Ritmo atkūrimo operacijos – paskolinta įranga

Klaipėdos jūrininkų ligoninės kardiochirurgai, padedami Vilniaus universiteto Santariškių klinikų docento Audriaus Aidiečio, praėjusią savaitę pirmą kartą Vakarų Lietuvoje atliko dvi vadinamąsias radiodažnines labirinto procedūras – operacijas, gydančias prieširdžių virpėjimą.

Deja, bent kol kas šios operacijos toliau atliekamos nebus – mat ligoninė neturi apie 40 tūkst. litų kainuojančios įrangos, kuri reikalinga joms atlikti, – ją viena medicinos įrangą gaminanti firma ligoninei paskolino tik dviem operacijoms atlikti.

Tačiau Kardiochirurgijos skyriaus vedėjas Gediminas Kundrotas sakė tikįs, kad šią įrangą ligoninė įsigis. „Prieš 10 metų daug kas atrodė stebuklas, o dabar tai – kasdienybė. Gal po kelerių metų ir šios operacijos pas mus bus kasdienybė. Viskas keičiasi, o pirmas kartas labai svarbus”, – sakė jis.

Operacijos su naująja įranga, sakė jis, per metus ligoninėje lauktų keliadešimt pacientų, besiskundžiančių prieširdžių virpėjimu.

Iki šiol analogiškos vadinamosios Kokso labirinto operacijos atliekamos tik Vilniuje ir Kaune. Pasak doc. A. Aidiečio, Santariškių klinikose per šešerius metus jų padaryta 114.

„Ritmo sutrikimas gali būti ir savarankiška liga, ir lydėti kitas širdies ligas. Sutrikęs ritmas blogina kraujotaką, gali sukelti rimtas komplikacijas. Jei jo atkurti nepavyksta vaistais, medikamentais, kitais būdais, atliekama operacija. Ji dažniausiai atliekama tiems pacientams, kurie serga vožtuvų, vainikinių arterijų ligomis, o ritmo atkūrimas būna lydinti procedūra”, – paaiškino Kardiochirurgijos skyriaus vedėjas Gediminas Kundrotas. Šios operacijos normalų širdies ritmą atkuria 80 proc. ligonių.

Jūrininkų ligoninėje paskolintąja aparatūra atkurtas širdies ritmas dviem pacientams – 47-erių metų vyrui, 76-erių metų moteriai. Abiem jiems protezuotas mitralinis širdies vožtuvas ir kartu atlikta Kokso labirinto operacija.

Medikai po sėkmingai atliktų operacijų, užtrukusių iki 16 valandos, dėkojo vienas kitam už pasiaukojamą kvalifikuotą darbą.

„Visada malonu čia atvažiuoti. Labai geras centras, malonu matyti, kaip kolega gerai operuoja, visi draugiški, geranoriški…” – apie Jūrininkų ligoninės Kardiochirurgijos skyrių atsiliepė docentas A. Aidietis.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Ritmo atkūrimo operacijos – paskolinta įranga"

  1. Antanas

    Taip, tai šventa tiesa.Kas buvo čia atvežtas ir susidūrė su šia įstaiga ir jos personalu tas žino.Linkiu Jūms visiems ir Jūsų artimiesiems sveikatos ir gėrio.Tegul ateinantys metai Jūms būna derlingi ir kupini džiauqsmo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.