Fermoje paaukota 500 vištų

Atsirado bauginantys užrašai

Artėdami prie Kaišiadorių rajono Kruonio miestelio vairuotojai vakar visą dieną net keliose vietose matė patruliuojančius policininkus ir grėsmingus užrašus, perspėjančius apie paukščių gripą.

Išsigandusius žmones pareigūnai ramino – šį kartą tai buvo tik imituoto paukščių gripo protrūkio likvidavimo pratybos. Panašios jau vyko ir kitose šalies vietose.

Pagrindinis mokymų tikslas – praktiškai įvertinti pasirengimą likviduoti pavojingo užkrato židinį ir suderinti institucijų veiksmus. Vakar Kaišiadorių rajone dirbo 210 specialistų.

Šį kartą nebuvo dezinfekuojami pravažiuojantys automobiliai. Mokymų rengėjai taip pat nekvietė kariškių, kurie turėtų plačiu ratu apsupti nelaimės zoną.

Mokymai buvo tikroviški

Pagal scenarijų paukščių gripu buvo užsikrėtę Lapainios kaime veikiančioje fermoje gyvenantys sparnuočiai.

Mokymai atrodė labai tikroviškai – prie įvažiavimo į tariamą pavojaus zoną budintys pareigūnai registravo visus atvykėlius.

Kiekvienas vairuotojas parašu turėjo patvirtinti sutinkąs laikytis nurodymų ir nenuklysti nuo numatyto maršruto.

Paukščių fermoje dirbo specialiais kostiumais vilkintys veterinarai, jie paukščius krovė į maišus ir dusino anglies dvideginio dujomis. Fermos teritorijoje veikė laboratorija, kurioje buvo tiriamos vištos.

Mokymų metu sunaikinta 500 broilerių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas pranešė, kad jų savininkui Dovainonių paukštynui nuostoliai bus atlyginti.

Atokvėpis – po dviejų mėnesių

„Prasidėjus aktyviai paukščių migracijai, gripas turėtų pasiekti ir Lietuvą”, – prognozavo K.Lukauskas. Kaimyninėje Lenkijoje savaitgalį pirmą kartą aptiktas pavojingas užkratas.

Lietuvoje veterinarai jau ištyrė 201 mūsų šalyje nugaišusį sparnuotį, tačiau jie nesirgo paukščių gripu.

„Jei per du mėnesius paukščių gripas nepasieks Lietuvos, šįmet jo tikriausiai išvengsime”, – svarstė K.Lukauskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė iki gegužės 20 dienos lauke laikyti naminius paukščius. Draudimas žieduoti laukinius paukščius galios iki birželio pradžios.

Dalis augintinių sunaikinta

Lietuvoje yra beveik 174 tūkst. naminių paukščių laikytojų, kurie kartu augina 10 milijonų sparnuočių.

K.Lukausko žiniomis, pavojingo užkrato pabūgę šalies gyventojai jau sunaikino apie 0,5 mln. augintinių. Vieno paukščio vakcinacija kainuoja 11 litų, tad smulkiesiems augintojams tokia procedūra būtų per brangi.

„Turime priprasti prie dar vieno iššūkio. Liga neišnyks, tačiau bus kontroliuojama”, – pažadėjo K.Lukauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.