Žmogaus kūne gyvenantys parazitai gali daryti įtaką jo elgesiui?

Oksfordo universiteto mokslininkai aptiko, kad paplitęs parazitas toksoplazma gali daryti įtaką savo šeimininkų elgesiui. Tyrimų eigoje išaiškėjo, kad žiurkės, kurių smegenys yra pažeistos toksoplazmomis, siekia to, kad jas suėstų katės, kurios yra galutiniai „toksoplazmos „šeimininkai”. Jei sveikos žiurkės paniškai bijo priartėti prie kačių šlapimu pažymėtų vietų, tai žiurkės, turinčios parazitų, praranda šį apsauginį mechanizmą ir, priešingai, jas traukia šis kvapas. Taip pat ir parazituojantys upių žuvų kūnuose mikroorganizmai verčia jas šokinėti iš vandens ir tuomet jos tampa lengvu paukščių grobiu. O gyvenantys žioguose parazitai verčia juos šokinėti į vandenį, kur parazitas gali išeiti iš savo šeimininko ir pratęsti savo gyvenimo ciklą.
Medikai ėmė svarstyti: jei parazitai taip keičia gyvūnų elgesį, ar jie gali būti pavojingi žmogui? Gydytojas Fullero Torri iš Stenlio medicinos tyrimų instituto nustatė, kad tarp užsikrėtimo toksoplazmomis ir žmogaus šizofrenijos vystymosi egzistuoja glaudus ryšys. Be to, remiantis statistika, nėščios moterys, pas kurias nustatytas padidėjęs antitelių toksoplazmoms kiekis, dažniau gimdo turinčius polinkį į šizofreniją vaikus.
Gydytojas Džoana Vebster iš Londono Imperial College paskelbė, kad vienareikšmiškai teigti, jog užsikrėtimas šiais parazitais būtinai paskatins šizofrenijos išsivystymą, tačiau tam tikrais atvejais tai vis dėlto įvyksta.
Nustatyta, kad beveik pusė visų Žemės gyventojų yra infekuoti toksoplazmomis, nors susirgimo paūmėjimas įvyksta gana retai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.