Kaimo sodybos neatsigina poilsiautojų

Ketinantieji laisvadienius praleisti kaimo turizmo sodyboje gali būti ramūs – palyginti su praėjusiais metais, paslaugų kainos beveik nepakito. Tačiau pradėjusieji ieškoti vietos poilsiui dabar turės gerokai pasistengti, nes dauguma sodybų užsakytos iki rudens.

Kaimo turizmo sezonas jau seniai įsibėgėjęs. Tam stimulą davė smarkiai atšilę orai ir prasidėjęs miestiečių, pagrindinių kaimo turizmo sodybų lankytojų, atostogų metas. Tačiau poilsiu kaimo turizmo sodybose pradėjusieji rūpintis tik dabar vargiai ras laisvų vietų. Specialistų teigimu, norėdami savaitgalį pailsėti kaimo turizmo sodyboje tuo turite susirūpinti bent prieš mėnesį, o ketindami čia apsistoti ilgesniam laikui – ir prieš pusmetį.

„Kaimo turizmo paklausa gerokai didesnė už pasiūlą, – teigė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) ekspertė Vilma Rakauskaitė. – Dauguma sodybų jau užsakytos iki rudens. O norėdami kaimo turizmo sodyboje švęsti Kalėdas ar Naujuosius metus spalio mėnesį sunkiai rasite laisvų vietų. Beje, ir kainos tuo metu dukart didesnės nei įprastai”.

Kaimo turizmo sodybų paklausa didėja dėl stiprėjančios gyventojų ekonominės galios. „Sektoriaus perspektyvos geros, nes tokių paslaugų poreikis akivaizdus. Ir ne tik dėl didėjančio lietuvių perkamumo, bet ir dėl didesnio užsieniečių srauto. Daugiausia Lietuvos kaimo turizmo sodybose lankosi kaimyninių valstybių gyventojai, nemažai vokiečių, atvažiuoja ir italų ar austrų”, – sakė Gintautas Indriūnas, Valstybinio turizmo departamento Turizmo paslaugų plėtros skyriaus vedėjas. Jis pažymėjo, kad Lietuvos kaime užsieniečių kasmet padaugėja apie 7 procentus.

Brango nedaug

Rakauskaitė pripažino, kad kainos truputį pakilusios, bet toks pokytis pagrįstas, mat lyginant su praėjusiais metais brango daugelis poilsiautojams išlaikyti reikalingų prekių. Anot pašnekovės, poilsio kaimo turizmo sodybose kainos pakilo nevienodai, vidutiniškai – apie 10 procentų.

„Tačiau poilsio turizmo sodybose kainos, priešingai nei sezono įkarštyje įprasta pajūryje, nesikeis. Mat jos pateiktos kataloguose, kurie išspausdinti dar vasario mėnesį, tad jei šeimininkai numatė galimas didesnes išlaidas svečiams išlaikyti, jie paslaugas jau pabrangino”, – aiškino Rakauskaitė.

Tačiau perspėjama, kad savaitgalio turizmo, populiariausio kaimo sodybose, paslaugų kainos gali keistis. „Para vienam žmogui kaimo sodyboje gali kainuoti ir 20 litų, ir šimtinę, įskaitant apgyvendinimą ir maitinimą. Daug priklauso nuo to, kokios paslaugos teikiamos, tačiau kai kuriose sodybose galima suderėti, dalies paslaugų atsisakyti ir taip sumažinti išlaidas. Nuomojantis kaimo turizmo sodybą savaitgaliui, apgyvendinimo kainos paprastai būna 10 proc. didesnės”, – pasakojo Indriūnas.

Poilsiautojų daugėja

Jo teigimu, savaitgalio turizmui paklausiausios 60-70 km nuo didžiųjų miestų nutolusios kaimo turizmo sodybos. Čia ir kainos 10-30 litų didesnės negu kitur, ir nakvynę už 20 litų per parą vargiai rasi. O jei sodyba stovi prie ežero, šeimininkai paprastai nepraleidžia progos į nakvynės kainą įskaičiuoti lito kito ir už aplinkos pranašumus.

Norinčiųjų pailsėti kaimo turizmo sodybose vis daugėja. Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) duomenimis, 2004-aisiais tokių poilsiautojų buvo kiek daugiau nei 186 tūkst., o praėjusiais metais – 215 tūkst. Neabejojama, kad šiemet jų bus dar daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.