Kauno taryboje bręsta naujas ginčas

Socialdemokratai rizikuoja sukelti naują polemiką, ar galima vienu metu sėdėti ant dviejų kėdžių

Vyriausybės atstovu Kauno apskrityje paskyrus socialdemokratą Vasilijų Popovą, jį Kauno miesto taryboje greičiausiai pakeis Kęstutis Kriščiūnas.

Jis dirba Savivaldybės administracijos vyriausiuoju specialistu ir yra derybų su prancūzais dėl sporto rūmų koncesijos koordinatorius, tačiau mano, kad tai nesutrukdys jam dirbti Taryboje.

Nemato trukdžių

K.Kriščiūnas vakar sakė, kad nemato priežasčių, kodėl negalėtų tapti Tarybos nariu.

„Viską išsiaiškinau ir apsisprendžiau. Kol kas nežinau Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko nuomonės. Tikiuosi, kad rytoj jau žinosiu, nes komisija ketina posėdžiauti. Tai, kad dirbu Savivaldybės administracijoje, nėra kliūtis. Buvo minčių, kad reikės pasirinkti tarp veiklos darbo grupėje dėl sporto rūmų statybos ir miesto Tarybos. Tačiau, atrodo, kad ir tai nesudaro keblumų”, – sakė K.Kriščiūnas.

Skyriaus vadovas siūlo pačiam apsispręsti

„Kuriai pusei: administracijai ar opozicijoje esančiai frakcijai – jis atstovaus Taryboje? Bet kokiu atveju K.Kriščiūnas atstovaus socialdemokratų frakcijai”, – sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Kauno skyriaus pirmininkas Gintautas Labanauskas.

Jis nesiryžo vertinti, ar nesusikirs K.Kriščiūno privatūs ir viešieji interesai.

„Jis yra suaugęs žmogus ir dėl to gali pats nuspręsti. Jam padės apsispręsti Vyriausioji rinkimų komisija, kitos tarnybos”, – svarstė G.Labanauskas. Jeigu K.Kriščiūnas persigalvotų, į vietą Taryboje pretenduotų Antanas Ivanauskas.

Vakar dar nebuvo žinoma, kas Tarybos frakcijos seniūno poste pakeis V.Popovą. G.Labanauskas teigė, kad jis neketina užimti šios vietos.

„Ir be manęs yra nemažai žmonių, kurie galėtų dirbti šį darbą. Tai – K.Kriščiūnas, Bronislovas Kučinskas, Vytautas Juodagalvis, Antanina Medviedevienė”, – sakė G.Labanauskas.

VRK remiasi V.Popovo žodžiais

Z.Vaigauskas „Kauno dienai” sakė, kad su V.Popovu jau kalbėjosi dėl K.Kriščiūno.

„V.Popovas man paaiškino, kad K.Kriščiūnas nėra valstybės tarnautojas, nes savivaldybės administracijoje dirba pagal sutartį. Jeigu taip ir yra, jis tikrai gali būti Tarybos narys. Dėl jo veiklos darbo grupėje dėl sporto rūmų statybos nieko negaliu pasakyti, jokių dokumentų nemačiau. Kol kas sprendžiu tik iš to, ką man pasakė V.Popovas”, – pažymėjo Z.Vaigauskas.

VRK pirmininkas prisiminė, kad pernai buvo iškilęs klausimas, ar Kauno rajono tarybos nariu gali būti Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Antanas Nesteckis. VRK nutarė, kad A.Nesteckis gali tapti Tarybos nariu, nes nepažeidė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo reikalavimų.

Kauno rajono savivaldybės meras Leonardas Gineika prašė panaikinti VRK sprendimą, tačiau prašymas buvo atmestas.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme yra išvardytos pareigos, kurios yra nesuderinamos su Tarybos nario pareigomis. Sąraše nenurodytos apskrities mokesčių inspekcijos viršininko pareigos.

Konservatoriai nustebę

„Kvaila situacija, tai nesuderinami dalykai”, – mano Tarybos konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

„Juk K.Kriščiūnas yra pavaldus administracijos direktoriui, o būdamas Tarybos nariu kontroliuotų administracijos darbą. Manau, kad socialdemokratai turėtų atsižvelgti į šiuos niuansus. Patiems sukurti teisinę koliziją ir savaip interpretuoti įstatymus nėra gerai. Konstitucinis Teismas prieš keletą metų išaiškino, kad Tarybos narys negali būti ir Seimo narys. Kurį laiką politikai sėdėjo ant dviejų kėdžių: patys leido įstatymus, patys jais vadovavosi Taryboje priimdami sprendimus. Juk Konstitucinis Teismas negali priimti sprendimų dėl kiekvieno atvejo”, – mano A.Kupčinskas.

Jis pats buvo patekęs į analogišką situaciją.

„1998-2000 metais dirbau Savivaldybėje pagal darbo sutartį. Kai 2000 metų kovą buvau išrinktas į miesto Tarybą, per mėnesį turėjau apsispręsti, ką daryti. Man tuomet nekilo abejonių ir pasirinkau politinę perspektyvą”, – sakė A.Kupčinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.