Neprofesionalus aptarnavimas – tokią bendrą nuomonę apie padavėjus ir barmenus prieš kelias dienas paskelbė Panevėžio restoranus kavines ir barus vertinę nepriklausomi ekspertai.
Tyrimą vykdę Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokyklos, Lietuvos turizmo bei Viešbučių ir restoranų asociacijų specialistai tyrimo metu išleido 1000 litų. Sąskaitą apmokėjo tyrimus užsakęs Panevėžio turizmo informacijos centras (TIC).
Vertintojai tyrimo metu raštu apklausė ir nemažai paprastų restoranų bei barų lankytojų, kurių nuomonė išvadose irgi atsispindi.
Trūksta net minimalaus išprusimo
Jau minėtas vertinimas netaikytinas visoms be išimties miesto viešojo maitinimo įstaigoms, tačiau aptarnaujančio personalo nekompetencija ir prastos nuotaikos išlindo net 9 vertinimo atvejais iš dešimties.
„Padavėjai nekompetentingi patarti užeigų lankytojams, nes neturi net minimalių žinių apie vyną, kitus gėrimus bei patiekalus, menkai išmano maisto patiekimo etiketą, – rašoma ekspertų išvadose. – Dažnai patiekalas patiekiamas ne tada, kada pridera, o vos tik virtuvė praneša, kad jis jau pagamintas”.
Panevėžio viešojo maitinimo įstaigų savininkams ekspertai siūlo skirti daugiau lėšų barmenams ir padavėjams mokyti. Ir patiems pasimokyti, kaip dera sutikti svečius.
Smuklėje beveik viskas blogai
Kur kas geriau ekspertai įvertino restoranų, kavinių, barų interjerą, lankytojams siūlomus patiekalus, kainas už juos, atsiskaitymo sistemą ir padavėjų išvaizdą.
Bendras Panevėžio viešojo maitinimo įstaigų vertinimo balas – gerai su minusu. Vertinama buvo aptarnavimo kokybė, meniu, kainos, interjeras ir įstaigų savitumas.
Minusą miesto restoranų, kavinių ir barų savininkų gildijai labiausiai lėmė ypač prastas smuklės „Čičinskas” ir restoranų „Verslo klasė”, „Malūnas X” ir „Puntukas” įvertinimas.
Pastarieji, ekspertų manymu, nė negali pretenduoti į restoranų vardą.
Vis dėlto labiausiai kliuvo smuklei „Čičinskas”. Čia daug kas blogai: nešvaru, prasta ventiliacija ir ypač prasti smuklės padavėjai.
Puikių barų rado nemažai
„Puntuką” vertinę paprasti lankytojai teigia, kad restorano padavėjos dažnai yra nemalonios ir atsainios. Kai kas dėl to ėmė ratu lenkti šią įstaigą.
„Egivelai” jie turi priekaištų dėl saugumo ir jau remonto besiprašančio interjero, o kavinėje „Nendrė vėjuje” lankytojams trūksta ventiliacijos ir jaukumo.
Šiokių tokių priekaištų sulaukė ir dar kelios Panevėžio viešojo maitinimo įstaigos, tačiau jie, anot ekspertų, yra ne esminiai.
Puikiai ekspertai ir lankytojai įvertino picerijas „Kakadu” ir „Pizza Arena” bei kavines „Galerija XX” ir „Kafen Hauz”.
Daugiausia pagyrų sulaukė restoranas „Deja Vu” – jis iš esmės pripažintas geriausia miesto viešojo maitinimo įstaiga.
Ateityje laukia rimtesnis vertinimas
Įdomu tai, kad blogai įvertinta „Čičinsko” smuklė ir labai gerai įvertintas restoranas „Deja Vu” priklauso tam pačiam „Kelio restoranų” tinklui, kuriam vadovauja verslininkė Dalia Kuklierienė.
„Tyrimais norėta išsiaiškinti, kokia yra padėtis Panevėžio viešojo maitinimo rinkoje, – sako TIC direktorė Daiva Tankūnaitė. – Suskirstyti kavines ir restoranus į blogus, gerus ir geriausius neketinome, todėl ekspertų išvados nėra rimtas pagrindas sudaryti reitingų lentelę.
Be to, reitingų tyrimai atliekami pagal sudėtingesnę ir mažiausiai 10 kartų brangiau užsakovui kainuojančią vertinimo sistemą”.
Panevėžio restoranų, kavinių ir barų reitingavimas, anot pašnekovės, greičiausiai vyks jau kitais metais.
Darius Skirkevičius
„Panevėžio rytas”
kuklieriene isradineja nauja sistema kaip ismetineti darbuotojus is darbo. Nes cicinske nekaip paskutiniu laiku klostosi santykiai su viena is vadybininkiu.
manau si nuomone apie Dalia Kuklieriene visiskai nera susijusi su jos vadovaujamu kaviniu aptarnavimo lygiu.
Restoranas „Deja vu” pats geriausias Lietuvoje! 😀