Marijampolės apylinkėse aptiktas nelegalaus spirito sandėlis

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai vakar, rugpjūčio 17 d. pavakarę, Marijampolės rajono Kalvarijos apylinkėse sulaikė krovininį mikroautobusą, vežusį maždaug pusę tonos nelegalaus etilo alkoholio. Dar pusantros tonos nelegalių svaigalų muitinės kriminalistai rado mikroautobusą vairavusio A. M. namuose Kumelionių kaime. Ten pat pareigūnai rado ir kelis šimtus rusiškų banderolių, skirtų svaigalams žymėti, bei etikečių „Galaxis vodka”. Sulaikyto alkoholio vertė – daugiau nei 80 tūkst. Lt.

Turėdami informacijos, kad Kumelionių kaime gyvenantis A. M. užsiima nelegalaus alkoholio saugojimu ir prekyba, MKT pareigūnai ketvirtadienį, rugpjūčio 17-osios pavakarę, kelyje Marijampolė-Kalvarija, sustabdė šio piliečio vairuojamą mikroautobusą „Mercedes Benz 100”.

Muitinės kriminalistų įtarimai pasitvirtino: automobilio krovinių skyriuje rasta 17 plastikinių talpų (kiekviena 33 litrų talpos), sklidinų melsvos spalvos skysčio, skleidžiančio etilo alkoholio kvapą. Gabentas krovinys veikiausiai lenkiškos kilmės, ką liudija ant talpų užklijuotos lenkiškos etiketės, su užrašais, jog skystis – automobilių langų ploviklis. Tačiau pareigūnų patirtis rodo, jog toks, dažais nuspalvintas spiritas, nelegalių prekeivių vėliau išvalomas cheminiu būdu ir panaudojamas „pilstuko” gamybai.

Dar daugiau nelegalių svaigalų MKT pareigūnai kratos metu aptiko A. M. namuose Kumelionių kaime (Marijampolės sav.). Šio namo garaže buvo rasta 40 vnt. 33-jų litrų talpos plastmasinių talpų bei 11 kartoninių dėžių (222 vnt.) plastmasinių litro talpos butelių, kuriuose buvo bespalvis skaidrus skystis, skleidžiantis etilo alkoholio kvapą. Iš viso garaže buvo rasta 1542 litrai etilo alkoholio.

Ten pat muitinės kriminalistai aptiko ir maždaug pusantro šimto rusiškų banderolių, skirtų svaigalų žymėjimui, panašų kiekį etikečių „Galaxis vodka”, bei daug tuščios plastikinės taros, ant dalies kurios jau buvo užklijuotos aukščiau minėtos etiketės. Be to, ten pat pareigūnai aptiko ir švirkštą, kuriuo į lenkišką langų ploviklį, manoma, buvo suleistas tam tikras kiekis chemikalų. Po tokios „procedūros” plastikinės talpos paprastai paliekamos atidarytos parai, kad „nusigaruotų” – per tą laiką minėtas violetinės spalvos langų ploviklis „virsta” bespalviu skaidriu skysčiu, primenančiu degtinę. Šiuo atveju plastikinės talpos taip pat buvo atidarytos, tad patalpoje tvyrojo stiprus alkoholio tvaikas

Pareigūnų manymu garaže buvo įrengtas „pilstuko” sandėliavimo ir gamybos taškas, kurio savininkas aprūpindavo aplinkinius rajonus nelegaliais svaigalais. Iš viso muitinės kriminalistai rado 2103 litrus etilo alkoholio iš kurio galėjo būti pagaminta 16 800 puslitrių „pilstuko”.

A. M. sulaikytas dviem paroms. MKT Marijampolės skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 201 str. 2 dalį. Rytoj Marijampolės apylinkės teisme bus sprendžiamas klausimas dėl A. M. suėmimo.

Šiemet MKT pareigūnai jau sulaikė beveik 8 tonas skysčių, kurių sudėtyje yra etilo spirito. Iš jų „pilstuko” gamintojai būtų galėję pagaminti apie 32 tonas nelegalių svaigalų.

Muitinės kriminalistų žiniomis dažniausiai nelegalus spiritas įvežamas iš Lenkijos, kur gaminamas legaliose arba neteisėtose spirito gamyklose. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, kai siena su Lenkija tapo vidine ES siena, nelegalaus spirito srautai iš Lenkijos suaktyvėjo. Pareigūnų manymu taip nutiko dėl įstatymų skirtumų, kurie skirtingai traktuoja etilo alkoholio denatūravimo procesus.

Violetinės spalvos skystis oficialiai gabenamas kaip langų valiklis. Lietuvoje jis cheminių medžiagų pagalba nubalinamas ir pardavinėjamas „pilstuko” mėgėjams. Kartais tokį skystį dar sumaišo su koka-kola šitaip gaudami vadinamąją „namų gamybos starką”.

Beje, analizuojant nelegalaus spirito sulaikymus Latvijoje ir Estijoje, matyti, kad absoliuti dauguma ten sulaikyto spirito taip pat yra lenkiškos kilmės. Todėl tikėtina, kad į Latviją ir Estiją atgabentas spiritas prieš tai buvo pervežtas per Lietuvos teritoriją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.