Krantų sutvirtinimo programai – Rusijos federalinio biudžeto lėšos

Svetlogorsko paplūdimiuose ketinama įgyvendinti Rusijos federalinio biudžeto finansuojamą krantų sutvirtinimo programą. Kaliningrado srityje kuriama rekreacinė pajūrio zona.

Palyginti su Klaipėdos paplūdimiais, Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Svetlogorsko, turinčio federalinio kurorto statusą, pliažas siauresnis: iš vienos pusės aukšti skardžiai, apaugę medžiais, iš kitos – negailestingai skalaujanti ir taip siaurą krantą jūra. Poilsiautojai prie jos gali patekti lipdami gana stačiais laiptais, keldamiesi funikulieriumi arba liftu.

Užpraeitą savaitgalį Svetlogorsko paplūdimyje, šiek tiek tolėliau nuo miesto centro, netgi kurortinio sezono atidarymo šventės metu paplūdimyje gulėjo išrauti medžiai, smėlis buvo padengtas purvo sluoksniu. Susidarė įspūdis, kad krantotvarka čia nesirūpinama. Tačiau Svetlogorsko meras tai paneigė.

Vokiečiai neteisūs

Svetlogorsko miesto meras Olegas Vernikovskis (Oleg Vernikovskij) sako, jog procesas, kad jūra ardo krantą, neišvengiamas. Ji išguldo ir medžius. „Pliažų problemą sąlygoja miesto padėtis. Atlikti mokslininkų tyrimai rodo, kad statydami įrenginius vokiečiai pasirinko ne tą kryptį. Tai yra statmenai pastatyti įrenginiai neduoda naudos, priešingai – kaip tik prisideda prie to, kad krantas būtų plaunamas. Išnagrinėjome kitų šalių, kartu ir dabartinės Vokietijos, turinčios gana ilgą Baltijos jūros pakrantę, krantų tvirtinimo patirtį. Mes jau žinome, ką reikia daryti. Ketiname įgyvendinti federalinio biudžeto finansuojamą krantų sutvirtinimo programą. Iš turimo municipalinio biudžeto lėšų krantams sutvirtinti skirti negalime”, – „Vakarų ekspresui” sakė Svetlogorsko meras.

Viena zona

O. Vernikovskis pasakojo, jog planuojama pajūrį Kaliningrado srityje paversti kurortine zona. Į ją įeis visi srities miesteliai, esantys Baltijos jūros pakrantėje – Jantarnyj, Sveltlogorskas, Pionerskas ir Zelenogradskas. Pasak Svetlogorsko mero, tokia pajūrio rekreacinė zona jau egzistuoja.

Šiuo metu Svetlogorsko ir Jantarnyj miestelių valdžios atstovai svarsto galimybes suvienyti savo jėgas plėtojant kurortinį verslą. Beje, pernai metų pabaigoje Svetlogorske buvo įkurtas turistinis informacinis centras, kurio darbuotojai rūpinsis ir Jantarnyj kurortiniais reikalais.

„Manau, kad pasieksime žymiai geresnių rezultatų, jeigu visą turizmo verslo ir kurortinės sferos plėtojimo darbą visoje pakrantėje darys vienos rankos”, – sako O. Vernikovskis.

Milijonas poilsiautojų

Svetlogorskas, oficialiais duomenimis, turi 16,5 tūkst. gyventojų, tačiau jame gyvena žmonių, registruotų ir kitur, pavyzdžiui, Kaliningrade ir netgi Maskvoje. Todėl tikslaus gyventojų skaičiaus negali pasakyti nė pats miesto meras – maždaug 25-30 tūkst.

Pasak mero, Svetlogorską per metus aplanko 1 milijonas 450 tūkst. žmonių. Daugiau kaip pusė jų – Kaliningrado srities gyventojai, nes kurorto ekologinė būklė kur kas geresnė nei Kaliningrado, maždaug 30 proc. poilsiautojų yra Rusijos piliečiai ir tik apie 10 proc. – iš tolimojo ir artimojo užsienio.

O. Vernikovskis mero pareigas eina 1,5 metų. Pasak jo, merija bando ieškoti įvairių miesto biudžeto papildymo būdų. Pirmi laimėjimai jau pasiekti – šiemet miesto biudžetas maždaug 30 proc. didesnis nei pernai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.