Prokuratūra virto skaitykla

Šią savaitę į Vilniaus apygardos prokuratūrą pradėjo plūsti politikai ir žurnalistai, norintys pasklaidyti vadinamąją „Draugystės” viešbučio privatizavimo bylą. Vieni tikisi šūsnyje dokumentų rasti tai, ko, jų manymu, galbūt nepastebėjo tyrimą atlikę pareigūnai, kitus gena paprasčiausias smalsumas.

Opozicijos atstovai apsirūpino leidimais

Pirmasis susipažinimo su praėjusį mėnesį nutraukto ikiteisminio tyrimo dėl viešbučio „Draugystė” privatizavimo medžiaga procedūrą pirmadienį pradėjo parlamentaras konservatorius Jurgis Razma. Jau po pirmos ikiteisminio tyrimo medžiagos skaitymo sesijos Seimo narys pareiškė radęs faktų, leidžiančių teigti, kad konservatorių iniciatyva šio privatizavimo reikalus išsiaiškinti parlamentinėje komisijoje buvo pagrįsta.

Leidimus susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, be J.Razmos, dar yra gavęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius ir keli kiti Tėvynės sąjungos bei Liberalų frakcijų atstovai Seime. Tiesa, ne visi jie dar apsilankė prokuratūroje. Pagal vidaus reikalų ministro patvirtintą tvarką, leidimą susipažinti su nutraukto ikiteisminio tyrimo medžiaga suteikia tą tyrimą atlikęs pareigūnas. Šiuo atveju – Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Dainius Vilimas.

Su prašymu leisti susipažinti su ikiteisminio tyrimo dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, privatizuojant UAB „Draugystė” viešbutį, medžiaga į prokuratūrą kreipėsi ir „Kauno diena”. Leidimas buvo duotas.

Priminsime, kad praėjusių metų lapkritį pradėto ir šių metų sausio pradžioje baigto ikiteisminio tyrimo metu prokuratūra siekė išsiaiškinti, ar 1993-1998 metais Prezidento pareigas ėjęs Algirdas Brazauskas darė kokią nors įtaką viešbučio „Draugystė” privatizavimui ar spaudimą jį vykdžiusiems pareigūnams. Tokių duomenų prokuratūra nerado. Ji taip pat pareiškė, kad viešbučio, dabar priklausančio premjero žmonai Kristinai Brazauskienei ir jos sūnui Ernestui Butrimui, privatizavimas įvykdytas nepažeidžiant jokių įstatymų.

Privatūs duomenys – tabu

Atvykęs į prokuratūrą „Kauno dienos” žurnalistas pirmiausia buvo supažindintas su savo galimybių ir atsakomybių ribomis. Jo buvo paprašyta užpildyti specialią anketą, kurioje reikėjo nurodyti susipažinimo su ikiteisminio tyrimo medžiaga tikslą bei pasirašyti ant dokumento, kuriame išdėstyta, kokia informacija iš bylos negali būti viešai skelbiama.

Pasirašydamas asmuo patvirtina, kad neatskleis jokios informacijos, kuri gali pažeisti asmenų teisę į privatų gyvenimą, jo nuosavybės slaptumą, o taip pat nepaviešins su komercinėmis paslaptimis susijusių duomenų, kurių atskleidimas gali padaryti žalos.

Prokuroras, prieš leisdamas pašaliniams asmenims susipažinti su nutraukto ikiteisminio tyrimo medžiaga, turėjo nemenkai paplušėti, kad tam parengtų bylą. Atskiros pastraipos ir netgi ištisi bylos puslapiai pridengti storo popieriaus lapeliais, kurie prisegti metalinėmis sąsagomis. Tokių vietų trylikoje bylos tomų – šimtai.

Paprastai pridengiama informacija apie liudytojų ar kitų byloje minimų asmenų gyvenamąją vietą, jų socialinį ir šeimyninį statusą, išsilavinimą ir pan. Kaip galima suprasti, pašalinių skaitovų akims nepasiekiama ir kai kuri informacija, susijusi su viešbučio „Draugystė” (dabar vadinamo „Crowne Plaza”) komercine ir ūkine veikla.

Nuobodulį sklaido nuotykių knyga

Nepaisant šios išankstinės cenzūros, prokuroras D.Vilimas žurnalistą perspėjo, kad byloje vis dėlto gali pasitaikyti ir nepridengtų duomenų, kurių paskelbimas užtrauktų įstatymuose numatytą atsakomybę. Tad, pasak prokuroro, naudoti sužinotą informaciją reikia „protingai, pagal įstatymus”.

Gausėjant norinčių susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga asmenų skaičiui, Vilniaus apygardos prokuratūroje šiai procedūrai buvo paskirta nedidelė pasitarimų ir spaudos konferencijų salė.

Skaitovai čia nepaliekami be priežiūros, salėje nuolat sėdi prokuratūros darbuotojas, kuris turi stebėti, kaip elgiamasi su bylos tomais: ar neplėšomi lapai, ar nebandoma kyštelėti smalsios nosies į pridengtus puslapius. Kad laikas neprailgtų, šis darbuotojas ir pats atsinešė ką skaityti – knygą iš „Drąsiųjų kelių” serijos.

Bene populiariausias yra antrasis bylos tomas, į kurį susegti 35 liudytojų apklausos protokolai, tarp jų ir premjero A.Brazausko bei jo sutuoktinės K.Brazauskienės liudijimai. Deja, perskaityti juose ką nors naujo, ko iki šiol viešai nepakomentavo patys apklaustieji arba nepaskelbė žiniasklaida, rasti sunku. O ir tos „naujienos” paprastai neturi nieko bendro nei su baudžiamąja, nei su opozicijos eskaluojama politine atsakomybe.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.