Statybų skandalas universitetą pakabino ore

Seimo Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius nebetvirtina, kad Vyriausybė turi atimti iš Klaipėdos universiteto sklypą, kuriame statomas auditorijų ir prekybos centro kompleksas, tačiau teigia, kad šio projekto įgyvendintojai turės atlyginti valstybei esą padarytą žalą.

Kol biurokratai ieško išeities iš susidariusios situacijos, uostamiesčio universitetas kabo ore – Klaipėdos apskrities viršininkė nutraukė viso 23,5 hektaro ploto universiteto miestelio sklypo panaudos sutartį.

Piktina Registrų centras

Vakar posėdžiavęs Seimo Audito komitetas vėl svarstė situaciją Klaipėdos universitete.

Žinia, šio parlamentinės kontrolės funkciją atliekančio komiteto nemalonę uostamiesčio aukštoji mokykla užsitraukė, kai kartu su prekybos centrų tinklo „Iki” turto valdymo bendrove „Baltisches Haus” savo teritorijoje pradėjo statyti prekybos centro ir auditorijų kompleksą.

Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius mūsų dienraščiui tvirtino, kad vakar buvo padaryta galutinė išvada, jog teisinio būdo, kaip išspręsti šią problemą, nėra.

„Belieka tik išspręsti klausimą, kaip bus atlyginta valstybei už netinkamai panaudotą jai priklausantį žemės sklypą. Manau, kad Vyriausybės sudaryta darbo grupė iki gruodžio 1 dienos ras atitinkamą sprendimą”, – teigė parlamentaras.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad Vyriausybė atitinkamai įvertins ir su šia istorija susijusių valstybės tarnautojų veiksmus.

„Didelių įtarimų kelia tai, kaip „Baltisches Haus” Registrų centre galėjo savo vardu įregistruoti dalį nebaigtų statybų, nors jų organizatorius buvo Klaipėdos universitetas”, – sakė A. Skardžius.

Anot jo, vienintelis džiuginantis faktas yra tai, kad pagaliau iš tikrųjų sustabdytos šio objekto statybos. Darbai, pasak seimūno, neturėtų būti pradėti tol, kol nebus nustatyta, kaip bus atlyginta valstybei padaryta žala.

„Kabame ore”

Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus pripažino, kad dalis nebaigtų statybų Registrų centre buvo įregistruotos kaip „Baltisches Haus” nuosavybė.

„Taip pasielgta vadovaujantis universiteto ir šios bendrovės sutartimi. Tačiau mes jau turime partnerių raštą, kuriame jie sutinka, kad visas objektas bus įregistruotas kaip universiteto nuosavybė”, – sakė rektorius.

Anot V. Žulkaus, komplekso statybos buvo sustabdytos po to, kai universitetą praėjusią savaitę pasiekė Klaipėdos apskrities viršininkės raštas, informuojantis apie viso universiteto žemės sklypo panaudos sutarties nutraukimą.

„Dabar lyg ir kabame ore. Statybos nebevyksta – atliekami jų užkonservavimo darbai”, – sakė alma mater vadovas.

Jis išreiškė įsitikinimą, kad visą šią istoriją pavyks užbaigti artimiausiu metu, kai savo rekomendacijas Vyriausybei pateiks trys ministerijos.

„Nežinau, kaip reikėtų vertinti A. Skardžiaus kalbas apie žalos atlyginimą. Vos ne kasdien kalbama vis kitaip”, – sakė V. Žulkus.

Privertė nutraukti sutartį

Klaipėdos apskrities viršininkė Virginija Lukošienė teigė, jog nutraukti žemės sklypo panaudos sutartį, sudarytą su universitetu, ji buvo priversta.

„Nebuvo kito kelio – to reikalavo ir Audito komitetas, ir kitos institucijos. Kadangi universiteto miestelio sklypas nėra išskaidytas, tad nebuvo galima nutraukti panaudos sutarties vien tai teritorijai, kurioje statomas pastatų kompleksas”, – aiškino viršininkė.

Anot jos, nors šis sprendimas lyg ir pakabina universitetą ore, tačiau tai esą nedidelė tragedija – sklypo panaudos sutartis su aukštąja mokykla buvo pasirašyta tik 2002 metais. Iki tol Klaipėdos universitetas buvo šio sklypo naudotojas. Kol valstybės institucijos suras sprendimą, universitetas turės tenkintis būtent tokiu statusu.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.