Nuteistas Dailidė kalėjimo išvengė

Vilniaus apygardos teismas nuteisė Algimantą Mykolą Dailidę už tai, kad jis dalyvavo nusikaltimuose prieš žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, tačiau nuteistasis nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas.

Per Antrąjį pasaulinį karą padarytų nusikaltimų prieš žydus bylą praėjusių metų lapkritį Vilniaus apygardos teismui perdavė Generalinė prokuratūra. Pareigūnai teigė surinkę duomenų, patvirtinančių Algimanto Mykolo Dailidės kolaboravimą su Lietuvą okupavusiu nacistinės Vokietijos režimu ir tai, kad jis vykdė saugumo policijos Vilniaus apygardos viršininko Aleksandro Lileikio nurodymus persekioti žydų tautybės civilius asmenis. Atsižvelgdamas į sunkią kaltinamojo sveikatos būklę ir amžių prokuroras prašė teismo skirti minimalią 5 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nors teismas vakar nuteisė 85 metų Dailidę už dalyvavimą nusikaltimuose prieš žydus, nuo baudžiamosios atsakomybės jis buvo atleistas, nes nekelia pavojaus visuomenei. Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad kaltinamasis per daugiau kaip šešiasdešimt metų, praėjusių nuo byloje minimų įvykių, daugiau nebuvo nusikaltęs ir patekęs į teisėsaugos akiratį.

Dailidei skelbiamo nuosprendžio klausėsi ir JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas. Palaikyti teisiamojo į Vilniaus apygardos teismą atvyko radikalai Mindaugas Murza ir Visvaldas Mažonas, dar keletas asmenų. Salėje jie laikė plakatus, ant kurių buvo užrašyta: „Įrodymų nėra – Dailidė teisiamas”, „Pirma genocidas, po to holokaustas”. Vėliau tie žmonės, iškėlę plakatus ir vėliavas, stovėjo prie teismo pastato Gedimino prospekte.

Paklaustas, ar nuosprendis tenkina, Dailidė atsakė, jog taip, tačiau pridūrė niekada nesijautęs kaltas. „Tikėjomės kitos pabaigos – išteisinimo, nes įrodymų nėra. Vis dėlto teismas pasielgė kitaip. Jeigu leis Dailidės jėgos ir sveikata, svarstysime klausimą dėl skundo”, – teigė nuteistojo advokatas Algirdas Matuiza.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.