Apie Ispanijos raudonuosius vynus žinome gal ir ne viską, bet kad jų mūsų parduotuvių lentynose pasirinkimas tikrai nemažas – akivaizdu. Taip pat daugelis jau patyrėme, kad ispaniško vyno galima gauti tikrai gero ir už gerą kainą. Bet kaip išsirinkti?..
Ragauja žinovai
Pasikliaukite savo skoniu arba įsiklausykite į specialistų, žinovų patarimus, kurie padės jūsų skonį lavinti.
Lietuviškame „Vyno žurnale”, kuris pradėtas leisti pernai pavasarį, vynus vertina žinomi Lietuvoje jų degustuotojai. Tarp jų – vyno ekspertas Jurgis Šliogeris, „Vyno klubo” direktorė Rasa Sužiedelienė, vyno konsultantai Laimonas Gryva ir Mindaugas Jurkynas, žurnalo vyr. redaktorius, vyno gurmanas Arūnas Starkus, vyno enciklopedininkė Karolina Vienažindytė, taip pat Darius Voisiat – vyndario, gaminančio vienus iš geriausių Vokietijos „Pinot Noir” ir putojančius vynus, mokinys bei kiti.
Tylos – vyksta degustacija
„Vyno žurnalo” vynų degustacijos vyksta pagal tarptautinės Onologų sąjungos nustatytą tvarką. Vynai degustacinės komisijos nariams pateikiami atsitiktine tvarka, nenurodant nei vyno pavadinimo, nei gamintojo.
Kiekvienas degustuotojas absoliučioje tyloje užpildo keturiolikos kriterijų vyno vertinimo lentelę, aprašo kokybinius pojūčius.
Komisijos narių rezultatai apibendrinami statistiškai, išvedant galutinį vertinimą balais pagal šimtabalę sistemą.
Vertina balais
Degustuojant vynai vertinami balais. Kuo aukštesnis balas – tuo vynas geresnis.
Balai atspindi vyno kokybės lygius: 95-100 balų – įstabus vynas, 90-94 balai – puikus, 86-89 balai – labai geras, 80-85 balai – geras, 75-79 balai – vidutinis, 70-74 balai – su minimaliais trūkumais, iki 70 balų – vynas, kurio vertėtų vengti.
Be kita ko, vyno savybių, konkrečių aromatų ir skonio aprašymas pasirenkant vyną gali būti dar svarbesnis už vyno kokybės įvertinimą balais.
Skirsto į kategorijas
Mūsų ekspertai ispaniškų vynų vertinimus pateikė pagal Ispanijoje paplitusią raudonųjų vynų klasifikaciją, apibūdinančią, kiek laiko vynas brandintas ąžuolo statinėje ir po to butelyje, prieš pateikiant jį prekybai.
Vynai buvo degustuojami suskirsčius juos į kategorijas, priimtas jų pagaminimo šalyje. Taigi Ispanijos vynai buvo vertinami Vino Joven, Crianza, Reserva ir Gran Reserva kategorijose.
„Smaguris” siūlo paragauti tų ispaniškų vynų (po tris iš kiekvienos kategorijos), kurie pagal ekspertų įvertinimus yra labai geri arba geri, tačiau nėra labai brangūs.
Joven, Sin Crianza
Vino Joven (jaunas vynas) – gali būti šiek tiek brandintas statinėse, gali ir ne. Pateikiamas pardavimui kitais metais po derliaus nuėmimo, skirtas greitam vartojimui. Užrašas joven ne visada būna ant etikečių. Kartais jį pakeičia Sin Crianza.
Fagus Coto de Hayas Garnacha 2001 – labai tamsios vyšnių spalvos. Prinokusių gervuogių, mėlynių, grietinėlės, kokoso, džiovintų vaisių aromatas. Saldokas, primenantis uogas, švelnus skonis. Juodųjų serbentų ir aviečių poskonis. 86 balai. Kaina – maždaug 23 Lt.
Caracol Serrano Jumilla Tinto Joven 2004 – tamsios rubino spalvos.Džiovintų uogų, vaisių, tabako, mėtų aromatai. Gaivios švelnios rūgšties, švelnių taninų, geros dermės vynas. Poskonis kartokas. 85 balai. Kaina – maždaug 18 Lt.
Campo de Borja Coto de Hayas Garnacha Centenaria 2003 – tamsios vyšnių spalvos. Kvepia juodais vaisiais, džiovintomis slyvomis. Švelnus, vidutinių taninų, alkoholiškas vynas. 82 balai. Kaina – maždaug 15 Lt.
Crianza
Crianza – mažiausiai dvejų metų amžiaus vynas, per tą laiką bent šešis mėnesius laikytas mažose ąžuolo statinėse.
Camazo Crianza 1999 – tamsios ruduojančios spalvos. Kvepia žibuoklėmis, jų lapais, žoliškas. Daug rūgšties ir taninų, kurie dar stipriai sutraukia ir sausina burną. 87 balai. Kaina – maždaug 15 Lt.
Palacio del Conde Crianza DO 2000 – intensyvios, skaidrios granato spalvos. Kvepia džiovintomis vyšniomis, razinomis, medumi. Nemažai rūgšties, ilgai išlieka vaisių skonis. Poskonis truputį pipiriškas ir ilgai išliekantis. 87 balai. Kaina – maždaug 15 Lt.
Campo Mazorral Crianza – ruduojančios rubino spalvos. Vaisiškas, braškių kompoto kvapas. Daug sausų, minkštų taninų, sausokas. Vidutiniškai trunkantis juodų uogų poskonis. 82 balai. Kaina – maždaug 12 Lt.
Reserva
Reserva – tai geresnių derlių rinktinių statinių vynas. Minimalus amžius – treji metai. Bent vienerius metus šis vynas turi praleisti ąžuolo statinėse.
Castillo de Almansa Reserva 2000 – rubino spalvos su melsvu atspalviu. Tyras miško uogų, braškių, gėlių ir prieskonių aromatas. Taninai jauni, tačiau negausūs, nedaug minkštos rūgšties. Vaisiškas skonis ir poskonis. 86 balai. Kaina – maždaug 20 Lt.
Senorio de los Llanos Reserva DO – neryškios vyšnių spalvos. Vaisių, vyšnių, aviečių, dūmo, žemių kvapas. Lengvas, su pipirų, gvazdikėlių skoniu burnoje. Nedaug minkštų taninų, poskonis išlieka gana ilgai. 84 balai. Kaina – maždaug 20 Lt.
Palacio del Conde Reserva DO 2000 – skaidrios vyšnių spalvos. Kvepia razinų kompotu, figomis, gvazdikėliais. Rūgšties nedaug, taninai prislopę. 80 balų. Kaina – maždaug 16 Lt.
Gran Reserva
Gran Reserva – gaminami tik ypač gerais metais. Šie vynai – bent penkerių metų senumo ir bent dvejus metus brandintas mažose ąžuolo statinaitėse. Neretai vyndariai brandina vyną dar ilgiau, nei reikalauja nerašyti vyno gamybos įstatymai.
Real Irache Gran Reserva 1996 – labai blyškios granato spalvos. Džiovintų vaisių, mirkytų razinų, vanilinio pyrago, šokolado aromatai. Saldi banga, švelnus, truputį karsteli. Spygliuočių kvapo poskonis. 85 balai. Kaina – maždaug 22 Lt.
Palacio del Conde Gran Reserva 1995 – ruduojančios rubino spalvos. Gaivus vyšnių pyrago, uogienės, razinų kvapas. Rūgštis šiek tiek aitroka. Burnoje intensyvus. 83 balai. Kaina – maždaug 20 Lt.
Azalea Gran Reserva DO 1996 – vyšnių spalvos. Džiovintų slyvų, vyšnių, sirupo kvapas. Minkšta rūgštis, sausinantys taninai. Džiovintų slyvų ir duonos poskonis. 81 balas. Kaina – maždaug 21 Lt.
Post scriptum
Sakoma, kad žmonės gali įvardinti apie 1000 skoniui būdingų savybių, kurių daugumą galima atrasti ir vyne, pagamintame iš vienos pradinės žaliavos – vynuogių sulčių. Tokia kvapų ir skonių gausa negali pasigirti joks kitas alkoholinis gėrimas.
Anot J.Šliogerio, tikras vyno gėrimas niekada nėra gėrimas tik to vieno vienintelio vyno iš to vieno butelio. „Geriant vis reikšmingesnis tampa procesas. Iš jo gimsta didžiausias pasitenkinimas, kuris yra tikroji vyno manijos paslaptis. Kai žmones vienija ne noras gerti, bet pajusti to proceso malonumą, pažinti plačią vynų įvairovę”, – įsitikinęs žymus vyno ekspertas.