Mokinių maitinimas iš tuščių lėkščių

Žmonių išmintis, kad dviem pešantis laimi trečias, Ukmergėje nepasitvirtino. Kol du maisto tiekėjai kausis dėl galimybės maitinti rajono moksleivius, šie mokysis alkani. Problemų dėl būsimo nemokamo mokinių maitinimo kyla ne tik šioje savivaldybėje.

„Iki šiol rengdamasi naujų mokslo metų pradžiai, kaip ir pridera, daugiausia dėmesio skirdavau ugdymo procesui. Šiemet pagrindinis mano rūpestis – būsimas moksleivių maitinimas. Vis dar neaišku, už kokius pinigus tai daryti. Nežinoma net ir tai, kada bus galima pradėti maitinti kai kurių Ukmergės rajono mokyklų mokinius”, – LŽ pasakojo Ukmergės rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė.

Neatsakyti klausimai.
Daugiausia rūpesčių tiek D.Steponavičienei, tiek visai Ukmergės rajono valdžiai sukėlė praėjusią pavasario sesiją Seimo patvirtintas nemokamas visų šalies pradinukų maitinimas. „Įpareigojo maitinti vaikus nemokamai, o už ką – nepaaiškino. Opus klausimas paliktas pačioms savivaldybėms. Kaip jį spręsti, kai biudžetas patvirtintas metų pradžioje, o įstatymas dėl nemokamo maitinimo priimtas metų viduryje? Įsigaliojus šiam įstatymui vaikų, kurie galės valgyti už dyką, vien Ukmergės rajone pagausėjo daugiau kaip tūkstančiu. Iš kur imti pinigų?” – retoriškai klausė Švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

D.Steponavičienė pabrėžė, jog šis klausimas rūpi visos šalies savivaldybėms. Tačiau Ukmergės rajono valdžia susirūpinusi dar ir dėl to, kad moksleivių maitinimą apskritai gali tekti atidėti ateičiai. Tai lemia ne tik minėtas Seimo sprendimas, bet ir mokinius maitinti pasiryžusių verslininkų karas.

Nukentės mokiniai

Ne tik Ukmergėje, bet ir visoje Lietuvoje dėl įtakos zonų bei galimybių maitinti mokinius, globos namų auklėtinius, ligoninių pacientus kaunasi dvi įmonės – Vilniuje įsikūrusi UAB „Smulkus urmas” ir Kretingoje registruota viešoji įstaiga „Kretingos maistas”. Ukmergėje ši kova jau pasiekusi apogėjų. Kuo toliau, tuo labiau aiškėja, kad dėl to nukentės ne kas kitas, o mokinukai.

„Istorija tokia. Prieš ketverius metus paskelbėme konkursą ir ėmėme ieškoti, kas pamaitintų mūsų rajono moksleivius. Pagal viešųjų pirkimų konkurso sąlygas nugalėtoja tapo Vilniaus bendrovė „Smulkus urmas”. Ji rūpinosi moksleivių maitinimu. Tenka apgailestauti, kad toli gražu ne visi buvo patenkinti šios bendrovės veikla. Dabar, praėjus ketveriems metams ir pasibaigus sutarties terminui, vėl paskelbėme moksleivių maitinimo konkursą”, – pasakojo D.Steponavičienė.

Bylinėjimasis užtruko

Naują viešųjų pirkimų konkursą laimėjo didžiausia „Smulkaus urmo” konkurentė – viešoji įstaiga „Kretingos maistas”. Nugalėti jai pavyko pasiūlius mažiausią moksleivių maitinimo kainą. Tačiau „Kretingos maisto” nurodyta suma tapo pretekstu „Smulkaus urmo” bendrovei paduoti konkurentus į teismą. Anot D.Steponavičienės, iki šiol teismai aiškinosi „Kretingos maisto” pasiūlytos kainos pagrįstumą, o dabar narstomos procedūrinės viešųjų pirkimų konkurso organizavimo subtilybės.

Didžiausia bėda, kad užtrukus teismams vilniečiai, iki tol maitinę Ukmergės vaikus, neužleidžia mokyklų valgyklų, neišsiveža iš jų savo įrangos. Tai pagrindinis trukdys Kretingos įmonei imtis mokinių maitinimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.