Kova su gripu – senais ginklais

Nepaisė specialistų nuomonės

Vaistai, kuriuos amerikiečiai jau meta į šiukšlių dėžę, Lietuvoje laikomi išsigelbėjimu nuo gripo pandemijos. Viena jos atmainų gali būti ir paukščių gripas.

Taip atsitiko Ekstremalių sveikatai situacijų centrui už 590 tūkst. litų nupirkus remantadino tablečių.

Latvijos bendrovės „Olain Farm” gaminamų vaistų siunta praėjusią savaitę jau atkeliavo į Lietuvą ir atsidūrė Sveikatos apsaugos ministerijos vaistų sandėlyje.

Šios atsargos papildys valstybės medicinos rezervą. Remantadinas šalyje būtų naudojamas kilus rimtai krizei.

Tačiau šis ministerijos pirkinys nenudžiugino užkrečiamųjų ligų specialistų, kurių nuomonės nebuvo paisyta.

„Užsienyje atlikti klinikiniai tyrimai rodo, kad remantadinas nėra efektyvus nei nuo sezoninio gripo, nei nuo paukščių gripo ar būsimos pandemijos”, – teigė Vilniaus universiteto Infekcinių ligų ir mikrobiologijos klinikos vedėjas Arvydas Ambrozaitis.

Anot specialisto, būtų nusikaltimas gydyti sergančiuosius gripu, iš anksto žinant, kad šie vaistai nebepadės.

Virusas jau tapo atsparus

Tai, kad remantadinas neužkerta kelio gripui, neseniai dar kartą nustatė JAV specialistai. Sausį jie įspėjo savo šalies medikus neskirti remantadino ir amantadino tablečių ligoniams, kamuojamiems šios ligos.

Tokia išvada buvo padaryta ištyrus gripo viruso H3N2 padermę, kuri šiuo metu siaučia ne tiktai už Atlanto, bet ir Europoje.

JAV mokslininkai nustatė, kad remantadinas ir amantadinas nepadėjo net 91 procentui gripu sirgusių ligonių. Tikėtina, kad virusas mutavo.

Pirkimo procedūra nutraukta

Niekas pasaulyje nežino, kada prasidės gripo pandemija, tad daugelis valstybių kaupia antivirusinius vaistus ateičiai.

Pasaulinės sveikatos organizacijos ekspertai pripažįsta, kad gripui pažaboti būtini naujos kartos vaistai „Tamiflu” ir „Relenza”.

Tačiau šios nuomonės neišgirdo Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai.

Pernai buvo žadėta nupirkti 6,6 tūkst. pakuočių „Tamiflu”, bet šiemet šio sumanymo atsisakyta.

„Šių vaistų pirkimo procedūra nutraukta, tam nepritarė Sveikatos apsaugos ministerija”, – teigė Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktorius Vytautas Gailius.

Nuo užkrato siūlė gintis kauke

„Nėra akivaizdžių faktų, kad „Tamiflu” stabdo paukščių gripo plitimą. Pasaulyje šis užkratas nusinešė dar mažai aukų. Yra tik teorinė galimybė.

Jei blogai besijaučiantys žmonės ryšėtų vienkartines kaukes ir stengtųsi neužkrėsti kitų, sutaupytume ne tik pinigų, bet ir išvengtume naujo gripo grėsmės”, – aiškino sveikatos ministro patarėjas Eduardas Vaitkus.

Valdininko nuomone, pasaulyje kilusi panika dėl paukščių gripo tėra farmacijos bendrovių rinkodaros triukas.

Laukia ministerijos žodžio

Net nedidelei specialistų grupei nėra žinoma, kokių šiemet vaistų nuo gripo dar ketina pirkti Sveikatos apsaugos ministerija.

Tai nesuprantama užsienio farmacijos bendrovėms, kurios šiais metais jau suplanavo savo gamybą.

„Iš anksto turime tiksliai žinoti, kokių medikamentų Ekstremalių sveikatai situacijų centras ketina įsigyti. Tik tuomet sugebėtume pateikti reikiamą kiekį.

„Tamiflu” gamyba trunka apie 12 mėnesių. Jei ateityje mūsų kas nors paprašys atvežti šių vaistų, per kelias savaites negalėsime patenkinti tokio poreikio”, – teigė bendrovės „Roche Lietuva” direktorius Darius Praninskas.

Kapsulių „Tamiflu” jau įsigijo ne tik Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija arba JAV, bet ir Čekija, Vengrija, Estija. Tiesa, šie vaistai kainuoja beveik 8 kartus brangiau nei remantadinas.

Ministerijos pareigūnų nesudomino ir „GlaxoSmithKline Lietuva” pasiūlymas.

Šįmet ši bendrovė planuoja Lietuvos gyventojams pasiūlyti daugiau kaip 50 tūkst. pakuočių inhaliuojamo preparato „Relenza”, kuris daugelyje šalių jau tapo deficitu.

Bendrovės direktorius Kęstutis Čereška įspėjo, kad vaistų „Relenza” nebus įmanoma įsigyti šalies vaistinėse.

Net 54 pasaulio šalys, iš jų 20 – iš Europos Sąjungos, šiemet ketina įsigyti šio preparato ir kaupti jo atsargas.

Užtektų tik daliai ligonių

Pernai rugsėjį sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga patvirtino planą, kaip pasirengti gripo pandemijai. Tačiau jame nėra aiškaus principo, kam vaistai nuo gripo turėtų būti skirti pirmiausia.

Šiuo metu nupirkto remantadino atsargomis galėtų pasinaudoti vos 2 proc. šalies gyventojų.

Ekstremalių sveikatai situacijų centro vadovas V.Gailius teigė, kad šie vaistai nemokamai galėtų būti skiriami gydytojams, slaugytojams, medicinos studentams, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybų pareigūnams, taip pat policininkams. Tokių asmenų šalyje yra apie 68,5 tūkstančio.

Todėl lėtinėmis ligomis sergantiems ligoniams, kuriems gripas gali būti mirtinai pavojingas, ministerijos įsigytų vaistų neužteks.

Užgula sunki finansinė našta

Antivirusinių vaistų atsargų kaupimas – rimtas galvosūkis ne tik Lietuvai.

Pasaulinė sveikatos organizacija patarė kiekvienai valstybei įsigyti tiek vaistų, kad jų atsargų užtektų bent kas dešimtam šalies gyventojui.

Tačiau toks patarimas priimtinas tik ekonomiškai stiprioms šalims, kurios gali skirti pakankamai pinigų medikamentams.

Pavyzdžiui, JAV ir Didžioji Britanija planuoja vaistų nuo gripo įsigyti tokį kiekį, kad jo užtektų trečdaliui gyventojų.

Islandija žada sukaupti vaistų atsargų 28 proc. gyventojų, Airija – 25 proc., Norvegija – 26, Prancūzija – 12 proc.

Tuo tarpu Čekijos ir Graikijos vyriausybės planuoja įsigyti tokį kiekį vaistų, kad jų užtektų kas penktam gyventojui.
Danutė Jonušienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kova su gripu – senais ginklais"

  1. audra

    nesuprantama kam pirkti vaistus kuriuos nurase kitos salys ir kuriu neptvirtino specialistai?ir dar skirti juos medikams policijai gaisrininkams.jie eilini karta tyciojsi is musu.o gal tegu ptys uzsideda kaukes ir zygiuoja i darba?kazkas eilini karta pasidare pinigeliu.ir tiek.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.