Boksininkų varžybas aptemdė muštynės

Europos čempionate Lietuvos sportininkai pritrūko psichologinės ištvermės

Plovdive (Bulgarija) pasibaigusiame 36-ajame Europos bokso čempionate Lietuvos rinktinė tarp 40-ies šalių komandų užėmė 16-ąją vietą, tačiau nė vienas mūsų sportininkas neįveikė aštuntfinalio barjero.

„Pritrūko psichologinės ištvermės. Be to, didelę įtaką turėjo prieštaringi teisėjų vertinimai”, – sakė „Kauno dienai” nacionalinės ekipos vyriausiasis treneris vilnietis Stanislavas Mižigurskis.

Neišnaudojo galimybių

Lietuvos boksininkai Plovdivo ringe laimėjo tik 4 kovas iš 11. Prieš varžybas planavę patekti į stipriausiųjų aštuntukus arba net tapti prizininkais, vieni mūsiškiai suklupo jau pirmuose susitikimuose, kiti – aštuntfinalyje.

Po vieną pergalę šventė kauniečiai Daugirdas Šemiotas (svorio kategorija iki 81 kg, rezultatu 32:27 eliminavo moldavą Jevgenijų Černovolą), Vitalijus Subačius (iki 91 kg, 21:14 nugalėjo gruziną Beką Lobžanidzę) ir Vitas Paliulis (daugiau nei 91 kg, 27:11 parklupdė moldavą Denisą Ursą) bei vilnietis Janas Romanovskis (iki 64 kg, 26:22 palaužė Lenkijos čempioną Marjušą Koperskį).

Kitame varžybų etape pranašesni buvo mūsiškių priešininkai.

Pralaimėjimais čempionatą pradėjo ir iš tolesnės kovos iškart pasitraukė panevėžietis Marius Vyšniauskas (iki 48 kg) ir kauniečiai Marius Narkevičius (iki 60 kg) bei Donatas Bondorovas (iki 75 kg).

Beje, net penki Lietuvos sportininkai (M.Narkevičius, J.Romanovskis, D.Bondorovas, D.Šemiotas ir V.Paliulis) nebaigė savo pirmųjų arba antrųjų kovų – teisėjai jas nutraukė 2-ajame arba 3-iajame raunduose, nes varžovai buvo įgiję akivaizdžią persvarą.

„Pasirodėme prasčiau savo galimybių”, – teigė S.Mižigurskis. Treneris iš dalies patenkintas tik D.Bondorovu ir V.Subačiumi, o kitiems boksininkams nešykštėjo kritikos.

Varžovai buvo aktyvesni

„D.Bondorovas jau pirmojoje kovoje susitiko su pasaulio čempionu ir planetos taurės laimėtoju rusu Matvejumi Korobovu. Tai buvo keistas mačas: Donatas beveik pusantro raundo po ringą gainiojo varžovą, tačiau arbitrai taškus skaičiavo ne mūsiškiui, o jo priešininkui.

V.Subačius aštuntfinalyje išmėgino jėgas su ukrainiečiu Denisu Pojatsika ir pralaimėjo jam net 19:45, nors prieš čempionatą niekas Ukrainos atleto nevadino favoritu, bet jis pasiekė finalą ir tapo čempionu”, – dalijosi mintimis S.Mižigurskis.

Pasak trenerio, labiausiai jį nustebino D.Šemiotas ir V.Paliulis.

„Daugirdas išsiskyrė gera sportine forma, tačiau jam koją pakišo netinkamas psichologinis nusiteikimas. Negalėčiau paaiškinti, kas atsitiko Vitui, kai jį trečiajame raunde nustelbė eilinis vidutiniokas iš Vengrijos: kaunietis tiesiog stovėjo ringe ir kažko lūkuriavo, o veržlus vengras elementariais smūgiais įgijo pranašumą”, – komentavo „Kauno dienos” pašnekovas.

„M.Narkevičius, nors ir labai stengėsi, vis dėlto stokojo greičio, staigumo. P.Vyšniauskui ir J.Romanovskiui šios pirmenybės buvo patirties mokykla”, – reziumavo S.Mižigurskis.

Keis taisykles

Tai, kad bokso mėgėjų varžybose teisėjavimas tapo pagrindine ginčų tema, patvirtino statistika.

Tik baigiantis čempionatui Europos bokso mėgėjų asociacija (EABA) pareiškė, kad sieks pakeisti 20-ies taškų taisyklę (kai pergalė skiriama boksininkui, iki 4-ojo raundo įgijusiam dvidešimties taškų persvarą).

Būtent dėl jos penki Lietuvos sportininkai patyrė nesėkmes.

„Ši taisyklė atima teisę grumtis iki paskutinio, galbūt lemiamo smūgio. Pavyzdžiui, svorio kategorijoje iki 57 kg dėl jos daugiau nei 43 procentai dvikovų baigėsi anksčiau laiko, o tarp 81 kg atletų – per 52 proc. Antrajame ar trečiajame raunde nutraukus kovą, pralaimintis boksininkas netenka galimybės atsigriebti ir perimti iniciatyvą. Tai – absurdas”, – sakė S.Mižigurskis.

Manoma, kad 20-ies taškų taisyklė bus atšaukta artimiausiame Tarptautinės bokso mėgėjų asociacijos (AIBA) kongrese.

Rusijos atstovai siūlo atsisakyti apsaugos šalmų bei kai kurių kitų elementų ir taip priartinti mėgėjų boksą profesionalų kovoms arba, kaip jie tvirtina, grįžti „prie tikrojo bokso ištakų”.

Turkus įsiutino teisėjai

Varžybas Plovdive aptemdė skandalas, kurį sukėlė Turkijos atstovai.

Per brito Franklino Gevino ir turko Sedžuko Aidino (svorio kategorija iki 60 kg) dvikovą Turkijos boksininkas grubiai pažeidė taisykles, todėl ringo teisėjas italas Faustas Čeketas diskvalifikavo turką.

Įsiutęs S.Aidinas metė pirštines arbitrui į veidą. Teisėjui išėjus iš ringo, jį smūgiu į galvą nokautavo Turkijos ekipos treneris Esalitinas Pektoganas, o Atėnų olimpiados čempionas Atagiunas Jalčinkaja italą apspjovė.

Neeiliniame EABA vykdomojo komiteto posėdyje nuspręsta diskvalifikuoti E.Pektoganą iki gyvos galvos, o S.Aidiną – penkeriems metams.

Plovdivo teismas 2000 levų (apie 3540 litų) baudą skyrė Turkijos bokso federacijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.