Ugniagesiai tapo valstybės kreditoriais

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos atstovai triumfuoja: šalies Vyriausiasis administracinis teismas nustatė, kad naktį dirbantiems ugniagesiams buvo mokamas ne visas jiems priklausęs atlyginimas.

Vakar Klaipėdos miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Rimantas Stanevičius taip pat buvo susitikęs su profesinių sąjungų atstovais ir, be kita ko, aptarė naktimis dirbančių gaisrininkų atlyginimų klausimus.

„Profsąjungininkai triumfuoja. Tačiau tai nereiškia, kad tie gaisrininkai, kurie dirbs šiąnakt, jau gaus atlyginimą su priedais. Kol negausime atskiro nurodymo, tvarka nesikeis”, – sakė R. Stanevičius.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas penktadienį paskelbė nutartį, kuria konstatavo, kad prieš porą metų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pasirašytas įsakymas, kuriuo ugniagesiams gelbėtojams už darbą nakties metu buvo mokama mažiau nei nustatyta darbo įstatymuose, negalėjo būti taikomas.

Dėl šio PAGD vadovo Kazio Zulono 2003 metų gruodžio 30 dieną pasirašyto įsakymo, kurį vykdyti buvo įpareigoti visi PAGD padalinių vadovai, kiekvienas Lietuvos ugniagesys gelbėtojas per mėnesį netekdavo daugiau nei po 100 litų pajamų.

R. Stanevičius sakė palaikantis tokį teismo sprendimą, nors, anot jo, akivaizdu, kad teisėjai buvo paprasto darbininko pusėje.

„Svarbiausia – neiškreipti tiesos. Naktį dirbantys gaisrininkai gaudavo atlyginimą, tačiau, remiantis K. Zulono įsakymu, priedus prie atlyginimo už naktinį darbą gaisrininkai gaudavo tik tuo atveju, jei vykdavo gesinti gaisro. Teismo sprendimu, priedus turėjo gauti visi naktį dirbę darbuotojai, nesvarbu, ar jie tiesiog budėjo, ar gesino gaisrą”, – paaiškino R. Stanevičius.

Ši apmokėjimo tvarka R. Stanevičiui taip pat atrodo patrauklesnė, nes lengviau bus vesti buhalterinę apskaitą, be to, bus paprastesnė kontrolė.

Dėl neišmokėtų atlyginimų į Lietuvos vyriausią administracinį teismą kreipęsis Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas svarsto, kad po tokios nutarties į teismus gali kreiptis tūkstančiai ugniagesių gelbėtojų, kurių kiekvienas nuo 2004 metų pradžios už neteisėtai apskaitomą darbą naktį neteko maždaug po du tūkstančius litų grynųjų pajamų.

Skunde buvo prašoma ne tik panaikinti pareigūnų darbo apmokėjimo tvarką reglamentuojančios PAGT vadovo įsakymus, bet ir priteisti negautas pajamas.

Pasak S. Džiauto dėl netesėtų PAGD vadovo veiksmų ugniagesiams gelbėtojams tektų išmokėti apie 9 mln. litų.

Tačiau R. Stanevičius tokius užmojus vertino skeptiškai. Esą profesinių sąjungų atstovai jau ne kartą turėjo progą įsitikinti, kad mūsų šalyje įstatymai atgaline data negalioja, todėl, pasak jo, vargu, ar gaisrininkams pavyks atgauti prarastus pinigus
Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.