Kaltinamųjų turto prievartavimu baudžiamoji byla perduota teismui

Šiaulių apygardos prokuratūra Šiaulių apygardos teismui perdavė nagrinėti šiauliečių brolių Edvino, gimusio 1971 metais, ir Remigijaus, gimusio 1975 metais, Čeilutkų bei Aido Eigirdo, gimusio 1970 metais, Jauniaus Grigaliūno, gimusio 1976 metais, Gedimino Valentinavičiaus, gimusio 1984 metais, Dainiaus Paldavičiaus, gimusio 1981 metais, Manto Vasiliausko, gimusio 1983 metais, ir Žano Deržinsko, gimusio 1979 metais, baudžiamąją bylą. Visi jie, išskyrus Aidą Eigirdą, yra anksčiau teisti. Minėtieji asmenys kaltinami dalyvaudami organizuotoje grupėje prievartavę turtą. G.Valentinavičius, D.Paldavičius, M.Vasiliauskas bei Ž.Deržinskas dar kaltinami tuo, kad būdami suimti terorizavo kitus laisvės atėmimo vietoje laikomus asmenis. Šį nusikaltimą pastarieji kaltinami padarę kaip organizuota grupė.
Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Šiaulių miesto Vyriausiasis policijos komisariatas. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūra.

Privertė perduoti išperkamosios nuomos būdu pirktus brangius daiktus

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad E. ir R. Čeilutkos 2004 metų vasarą be pagrindo reikalavo iš vieno nukentėjusiojo 850 litų. Liepos 23 dieną jie vėl priminė apie reikalavimą. Nukentėjusiajam nesumokėjus nurodytos sumos, kaltinamieji pareikalavo jo išperkamosios nuomos būdu jiems nupirkti kompiuterinę techniką. Nukentėjusysis šį reikalavimą įvykdė. Ši technika kainavo truputi daugiau nei 2600 litų.
Minėtieji broliai bei A.Eigirdas taip pat kaltinami 2004 metų rugsėjo 20 dieną iš kito nukentėjusiojo prievartavę 1000 litų. Šiam nesumokėjus, buvo pareikalauta išperkamosios nuomos būdu nupirkti du mobiliojo ryšio telefonus, kurių kaina šiek tiek viršijo 2400 litų. Nukentėjusysis reikalavimui pakluso ir nupirktus daiktus perdavė kaltinamiesiems.
Taip pat įtariama, kad minėtoji trijulė bei J.Grigaliūnas 1000 litų reikalavo ir iš kito nukentėjusiojo, o po to privertė jį išperkamosios nuomos būdu nupirkti bei perduoti namų kino sistemą, televizoriaus staliuką, tris mobiliojo ryšio telefonus. Visa tai kainavo 3840 litų. Šis nusikaltimas buvo padarytas 2004 metų rugsėjo 18-28 dienomis.
Nustatyta, kad visai šiais atvejais nukentėjusiųjų atžvilgiu buvo naudojamas psichinis smurtas, grasinimai panaudoti fizinį smurtą, o kai kuriuos nusikaltimus kaltinamieji padarė ir tiesiogiai panaudoję fizinį smurtą. Kaip pretekstas prievartauti turtą buvo nurodomos menkavertės ar nebūtos priežastys – nukentėjusiųjų skolos, nepageidautinos žinutės merginai, apkalbos.

Nusikaltimai tardymo izoliatoriuje

Per ikiteisminį tyrimą taip pat išaiškėjo, kad broliai E. ir R.Čeilutkos turtą prievartavo ir su tuo metu Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvusiais G.Valentinavičium, M.Vasiliausku, D.Paldavičium ir Ž.Deržinsku.
Nuo 2004 metų spalio 22 iki 25 dienos esantys tardymo izoliatoriuje kaltinamieji reikalavo iš vieno kameros kaimyno sumokėti jiems 6000 litų. Pinigus turėjo surinkti pastarojo artimieji. Spalio 24 dieną, susitikęs su nukentėjusiojo artimaisiais Šiauliuose, Dubijos gatvėje, esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, E.Čeilutka iš jų reikalavo minėtųjų pinigų. Buvo nusiderėta iki 4000 litų. Kitą dieną toje pat vietoje nukentėjusieji perdavė E.Čeilutkai 3000 litų įvairia valiuta. Vėliau iš tardymo izoliatoriuje buvusio nukentėjusiojo buvo reikalaujami ir likę nesumokėti 1000 litų.
Pinigų iš tardymo izoliatoriuje esančio nukentėjusiojo buvo reikalaujama mainais už leidimą gyventi vienoje kameroje su minėtaisiais kaltinamaisiais. Prievartaujant turtą nukentėjusiajam buvo grasinama panaudoti fizinį smurtą, jo atžvilgiu buvo naudojama ir psichinė prievarta. Darant šį nusikaltimą kaltinamieji su laisvėje esančiais savo bendrininkais ryšį palaikė mobiliojo ryšio telefonu.
G.Valentinavičius, M.Vasiliauskas, D.Paldavičius ir Ž.Deržinskas taip pat kaltinami 2004 metų lapkričio 2 dieną privertę minėtąjį kartu kameroje buvusį nukentėjusįjį atiduoti jiems savo sportinį kostiumą, sportinius batelius, megztinį bei laikrodį. Nukentėjusiajam buvo paaiškinta, kad tokios yra tradicijos – išeinantysis iš tardymo izoliatoriaus turi palikti kameros kaimynams savo daiktus.
Minėtieji kaltinamieji 2004 spalio mėnesį privertė atiduoti savo drabužius bei avalynę ir kitą kameros kaimyną.

Numatytos griežtos sankcijos

Lietuvos Respublikos Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas prievartavo turtą dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų. Šiame kodekse taip pat numatyta, kad tas, kas būdamas suimtas terorizavo kitą laisvės atėmimo vietoje laikomą asmenį, baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaltinamųjų turto prievartavimu baudžiamoji byla perduota teismui"

  1. brigita

    nesamones raso,idiotu miestas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.