Kokteilis – tai gėrimas, savo spalva, papuošimu ir, suprantama, turiniu džiuginantis akis, sukuriantis linksmą ar romantišką nuotaiką. Didžiulę reikšmę turi kokteilio taurės forma.
Paryškina skonį
Įvairiems alkoholiniams gėrimams dažnai reikia specialių indų – taurių, stiklinių ar bokalų.
Manoma, kad pats geriausias vynas, įpiltas ne į jam skirtą taurę, praranda savo tikrąją skonio harmoniją. O tinkamai parinkta taurė paryškina gėrimo skonį.
Kadangi žmonių vaizduotė yra begalinė, todėl ir sukurtų kokteilių įvairovė tikrai gausi, tad ir skirstomi jie įvairiai.
Apetitą sužadinantys
Šio tipo kokteiliai patiekiami aukštose kūgio arba cilindro formos taurėse su paplatintu dugnu ir aukšta kojele. Vienos iš tokių taurių vadinamos plokščiomis kokteilio taurėmis.
Jų talpa – nuo 50 iki 70 ml. Didesnės tinka gėrimams su grietinėle arba vaisių sultims. Mažesnės tiesiog idealios aperityvams ir stipriesiems kokteiliams.
Panašūs kokteiliai patiekiami ir tipiškose kokteilių taurėse, kurios turi kūgio formos apačią (nuo 50 ligi 70 ml talpos). Jose patiekiami skaidrūs, būtent jose paruošti kokteiliai, pusiau sausi aperityvai, kokteiliai, atšaldyti ledu, tačiau patiekiami be ledo.
Vietoj deserto
Desertiniai kokteiliai gaminami ir patiekiami permatomose taurėse arba didelėse šampano taurėse.
Pagrindinė šių kokteilių sudėtinė dalis yra ledas, kurio į taurę pridedama 1/3 ar 1/2 visos taurės talpos.
Sluoksniuoti ir degantys
Sluoksniuoti kokteiliai ir yra tos „gaidžio uodegos”, nuo kurių kilo bendrinis kokteilių pavadinimas (angl. cocktail).
Sluoksniuoti ir degantys – fakeliniai kokteiliai geriami be šiaudelių, nenaudojama jokių priedų. Gaminant labai svarbu preciziškumas, kad komponentų sluoksneliai nesusimaišytų.
Patiekiami bespalvėse cilindro arba kūgio formos taurėse, arba gražiose maderos taurėse su aukštomis kojytėmis.
Kūgio formos taurės pabrėžia kiekvieno kokteilio sluoksnio spalvą.
Ypatingose stiklinėse
Kokteiliai gali būti patiekiami ir įvairių dydžių bei talpų plačiose stiklinėse storais dugnais (angl. tumbler).
Mažosios stiklinės, kurių talpa 160 ml, naudojamos rūgštiems gėrimams ar punšui, taip pat vaisių ir daržovių sultims patiekti.
Vidutinėse storais dugnais 200 ml talpos plačiose stiklinėse patiekiami putojantys gėrimai ir gėrimai su kiaušinio tryniu, pienu bei cukrumi.
Aukštose taurėse (angl. highball) arba didelėse storadugnėse stiklinėse, kurių talpa maždaug 280 ml, patiekiami ilgai geriami (angl. long drink) ir gazuoti gėrimai.
Žema plokščiadugnė stiklinė, dažnai dar vadinama senoviška, naudojama visiems gėrimams, patiekiamiems on the rocks, arba, kitaip sakant, – su ledo gabalėliais.
Koblero taurė
Tai – plati, apie 50 ml taurelė, puikiai tinkanti vaisiais puošiamiems gėrimams.
Dar reikėtų pridurti, kad kokteilius geriau patiekti permatomose, o ne spalvotose taurėse, nes bespalvėse taurėse jie atrodo efektingiau.
Spalvingumas, egzotika, gaminimo procesas yra tik keletas priežasčių, kodėl kokteiliai populiarūs visame pasaulyje.
Keista, kad niekur neparasyta, kad Sveicarijoje operacija jai dare chirurgai is Lietuvos…
Labai viskas keista.
Kodel tokiu atveju daryt operacija Sveicarijoje???