„Eurovizijoje” pagaliau sėkmė

Šeštadienio vakarą Škotijos mieste Glazge vykusiame 2-ajame šokių „Eurovizijos” konkurse pergalę šventė pora iš gretimos Lenkijos. Lietuvaičiai Karina Krysko ir Saulius Skambinas iškovojo garbingą 4-ąją vietą.

Šokių „Euroviziją” per televizorių stebėjęs Lietuvos sportinių šokių federacijos viceprezidentas Česlovas Norvaiša LŽ pasidžiaugė, kad mūsų pora – Karina ir Saulius – pademonstravo iš tiesų labai aukštą lygį ir pelnytai pateko į geriausiųjų penketuką. Č.Norvaiša mano, kad šiemet „Eurovizija” kur kas labiau pavykusi negu praėjusiais metais, nes buvo aiškesnė programa ir pasirodymų stilius, konkretesni reikalavimai, o didžiausias pranašumas – dalyvius vertino ir profesionalių teisėjų komisija.

Lietuviams prognozavo aukštumas.
Vertindamas kaip profesionalas Č.Norvaiša mano, kad nugalėtojai lenkai nebuvo patys geriausi: „Jiems stigo profesionalumo, tačiau lenkų pora buvo iš tiesų žavi ir simpatiška. Už pergalę jie turėtų būti dėkingi savo šalies emigrantams.”

Lietuvos sportinių šokių federacijos viceprezidentas įsitikinęs, kad pirmoji Karinos ir Sauliaus šokio dalis, kurioje jie pademonstravo tautinius elementus, buvo truputį silpnesnė, stigo energijos. Tačiau antroje dalyje atsiskleidusi lietuvaičių charizma ir energija buvo iš tiesų vertos dėmesio.

„Laisvosios programos požiūriu mano nuomonė absoliučiai sutampa su komisijos sprendimu – neabejotinai geriausia buvo pora iš Danijos. Jeigu vertintume pagal sportinių šokių elementus – stipriausiai pasirodė lietuviai ir rusai. Komisija lietuvaičius įvertino tikrai teisingai, tačiau žiūrovų balsai mums truputį pakišo koją. Pamatęs lietuvių pasirodymą jiems prognozavau 2-3 vietą”, – dėstė Č.Norvaiša.

Nusimetė drabužį

Karina ir Saulius sužavėjo Europą savo parengta laisvąja programa, į kurią įtraukė rumbos, ča ča ir akrobatinių elementų. Iš pradžių scenoje pasirodžiusi tautiniais motyvais margintu kostiumu, Karina netrukus nusimetė šį drabužį ir šoko pasipuošusi auksu tviskančia trumpa suknele. Per mūsų poros pasirodymą skambėjo šiuolaikinė lietuvių liaudies dainos „Teka teka skaisti saulė” versija. Tokį muzikinį foną Lietuvos atstovai pasirinko neatsitiktinai, nes naudoti nacionalinius elementus per šokių „Eurovizijos” pasirodymą buvo svarbiausias šių metų konkurso reikalavimas. Kaip ir tai, kad vienas iš poros narių turi būti profesionalus šokėjas (toks yra Saulius), o kitas – gerai žinomas savo šalyje žmogus (grupės „69 danguje” dainininkė ir choreografė Karina).

Įtikino komisiją

Šių metų šokių „Eurovizijos” naujovė – porų pasirodymus vertino ne tik žiūrovai, bet ir keturių profesionalių teisėjų komisija iš konkurse nedalyvaujančių šalių: Singapūro, Slovėnijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Temperamentingai atliktas lietuvių poros šokis sužavėjo komisijos narius ir šie jiems skyrė 42 balus ir 48 galimų. Maksimaliu balsų skaičiumi buvo įvertinta vienintelė danų pora, atlikusi itin modernų šokį. Profesionalių vertintojų nuomone, 44 balai ir antroji vieta turėjo atitekti graikams. Vienodais balais, kaip ir Lietuvos šokėjai, buvo įvertintos poros iš Azerbaidžano ir Rusijos. Taigi po tokio balsavimo lietuviai su šių šalių atstovais dalijosi 3-5 vietas, tačiau teisėja iš Singapūro pakoregavo reitingų lentelę ir mūsiškiai užlipo ant trečiojo laiptelio. Galbūt singapūrietę sužavėjo ne vien įspūdingai atliktas šokis ir įdomiai pateikti lietuviški nacionaliniai motyvai, bet ir egzotiška, rytietiškų veido bruožų lietuvių pora?

Pergalę lėmė žiūrovai

Karinos ir Sauliaus šokiui neliko abejinga ne tik komisija, bet ir televizijos žiūrovai. Publikos nuomonė buvo kur kas svaresnė nei komisijos, nulėmė tris ketvirtadalius galutinio rezultato. Mūsiškiams kaupti telefonu balsavusių žmonių taškus sekėsi neblogai. Kaip ir buvo galima tikėtis, didžiausią balsų indėlį – po 10 taškų – gavome iš airių ir britų. Tikriausiai iš ten emigravusių ir per „Euroviziją” tradiciškai susivienijusių mūsų tautiečių. Likusius balsus Lietuvai skyrė: Lenkija – 8, Švedija, Danija ir Ukraina – po 7, Suomija – 6, Portugalija, Olandija ir Rusija – po 5, Azerbaidžanas ir Graikija – po 4.

Susumavus balsus, bendru komisijos ir Europos žiūrovų sprendimu lietuviai liko ketvirti. Pirmoji vieta atiteko lenkams, kurie surinko 154 balus. Antrojoje vietoje liko rusai, o treti – Ukrainos atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.