„Karigės” pastatai pirkėjų nesuviliojo

Tragedijos paženklintas pirkinys liko neparduotas

SBA koncernui, netiesiogiai valdančiam Kauno baldų įmones „Karigė” ir „Kauno baldai”, nepavyko parduoti nekilnojamojo turto, tarp jo – ir patalpų, kurios praėjusiais metais nukentėjo nuo gaisro ir griūties.

Turto ateitis neaiški

Koncernas prieš kelis mėnesius paskelbė parduodantis Drobės gatvėje esantį administracinį pastatą bei gamybines patalpas. Tačiau tokių ketinimų įmonių grupei teko atsisakyti, nes neatsirado pirkėjų.

SBA rinkodaros ir viešųjų ryšių direktorė Gintarė Mierkienė „Kauno dienai” teigė, kad galutinis sprendimas dėl šių pastatų likimo nėra priimtas. Ar į šį turtą investuos pats SBA koncernas, dar svarstoma.

Neoficialiais duomenimis, pirkėjus atbaidė ir gana didelė parduodamo turto kaina, viršijusi 7 mln. litų, ir pernai įvykusios tragedijos padariniai – norint eksploatuoti apgriuvusį „Karigės” pastatą, prireiks milžiniškų investicijų.

Praėjusiais metais kovo 21-ąją „Karigės” gamybiniame pastate kilusi avarija sudavė nemenką finansinį smūgį baldus gaminančiai įmonei. Griuvus statiniui, trys žmonės žuvo, dar trys buvo sužaloti ir vienas dingo be žinios.

Neįvykdyti reikalavimai

Valstybės darbo inspekcijos (VDI) sudaryta tyrimo komisija paskelbė išvadą, kad statinio griūtis įvyko dėl blogos statybos darbų, konstrukcijų, statybinių medžiagų kokybės bei pastato techninės priežiūros reikalavimų nevykdymo, sugriuvusios pastato dalies konstrukcijoms pasiekus eksploatacinę – ribinę būklę.

Pastatas sugriuvo suirus pirmojo aukšto kolonai. Konstrukcijos, griūdamos ant lakavimo kabinų ir jas gniuždydamos, pažeidė elektros instaliaciją ir dėl to kilusios kibirkštys sukėlė gaisrą.

VDI taip pat nurodė, kad likusią pastato dalį bus galima naudoti tik nustatyta tvarka atlikus statinio ekspertizę, įgyvendinus priemones esminių statinio reikalavimų pažeidimų pašalinimui ir pripažinus jį tinkamu naudoti.

Patyrė nuostolių

Praėjusiais metais „Karigė” patyrė 4,476 mln. litų nuostolių – 2,6 karto daugiau nei 2004-aisiais (1,67 mln. litų). Bendrovės pajamos pernai, palyginti su 2004 metais, sumažėjo 2,7 karto – iki 7,78 mln. litų.

Po pastato griūties gamybos sustabdymas „Karigei” kainavo 2,39 mln. litų. Šiemet vasarį gamyba perkelta į naujai rekonstruotas gamybines patalpas Ateities plente.

Šiemet „Karigė” tikisi parduoti produkcijos už 29,6 mln. litų bei investuoti 3,27 mln. litų, iš jų – 1,23 mln. litų būtų skirta pastatų rekonstrukcijos darbams bei technologiniams įrenginiams įsigyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.