus be didesnių suvaržymų galėtų sutaupyti mažiausiai 200 litų per mėnesį ir dar pusę pajamų už papildomus darbus. Iš seniau jis turi 1000 eurų santaupų, jų neliečia jau keletą metų. Vyras šiuo metu neturi jokių skolų ar įsipareigojimų.

Tokio amžiaus ir šeiminės padėties žmogaus poreikiai paprastai nėra dideli. Jis neturi šeimos, neturi įsipareigojimų, neturi poreikio ar būtinybės įsirengti ar išlaikyti būstą. Didelė dalis išlaidų tokiame amžiuje skiriama laisvalaikiui, pramogoms, bendrauti su draugais. Toks gyvenimo būdas nėra smerktinas, jei neužkrauna didžiulės skolų už brangius malonumus naštos.

Taigi tradiciškai pradėsime nuo finansinio saugumo. Turimų tūkstančio eurų santaupų nenumatytiems atvejams Sauliaus amžiaus ir kvalifikacijos žmogui turėtų užtekti. Šiuos pinigus naudingiau laikyti terminuotojo indėlio sąskaitoje su kelių procentų metinėmis palūkanomis. Dar Sauliui galima rekomenduoti draudimą nuo nelaimingų atsitikimų (ypač traumų). Taip pat Sauliui neprošal būtų pradėti kaupti pinigus ir senatvei, nesvarbu, kad ji dar labai toli. Šiandien investuodamas visai nedideles sumas (100-200 litų per mėnesį) jis tikrai nesuvaržys savo finansinių galimybių, o per kelis dešimtmečius gali pasiekti įspūdingų rezultatų. Saulius gali naudotis pajamų mokesčio lengvata, bet turi ketinimų kuriam laikui išvykti dirbti ir į užsienį. Todėl iš valstybės subsidijuojamų priemonių šiam tikslui labiau tinka III pakopos pensijų fondai (galima lanksčiau mokėti įmokas).

Investicijos – į akcijas

Didėjant pajamoms ar gavus atlygį už papildomus darbus, būtų gerai visų jų „nepravalgyti”, o juos „įdarbinti”. Kadangi Sauliaus nespaudžia laikas, jis gali drąsiau rinktis rizikingesnes ir pelningesnes investavimo priemones – investicijas į akcijas ar akcijų fondus. Pradedančiajam rekomenduojami diversifikuoti (ne regionų ar sektorių fondai). Tačiau jei žmogus mėgsta, nori ir turi galimybę rizikuoti, galima bandyti laimę ir populiariuose besivystančių šalių rinkų fonduose. Tik reikėtų žinoti, kad profesionalai rekomenduoja ten laikyti tik penktadalį savo investicijų portfelio. Koks Sauliaus turtas bus po metų, šiandien prognozuoti dar sunku. Tačiau svarbu, tai, kad jis jau bus pradėjęs kaupti santaupas senatvei šiandien, kai tam turi didžiausias galimybes, ir turės įgijęs investavimo į akcijas patirties.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.