Kongresų rūmuose skambės F. Zappos simfoniniai kūriniai bei koncertuos iškilūs Rusijos talentai

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) pristato du ypač skirtingus ir įdomius koncertus. Spalio 28 d. Kongresų rūmuose įvyks šiuolaikinės muzikos festivalio „Gaida” paskutinysis koncertas, kuriame skambės net dvi lietuvių autorių premjeros – Broniaus Kutavičiaus „Pavasario linksmybės” ir Arvydo Malcio simfonija „Išlaisvinti daiktai”. Pirmą kartą Lietuvoje bus atlikti ir prieštaringo JAV muziko – Franko Zappos, pasaulyje labiau vertinamo už indėlį į roko muziką, simfoniniai kūriniai „Envelopes” ir „Bogus Pomp”.
„Roko veterano Franko Zappos kūrinius atlikti itin sudėtinga. Skambės retai įprastuose simfoniniuose koncertuose naudojami instrumentai – mandolina, elektrinis smuikas, trys gitaros, taip pat gros du fortepijonai, saksofonas bei ritmo grupė” – sakė koncertui diriguosiantis maestro G.Rinkevičius.
Lapkričio 4 dieną Kongresų rūmuose stebėsime jaunystės ir patirties susitikimą. Su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru koncertuos du puikūs Rusijos muzikai – jaunas pianistas Ilja Raškovskis bei garsus dirigentas Aleksandras Dmitrijevas. Du nepaprastai talentingi muzikai Lietuvos scenoje susitinka pirmą kartą.
Ilja Raškovskis prieš mėnesį laimėjo Tarptautinį Honkongo pianistų konkursą. Jam buvo įteiktas aukso medalis ir 25 tūkstančių JAV dolerių premija. Pianistui taip pat bus suteikta galimybė įrašyti kompaktinę plokštelę Honkongo F.Chopino draugijos studijoje bei koncertuoti Pekine ir Šanchajuje. Viso konkurse dalyvavo 23 gabūs pianistai iš Europos, Azijos ir Amerikos šalių.
I.Raškovskis yra garsaus pianisto Vladimiro Krainevo mokinys Hanoverio (Vokietija) aukštojoje muzikos mokykloje. V.Krainevas yra nepaprastai vertinamas rusų pianizmo mokyklos atstovas bei žymus pedagogas, Lietuvoje su didžiuliu pasisekimu koncertavęs šių metų sausį. „V.Krainevą gerbiu kaip labai reiklų ir niekada neleidžiantį tingėti, disciplinuojantį pedagogą. Norėčiau kuo ilgiau mokytis pas jį Hanoveryje” – teigė jaunasis pianistas.
I.Raškovskis labiausiai žavisi Arturo Michelangeli, Glenno Gouldo ir Sviatoslavo Richterio pianizmu beis semiasi patirties iš garsių kartu muzikuojančių atlikėjų: „Su dirigentu Aleksandru Dmitrijevu susipažinau savo mokytojo V.Krainevo namuose Hanoveryje. Vertinu šį muziką ir su jauduliu laukiu bendro koncerto Lietuvoje, kur dar niekada neteko buvoti”.
Jaunasis pianistas Kongresų rūmuose, diriguojant A.Dmitrijevui, atliks Frederyko Chopino koncertą fortepijonui Nr.2 f-moll. „Norėčiau dažniau groti klasikinę muziką, tačiau šiuo metu man labiausiai „paklūsta” romantinė muzika. Manau, klasicizmą pasiliksiu ateičiai” – pasakojo I.Raškovskis.
Tą patį vakarą A.Dmitrijevas su LVSO atliks dar du romantinius šedevrus – Hectoro Berliozo „Fantastiškąją” simfoniją ir Carlo Marios von Weberio uvertiūrą iš operos „Oberonas”. A.Dmitrijevas nuo 1977 m. yra Sankt Peterburgo filharmonijos simfoninio orkestro vyr. dirigentas ir meno vadovas bei Sankt Peterburgo konservatorijos profesorius. Už nepaprastai intensyvią koncertinę veiklą su savo vadovaujamu orkestru, 2001 m. A.Dmitrijevas apdovanotas Rusijos Valstybine premija, 2005 m. jį apdovanojo prezidentas A.Putinas. Šiuo metu jis yra vienas pagrindinių dirigentų savo šalyje, užsienyje minimas kaip plačios erudicijos ir labai išsilavinęs muzikas, atliekantis platų ir įvairialypį repertuarą. A.Dmitrijevo temperamentui yra artima H.Berliozo, F.Liszto ir J.Sibelijuso kūryba, bet jo koncertines programas sudaro įvairių epochų ir stilių muzika, taip pat ir XX amžiaus kompozitorių kūryba.
Garsus Rusijos dirigentas kritikų yra vertinamas už intelektualumą interpretuojant, nepriekaištingą muzikinį skonį ir meistrišką bei originalų XX a. muzikos atlikimą.
Abu koncertai Kongresų rūmuose įvyks 19 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.