Vėžio diagnostikos programa sukėlė sumaištį

Priešinės liaukos (prostatos) vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje. Kiekvienais metais ja suserga apie du tūkstančius vyrų ir šis skaičius kasmet didėja. Jei nustatomas ankstyvųjų stadijų priešinės liaukos vėžys, gydymas gali būti efektyvus. Tačiau vyrai jau sirgdami ilgą laiką nejaučia jokių ligos simptomų, todėl dažnai (Lietuvoje 50 proc. atvejų) liga aptinkama vėlyvoje stadijoje. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo patvirtinta priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programa. Jos tikslas – kuo anksčiau nustatyti prostatos vėžį, tačiau šia programa iki šiol negalėjo pasinaudoti vyresni nei 75 metų vyrai.

Kviečia nemokamai pasitikrinti

Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa įgyvendinama jau šeštas mėnuo. Poliklinikos ir kitos pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos kviečia 50-75 metų vyrus nemokamai pasitikrinti prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje, pagal kurią galima numatyti ankstyvosios stadijos prostatos vėžį. Jei nustatytas viršijantis normą PSA kiekis, pacientas siunčiamas konsultuotis pas urologą ir atliekama prostatos biopsija. Padidėjęs PSA kiekis leidžia tik įspėti prostatos vėžį. Prostatos biopsija yra vienintelis būdas objektyviai patvirtinti prostatos vėžio diagnozę.

Nustačius vėžį ankstyvoje stadijoje, ligą galima efektyviai gydyti ir ligonis gali visiškai pasveikti.

Minėti tyrimai, urologo konsultacija apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Nemokamai pasitikrinti gali ir turintys padidintą riziką susirgti prostatos vėžiu vyrai nuo 45 metų amžiaus, jei jų tėvai ar broliai sirgo šia onkologine liga. Jie ir 50-75 metų vyrai nemokamai pasitikrinti gali kartą per metus.

Pacientus siunčia konsultuotis pas urologus ir atlikti priešinės liaukos biopsiją pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytojai.

Piktinasi dėl diskriminacijos

Kiekvienas 50 metų sulaukęs vyras turėtų kartą per metus apsilankyti pas urologą, o dabar tai padaro tik 6 procentai Lietuvos vyrų.

Prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą teigiamai vertina dauguma gyventojų. Tai dar vienas paraginimas vyrams susirūpinti savo sveikata ir efektyvi priemonė užkirsti kelią ligai. Tačiau vyresni nei 75 metų vyrai pasijuto diskriminuojami Sveikatos apsaugos ministerijos.

Šilainių poliklinikoje, kaip ir kitose pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose, iškabinti skelbimai, kviečiantys 50-75 metų vyrus dalyvauti nemokamame profilaktiniame patikrinime dėl prostatos ankstyvosios diagnostikos.

„Kur logika? – pamatęs tokį skelbimą Šilainių poliklinikoje piktinosi septyniasdešimt devynerių metų buvęs politinis kalinys Pranas Marcinkevičius. – Manau, kad rizika susirgti prostatos vėžiu didėja vyresniame amžiuje. Kodėl nemokamai gali pasitikrinti septyniasdešimt penkerių metų vyras, o septyniasdešimt šešerių ar vyresnis jau nebe?”

P.Marcinkevičius vis tik nusprendė pasitikrinti, ar neserga priešinės liaukos vėžiu, tačiau už tai jis turėjo sumokėti.

Ministerija ištaisė klaidą

Sveikatos apsaugos viceministras Rimantas Šadžius „Kauno dienai” teigė, jog ministerijai vyresni nei 75 metų vyrai skundėsi dėl diskriminacijos.

„Visada privalome suderinti finansines galimybes ir efektyvumą, – sakė R.Šadžius. – Tokie tikrinimai kainuoja nemažus pinigus. Rengiant minėtą programą mokslininkai skaičiavo, prognozavo, kiek jai įgyvendinti reikės lėšų. Bet pasirodė, kad mūsų prognozės buvo per daug pesimistinės. Priėmėme sprendimą, kad reikia keisti teisės aktus ir panaikinti nurodytą viršutinę amžiaus ribą. Nemokai galės kartą per metus pasitikrinti visi 50 metų ir vyresni vyrai. Nuo 45 metų galės nemokamai tikrintis tie vyrai, kurių tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu. Gyvenimas parodė, kad buvo padaryta klaida, nustatant 75 metų amžiaus ribą. Dabar ši klaida atitaisyta. Stengiamės pakviesti pasitikrinti sveikatą kuo daugiau Lietuvos vyrų”.

Teisės aktai, koreguojantys ankstesnį sprendimą, įsigalios artimiausiu metu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.