Advokatas pabrėžė disidentišką rašytojo būdą

Valstybės kaltintojas Gediminas Jukna paprašė teismo V.Petkevičiui skirti 10 tūkst. litų baudą, o gynėjas Vytautas Sviderskis, po beveik tris valandas trukusios kalbos, – visiškai išteisinti. Rašytojas kaltinamas savo knygoje „Durnių laivas” apšmeižęs jau mirusį architektą ir visuomenės veikėją Vytautą Landsbergį-Žemkalnį.

Prokuroras pasigedo konkrečios medžiagos

Vadinamoji „Durnių laivo” baudžiamoji byla visiškai priartėjo prie finalo. Vakar Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme kaltinamąją kalbą pasakė Generalinės prokuratūros prokuroras G.Jukna, savo žodį tarė ir abu nukentėjusieji – V.Landsbergio-Žemkalnio sūnūs europarlamentaras Vytautas Landsbergis bei Gabrielius Žemkalnis. Paskutiniai kalbėjo abu V.Petkevičiaus advokatai.

Spalio 7 dieną numatytas paskutinis teisiamo rašytojo žodis, o po to teismui liks paskelbti nuosprendį. Prokuroras pageidavo, kad nuosprendis kontroversiškos knygos autoriui būtų apkaltinamasis. Jo teigimu, teisiamojo kaltė įrodyta baudžiamojoje byloje surinktais įrodymais.

Pasak G.Juknos, rašytojas tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teismo posėdžių metu tvirtino, kad jo knygoje nėra nė vieno fakto ar teiginio, kuris anksčiau nebuvo paskelbtas žiniasklaidoje, tačiau nepateikė jokios konkrečios medžiagos. Prokuroro tvirtinimu, skiriant bausmę reikia atsižvelgti į tai, kad V.Petkevičius kėsinosi į mirusiojo V.Landsbergio-Žemkalnio garbę ir orumą, o su jo mintimis galėjo susipažinti daug žmonių.

Baudžiamoji byla V.Petkevičiui buvo iškelta po to, kai Generalinei prokuratūrai skundą įteikė V.Landsbergio-Žemkalnio sūnūs. Skunde pareiškėjai teigė, kad jų tėvo atminimą ir garbę žeidžia keturi knygoje „Durnių laivas” publikuoti teiginiai. Knygoje rašoma, kad V.Landsbergis-Žemkalnis bendradarbiavo su sovietiniu KGB, jis vadinamas „naujai iškeptu patriarchu”, „Hitlerio draugu”, kaltinamas išmetęs į gatvę vaistinę iš jam sugrąžinto namo.

Nori viešo atsiprašymo

„Teisiamasis tvirtina, kad knygą „Durnių laivas” reikia vertinti kaip grožinės literatūros kūrinį. Tačiau net ir grožiniame kūrinyje faktai turi būti patikrinti bei pateikiami etiškai”, – sakė prokuroras, atmesdamas V.Petkevičiaus gynybinį argumentą, kad ši knyga, tai tik „politinių veidų ir šaržų galerija”.

„Lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių nėra. Kaltinamasis anksčiau nėra teistas ar baustas administraciniu būdu, todėl skirtina su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė – 80 minimalių gyvenimo lygių, arba 10 tūkst. litų, – bauda”, – vakar teismui pasiūlė prokuroras.

Nukentėjusiuoju procese pripažintas V.Landsbergis teismui pakartojo manąs, kad buvęs Sąjūdžio bendražygis V.Petkevičius apšmeižė jo tėvą iš keršto ir nuoskaudos dėl nepavykusios politinės karjeros.

„Tai kerštinga pagieža”, – tarė europarlamentaras, o vėliau pacitavo Nepriklausomybės Akto signataro Romualdo Ozolo žodžius, kad su knyga „Durnių laivas” „buvo mušti visi, kad iškiltų nauji veikėjai”.

„Tada iškilo Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas, kurie irgi visus mušė”, – sakė V.Landsbergis.

G.Žemkalnis vakar itin piktinosi tuo, kad knygoje jo tėvas pavadintas Adolfo Hitlerio draugu. „Tai yra niekšiškas įžeidimas, Petkevičius turėtų viešai atsiprašyti”, – pareiškė G.Žemkalnis.

Broliai taip pat pageidavo, kad teismas uždraustų platinti jau seniai bestseleriu tapusią knygą „Durnių laivas”.

Lygino su Nobelio premijos laureatais

Savo ilgoje kalboje advokatas V.Sviderskis daug kalbėjo apie rašytojo misiją visuomenėje. Iš pradžių jis pacitavo Kurtą Vonegutą, rašytojus palyginusį su kanarėlėmis, kurias, bijodami apsinuodyti metano dujomis, į šachtas pasiima angliakasiai. Kanarėlės kaip ir rašytojai pirmieji pajunta kylantį pavojų ir apie jį perspėja, tvirtino advokatas.

V.Sviderskis įrodinėjo, kad jo klientas yra nekaltas, kadangi knyga „Durnių laivas” yra sąmoningai sušaržuota rašytojo prisiminimų knyga. O tokio žanro kūriniams, pasak advokato, keliami kitokie reikalavimai. Šiuos V.Petkevičiaus memuarus derėtų laikyti ne faktų rinkiniu, o rašytojo nuomone apie jį supusius žmones ir įvykius. Už nuomonę, anot V.Sviderskio, teisti negalima.

Per daugiau nei dvi valandas advokatas spėjo paminėti antikos mąstytojus, Mozę, nušalintą Prezidentą Rolandą Paksą ir buvusį jo finansinį rėmėją Jurijų Borisovą. Taip pat priminė, kad „Durnių laivas” – „ne pirmoji knyga, kuri Lietuvoje sukelia dvejopus jausmus”.

Pasak V.Sviderskio, ir sovietiniais metais dėl V.Petkevičiaus knygų „Grupė draugų” bei „Šermukšnių lietus” ant jo buvo užsirūstinę bei skundus rašė aukštas sovietinis veikėjas Genrikas Zimanas ir rašytojas Juozas Baltušis. Todėl V.Sviderskis teisiamąjį palygino su sovietmečiu persekiotais rusų rašytojais, Nobelio premijos laureatais, Aleksandru Solženicynu ir Borisu Pasternaku.

„Rašytojui atgailauti nėra už ką – jis, kaip visada, nuoširdus, tiesmukas ir atviras”, – pareiškė advokatas.

V.Sviderskis taip pat citavo neįvardyto specialisto atliktą dalies „Durnių laivo” teksto analizę, kurios teismas nepripažino įrodymu. Be to, advokatas pasiūlė teismui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl kai kurių Baudžiamojo kodekso straipsnių atitikimo Pagrindiniam šalies įstatymui.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.