Laidotuvių verslo operatoriai – medikai

Kaune prekyba mirusiaisiais įgijo neregėtus mastus – už 300 ar 400 litų kai kurių miesto policijos komisariatų ir gydymo įstaigų darbuotojai pirmiausiai laidojimo paslaugas teikiančioms bendrovėms apie mirusį žmogų suteikia informaciją, tik vėliau apie netektį informuojami artimieji.

Kilęs skandalas sostinėje, kai Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas prakalbo apie tai, kad medikai galėjo prekiauti lavonais, Kauno medicinos universiteto Patologinės anatomijos klinikos Autopsijų poskyrio vedėją Juozą Gedminą privertė prabilti apie tai, kad ir didžiausioje miesto gydymo įstaigoje klesti prekyba lavonais.

Gavo pasiūlymų pardavinėti informaciją

Iki šiol tik kai kurių laidojimo paslaugas teikiančių bendrovių atstovai viešai sutikdavo kalbėti apie miesto ligoninėse klestintį vadinamąjį lavonų verslą, tačiau vakar nebetylėti nusprendė ir didžiausios Kauno gydymo įstaigos medikai.

Kauno medicinos universiteto Patologinės anatomijos klinikos Autopsijų poskyrio vedėjas J.Gedminas pripažino, kad dažnai laidojimo paslaugas teikiančių bendrovių automobiliai prie Klinikų išsirikiuoja dar nespėjus į skyrių atgabenti mirusiojo. „Mirusieji skyriuje išbūna tris valandas. Tuo laiku informaciją gauna ir ritualines paslaugas teikiančios bendrovės. Nenoriu daryti jokių išvadų, tačiau galiu spėti, kad daugelyje Klinikų skyrių yra informatoriai. Kitaip negaliu paaiškinti fakto, kai, po žmogaus mirties praėjus vos keliolikai minučių, jo artimiesiems skambina privačių laidojimo namų darbuotojai”, – atvirai kalbėjo Klinikų medikas.

Jis pripažino ir pats gavęs ne vieną laidojimo paslaugas teikiančių firmų pasiūlymą. „Už informaciją siūlė atitinkamas pinigų sumas. Nesutikau bendradarbiauti, kita vertus, neatlaikytume konkurencijos, nes jų agentai skyriuose tokią informaciją gauna gerokai anksčiau nei mes”, – ironiškai sakė J.Gedminas.

Žino ir kai kurie vadovai

Apie Kauno universitetinėse klinikose klestintį nelegalų verslą, anot J.Gedmino, žino ir kai kurie gydymo įstaigos vadovai. „Mirus vienos klinikos vadovo, žymaus profesoriaus uošvei, jis sulaukė ritualinių paslaugų teikėjų skambučio. Buvo ir daugiau atvejų, kai mūsų medikai sulaukdavo tokių siūlymų”, – atvirai kalbėjo Autopsijų poskyrio vedėjas J.Gedminas ir pridūrė, kad medikai nesiėmė jokių priemonių.

Tuo pat metu medikas pripažįsta, kad nutraukti prekybą mirusiaisiais būtų ganėtinai sunku, esą visa sistema veikia sklandžiai, o Kauno medikai dirba pagal sostinės kolegų išbandytą ir praėjusią savaitę atskleistą schemą.

Įtariama, kad sostinės Greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medikai už atlygį informuodavo laidojimo paslaugų teikėjus apie mirusiuosius, nesuteikdavo ligoniams reikiamos pagalbos. Tokius kaltinimus viešai paskelbė ligšiolinis Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Rimantas Šagždavičius. Teigta, jog buvo užfiksuoti net 7 tokie atvejai per pusantrų metų. Šiame nešvariame biznyje esą dalyvavo apie 10 sostinės GMPS darbuotojų.

Kauno medicinos universiteto klinikų generalinis direktorius Juozas Pundzius sako, jog ligoninės vadovai nežino kaip kovoti su šia problema. „Šiuo verslu suinteresuotos laidojimo kompanijos. Surasti žmones, kurie teikia tokią informaciją, labai sunku. Manome, kad tai ne gydytojai ar slaugytojos, bet pagalbinis personalas. Manau, kad tai vyksta daugelyje ligoninių, nes dalis žmonių – užverbuoti”, – sakė J.Pundzius. Generalinis direktorius pripažino, kad kol kas jo gydymo įstaiga nerado būdų, kaip spręsti šią problemą.

Apie netektį informuoja verslininkai

Kauniečių istorijos patvirtina Klinikų mediko žodžius. Prieš kelias savaites mamą palaidojusi kaunietė J.K. (pavardė redakcijai žinoma) apstulbo, kai apie mamos netektį sužinojo iš laidojimo bendrovės darbuotojų. „Iš pradžių pagalvojau, kad tie žmonės ką nors painioja”, – pasakojo moteris. Vėliau paaiškėjo, kad liūdna žinia buvo tikra.

Kaunietė medikų teiravosi, kodėl pirmiausiai informacija apie jos motinos mirtį buvo pranešta laidojimo paslaugas teikiančiai bendrovei, tačiau išgirdo vieną atsakymą: medikai nesupranta, kaip tai galėjo atsitikti. „Paaiškino, kad įvyko nesusipratimas”, – kalbėdama su „Kauno diena” ašarojo moteris.

Daugiausiai įskaudintų žmonių ašarų mato Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro darbuotojai, išduodantys mirties liudijimus. Jie sako nuolat girdintys šokiruotų žmonių pasakojimus apie tai, kaip viena ar kita ritualines paslaugas teikianti bendrovė primygtinai siūlo naudotis būtent tos firmos paslaugomis.

„Pavyzdžiui, šiandien ryte buvo žmonės, kurių artimieji mirė Kauno apskrities ligoninėje. Iš karto prie jų prisistatė kelios firmos”, – sakė Mirčių registracijos vyriausioji inspektorė Danutė Rutkauskienė. Ji girdėjo žmonių pasakojimus, jog būna atvejų, kai į įvykio vietą pirma atvažiuoja ne policija, o laidojimo paslaugas teikiančios firmos.

Verbuoja net naktį

Iki šiol patirto skausmo negali pamiršti ir kaunietė L.Š., savo sutuoktinį palaidojusi prieš kelis mėnesius. Kauno medicinos universiteto Neurochirurgijos klinikos Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje sunkios ligos kamuojamas senukas mirė vėlai vakare. Nepaisant to, jo žmona L.Š. iš karto sulaukė netikėto skambučio.

Moters teigimu, paskambinęs nepažįstamas vyriškis pasakė, kad velionis vyras netrukus bus parduotas už 300 litų, jei ji atsisakys laidojimo paslaugų. „Išsigandau, todėl sutikau namuose laukti skambinusio vyro. Jis greitai atvyko, prisistatė esąs iš laidojimo agentūros. Paėmė drabužius velioniui aprengti ir liepė ryte važiuoti į ligoninę mirties pažymos. Sakė, kad atvažiuos į namus jos pasiimti”, – pasakojo L.Š.

Vyras žadėjo, kad velionis bus pašarvotas vienoje iš Kauno bažnyčių šarvojimo salių. Deja, sutartą valandą šarvojimo salėje vyras nepasirodė. Našlė su artimaisiais pusantros valandos laukė, kada pagaliau bus pašarvotas velionis. Moteris pati mokėjo už kai kurias laidojimo paslaugas, todėl moterį šokiravo pateikta laidojimo reikalus neva tvarkiusio vyro sąskaita. Reikalauta mokėti ir už nesuteiktas paslaugas.

Žodinės sutartys su policija

Neoficialiomis žiniomis, Kaune ritualinių paslaugų teikėjai nerašytas sutartis sudarę ne tik su medikais, bet ir policijos pareigūnais. Teigiama, kad daugiausiai informatorių tarp policininkų turi bendrovė „Gedulas”. Ši įmonė neturi nė vienos šarvojimo salės. Kaip pripažino vienas bendrovės savininkų Egidijus Grybas, jo verslo partneris – buvęs policijos pareigūnas.

Kai E.Grybui užsiminėme, kad turime informacijos, jog jo bendrovei dažniausiai tenka užsakymai pervežti Žaliakalnio policijos pareigūnų rastus mirusiuosius, jis bandė teisintis, kad panašių užsakymų sulaukia ir kituose miesto rajonuose. „Mes vežame ir iš Centro, ir iš Petrašiūnų. Iš kur paskambina, ten ir važiuojame”, – sakė E.Grybas.

Paklaustas, ar turi pažįstamų tarp policijos pareigūnų, verslininkas neslėpė jų nestokojantis. „Kai pradėjau dirbti šį darbą, pažįstamų atsirado visuose poskyriuose. Kai atvažiuojame, įvykio vietoje dirba ir policija. Kartais mus kviečia ir artimieji”, – teigė vienas bendrovės „Gedulas” savininkų.

Vėliau jis ėmė aiškinti, jog neapsimoka transportuoti mirusiųjų. „Man nieko nelieka. Automobilis sunaudoja labai daug kuro”, – sakė E.Grybas. Beje, ši bendrovė lavonus perveža greitosios pagalbos automobiliu, esą jį įsigijo iš vienos Greitosios medicinos pagalbos stoties. „Visus logotipus nuplėšėme”, – aiškino vyras.

Žaliakalnio policijos komisariato viršininkas V.Ščajevas atmetė galimybę, jog jo vadovaujamo poskyrio pareigūnai gali prekiauti informacija apie mirusiuosius. „Nė su viena bendrove nesame sudarę jokių sutarčių”, – teigė viršininkas ir šia tema atsisakė kalbėtis.

Atlygis – 300 ar 400 litų

Nors „Gedulo” savininkai sako nežiną faktų, kad perkama informacija apie mirusiuosius, laidojimo namų „Liūdesys” direktorius Sigitas Adomaitis mano, jog būtent dabar reikia apie tai pradėti kalbėti dar garsiau. „Sostinės atvejis – ne vienintelis. Prekyba informacija apie mirusiuosius vyksta visose miesto gydymo įstaigose”, – mano S.Adomaitis. Jam susidarė įspūdis, kad Kaune pranešimus iš medicinos įstaigų ir policijos apie lavonus ritualinių paslaugų teikėjai gauna gerokai dažniau nei sostinėje.

„Jei ritualinių paslaugų bendrovė sugeba sudominti klientą ir šis nusprendžia naudotis bendrovės paslaugomis, apie klientą informavęs medikas ar policininkas gauna 300 ar 400 litų”, – sakė S.Adomaitis.

Pažintys tarp medikų ir ritualinių paslaugų teikėjų užsimezga įvairiai. „Tai labai rimti dalykai, nes viename skyriuje savo agentus paprastai turi net kelios bendrovės”, – atvirai pasakojo S.Adomaitis.

Ragina ginti savo teises

Anot Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos nario Raimondo Pociaus, šalyje iki šiol laidojimo paslaugų verslas beveik nereglamentuotas ir silpnai kontroliuojamas. Ypač tai ryšku Kaune, kur vyksta aštri konkurencija dėl mirusiųjų laidojimo. Jam kyla įtarimų, kad Kaune veikia ir nelegalios laidojimo paslaugas teikiančios bendrovės.

„Aš nesistebiu, kad mūsų asociacijoje yra tik dvi laidojimo paslaugų įmonės iš Kauno. Matyt, šio miesto laidojimo paslaugų firmų atstovai negali ramiai žiūrėti vieni kitiems į akis”, – svarstė R.Pocius.

Įvairaus pobūdžio skundus gyventojams patariama pateikti Valstybinei ne maisto produktų bei Mokesčių inspekcijoms, Ekonominių nusikaltimų tyrimų tarnybai ir kitoms institucijoms. R.Pocius ragina žmones, artimo žmogaus mirties akivaizdoje patiriančius psichologinę ir kitokią prievartą, sukčiavimą bei kitas negeroves, kreiptis į Lietuvos ritualinių paslaugų asociaciją.

Asociacija jau yra padėjusi ne vienam nukentėjusiajam.

Remigijus Jurgelaitis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.