Pentagonas tiria kaltinimus, kad esą JAV kareiviai išniekino talibų palaikus

Pentagonas pradėjo tirti kaltinimus, kad esą JAV kareiviai Afganistane sudegino dviejų talibų palaikus ir panaudojo juos kaip priemonę psichologiniame kare su sukilėliais šioje šalyje.

Kaip parodė trečiadienį Australijos televizija, negyvų talibų lavonai buvo suguldyti veidais į Meką, į kurią melsdamiesi visada atsisuka musulmonai, o po to sudeginti. Islamas draudžia kremuoti palaikus.

Televizijos filme matyti, kaip po mūšio viename iš kaimų amerikiečių kareivis per garsiakalbį skaito kreipimąsi į netoliese esančius talibų kovotojus, kuriame šaiposi iš jų kaip iš bailių.

„Dėmesio, talibai, bailūs šunys, – sako ekrane matomas seržantas Džimas Beikeris (Jim Baker). – Jūs leidote suguldyti savo kovotojus veidais į vakarus ir sudeginti. Pernelyg bijote, kad mėgintumėte atkovoti jų palaikus. Puolate, o po to bėgate kaip moterys. Jūs darote gėdą islamui ir savo šeimoms”.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos pareiškė, jog palaikų sudeginimas buvo islamo niekinimas ir atitinkamų Ženevos konvencijų pažeidimas.

Pentagonas pripažino, kad Australijos televizijos parodyti kariškių veiksmai yra neleistini pagal Amerikos įstatymus, ir pradėjo tyrimą.

Amerikos kareiviai teigia sudeginę talibų palaikus sanitarijos sumetimais.

Kaip praneša JAV žiniasklaida, Pentagono atstovai privačiuose pokalbiuose reiškia susirūpinimą, kad šis incidentas gali vėl pakenkti Amerikos įvaizdžiui pasaulyje, pirmiausia – musulmonų šalyse.

Čia prisimenamas skandalas, kilęs paaiškėjus, kad amerikiečiai žemino kalinius irakiečius Abu Graibo kalėjime prie Bagdado.
2005-10-20 19:47

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.