Paslaptinga stovyklautojos mirtis – galvosūkis medikams

Šiandien Jurbarke bus laidojama itin mįslingomis aplinkybėmis Šventojoje surengtoje moksleivių stovykloje mirusi keturiolikmetė.

Netikėta mirtis pajūryje tapo galvosūkiu net medicinos ekspertams.

Mat nepilnametės mirties priežastis iki šiol liko neaiški, o didelę patirtį turintys medikai sako panašų dalyką fiksuojantys vos kelintą kartą per visą savo ilgametę praktiką.

Pasidarė bloga

Pirmadienio naktį, apie 1.40 val., viename iš Šventojoje, Jūros gatvėje, esančių, poilsio namelių netikėtai bloga pasidarė 1992 metais gimusiai Jurbarko gyventojai Auksei S.

Iškviesta greitosios medicinos pagalbos reanimacijos brigada mergaitei suteikė pirmąją pagalbą ir nugabeno į Palangos ligoninę. Po pusvalandžio Reanimacijos skyriuje gydytai keturiolikmetei diagnozuota klinikinė mirtis. Paauglės gyvybės išgelbėti nepavyko – apie 3 valandą ji mirė.

Palangos miesto policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo.

Mirė lyg kūdikis

Netrukus Auksės S. kūnas buvo pervežtas į Lietuvos teismo medicinos instituto Klaipėdos ekspertizių skyriaus laboratoriją. Skrodimą atliko pats skyriaus vedėjas Diomenas Vitkus.

Net patyrusiam specialistui, kokiu laikomas D. Vitkus, beliko konstatuoti, jog mirtis netikėta. Ekspertas prisipažino, kad per 33 darbo metus, tokią diagnozę nustatė tik trečią kartą.

Paprastai tokia diagnozė nustatoma netikėtai mirusiems kūdikiams iki vienerių metų, kai nepavyksta išsiaiškinti jų mirties priežasties. Dėl vadinamojo staigaus kūdikių mirties sindromo Lietuvoje kasmet miršta apie 13 naujagimių.

Planuojama, kad Auksės S. mirties paslaptį pavyks atskleisti Lietuvos teismo medicinos instituto specialistams, kuriems į sostinę pasiųsti audinių mėginiai.

Mergaitės giminės tvirtina, kad ji niekada nesiskundė sveikata. Sveika ji išvyko ir į pajūrį.

Pasak giminaičių, Auksė buvo gerokai judresnė už brolį dvynį. Mergaitė buvo fiziškai labai gerai išsivysčiusi ir mėgo sportą – lankė krepšinio treniruotes.

Netikėtumas

Jurbarkietė kartu su 33 moksleiviais iš Jurbarko Naujamiesčio vidurinės mokyklos į Šventąją atvyko birželio 8-ąją. Šią mokyklą lankiusi nepilnametė, kaip ir kiti atvykusieji, buvo ekologijos būrelio narė. Moksleiviai apsistojo šio miesto miškų urėdijai priklausančiuose nameliuose Jūros gatvėje.

Prasidėjus vasaros atostogoms, jauniesiems jurbarkiečiams surengta stovykla „Žemaitijos keliais”. Moksleiviai turėjo keliauti po Žemaitiją, kelias naktis praleisti palapinėse ir tik stovyklos pabaigoje apsistoti Šventojoje.

Nepilnamečius lydėjusi biologijos mokytoja Irena Šimkuvienė pasakojo, kad esant blogam orui, nutarta palapinėse nemiegoti. Sparčiai apžiūrėję žymesnes Žemaitijos vietas, jurbarkiečiai pasuko į Šventąją.

Moksleivius, tarp kurių buvo tik šeši berniukai (ketvirtokai), lydėjo keturi suaugusieji – trys mokytojos ir viena studijas baigusi magistrė.

„Nelaimės tikrai nebuvo galima net įtarti. Likus iki jos trims minutėms, viena mokytoja užėjo į mergaičių kambarį ir paragino jas eiti miegoti. Mes visos budėdavome, kol vaikai užmigdavo”, – pasakojo I. Šimkuvienė.

Pasak mokytojos, namelyje pasigirdus triukšmui, ji ėjo žiūrėti, kas darosi. Mokytoją pasitiko Auksės draugės, kurios pasakė, jog mergaitei bloga.

Į mokinių namelį atskubėjusios mokytojos liepė mergaitėms eiti į lauką, o pačios puolė gaivinti Auksę, iškvietė medikus. Mokinė jau buvo praradusi sąmonę.

„Vėliau šalia Auksės gulėjusi mergaitė pasakojo, kad paprašė jos nusisukti į kitą pusę, nes miegoti trukdė šviečiantis mobilusis telefonas. Juo Auksė siuntinėjo žinutes. Po akimirkos pasigirdo gargaliavimas ir išsigandusios mergaitės atbėgo pas mus”, – prisiminė mokytoja.

I. Šimkuvienė tvirtino, jog po šio sukrėtimo nebegalinti būti be vaistų. „Įsivaizduokite, ką reiškia išsivežti gyvą vaiką, o grąžinti mirusį…” – sakė ji.

Jurbarko miškų urėdijos nameliais besirūpinanti Šventosios gyventoja Regina Šeštokienė sakė, jog juose apsigyvenę jurbarkiečiai buvo labai ramūs.

R. Šeštokienė neprisiminė, kad kas nors panašaus Šventojoje būtų įvykę. Pasak jos, būna, kad poilsiautojai skęsta ar susižaloja, bet tokia netikėta ir paslaptinga jaunos mergaitės mirtis – tikrai pirma.

Nors Jurbarko moksleiviai pajūryje turėjo ilsėtis iki vakar, iš karto po nelaimės jie iš Šventosios išvyko namo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.