Rinkėjus gundys telefonu ir sveiku maistu

Televizijos ekranuose laisvai prieš rinkimus šmėžuoti negalėsiantys politikai jau mąsto apie įstatymo, kuriuo tai numatoma, atšaukimą. Kol kas rinkėjus jie planuoja vilioti telefono skambučiais, interneto žinutėmis ar pasakojimais apie sveiką maistą.

Prieš kelis mėnesius Seimui sugriežtinus įstatymą ir uždraudus per radiją ir televiziją transliuoti politinių partijų vaizdo, garso klipus ir filmus, kandidatai į parlamentarus ieško kitų kelių į rinkėjų širdis.

„Sveiki, jums skambina Artūras Zuokas”, „Mieli internautai, kviečiame apsilankyti naujoje Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) interneto svetainėje” – rinkėjai neturėtų nustebti jau artimiausiomis dienomis savo telefono ragelyje išgirdę ar kompiuterio ekrane išvydę panašų pranešimą. Valstiečių liaudininkų sąjunga (VLS) mokys žmones sveikai maitintis. Tarp paskaitų apie maisto sudėtį bei konservantus, politikai tikisi pasikalbėti ir apie rinkimus.

Kvies susitikti

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas A.Zuokas prieš kelias dienas įrašė dvi telefonines žinutes. Rinkėjų ausis jos turėtų pasiekti jau artimiausiu metu. Kiekvienas pakėlęs telefono ragelį galės išgirsti liberalcentristų lyderio pasisveikinimą ir trumputį prisistatymą. Pirmuoju įrašu liberalcentristų vadovas rinkėjams praneša, kad Vyriausybė padidino pensijas. Antrojoje telefoninėje žinutėje A.Zuokas prisimena savo keliones po Lietuvą ir teigia žinąs, kokiais rūpesčiais šiandien gyvena paprastas žmogus.

Vėliau politikas rinkėją gali pakviesti susitikti su juo ar kitais LiCS atstovais ar sudalyvauti kokiame nors partiniame renginyje. Ragelio nepadėjusiems pašnekovams A.Zuokas dar papasakos apie LiCS rinkimų programą, darbus, kuriuos liberalcentristai ketina nuveikti Seime.

Įrašyto A.Zuoko skambučio gali sulaukti kiekvienas fiksuoto ar mobiliojo ryšio vartotojas. Telefonų abonentų duomenis LiCS ketina paimti iš telefonų knygų. Kaip susisieks su asmenimis, kurie naudojasi mobiliaisiais telefonais, A.Zuokas nenorėjo pasakoti. „Nemanau, kad turiu dalytis savo partijos rinkimų štabo gebėjimais pasiekti strateginį tikslą. Klausiate dalykų, kurie primena politinę žvalgybą. Galiu pasakyti tik tiek, kad naudosimės tik teisėtomis priemonėmis”, – paaiškino A.Zuokas.

Bendraus be tarpininkų

TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius LŽ pasakojo, kad jo partijos kolegos daugiau dėmesio skirs tiesioginiam bendravimui su rinkėjais. Žinodami, kokie žmonės balsuoja už jų partiją ir kokie dar galėtų balsuoti, konservatoriai galutinai juos suvilioti ketina internetu. „Politinei komunikacijai internetas dar nėra pakankamai naudojamas. Virtualioji erdvė leidžia lengviau pasiekti tikslinius vartotojus ir jiems pateikti reikiamą informaciją, tad stengiamės į tai orientuotis”, – aiškino A.Kubilius.

Netrukus virtualiojoje erdvėje turėtų pasirodyti nauja rinkimams į Seimą skirta konservatorių interneto svetainė. Joje politikai ketina pateikti kandidatų pareiškimus ir nuomonę svarbiausiais klausimais, kitą rinkėjams naudingą informaciją. „Tai leis individualiai, be tarpininkų, žiniasklaidos savininkų ar redaktorių palaikyti ryšį su rinkėjais”, – įsitikinęs A.Kubilius.

Politikas – ne saldainis

Į kovą dėl rinkėjų jau kyla ir VLS. Valstiečiai liaudininkai šiandien pradeda socialinę akciją, kurios metu žmonėms pasakos apie sveiką maistą ir skatins juos gyventi sveikiau. Partijos rinkimų štabo vadovas Artūras Skardžius įsitikinęs, kad geriausias ir patikimiausias būdas pelnyti rinkėjų simpatijas – paspausti kuo daugiau rankų. Tad per mėnesį truksiančią socialinę akciją valstiečiai liaudininkai ras laiko ne tik pasikalbėti apie sveiką gyvenseną, bet ir apie kitus rinkėjams rūpimus dalykus. „Mes ne tik dalysime atmintines apie sveiką maistą, jo sudėtį. Rinkimų metas juk skirtas bendrauti su rinkėjais, su žmonėmis kalbėsimės ir apie ekonominę krizę, energetinių reikalų paaštrėjimą”, – aiškino A.Skardžius.

VLS rinkimų štabo vadovas džiaugėsi, kad baigėsi laikai, kai politikas reklamuodamasis turėjo parsidavinėti kaip šampūno buteliukas. „Politikas juk ne saldainis. Prieš rinkimus reikia diskutuoti apie partijų programas ir atstovaujamas vertybes”, – įsitikinęs A.Skardžius.

Kritikuoja naują tvarką

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) patvirtinus rekomendacijas dėl politinės reklamos žiniasklaidos priemonėse, kai kurie rinkimams į Seimą besirengiantys politikai susigriebė už galvų. Nepaisant daugybės ryšių su visuomene specialistų pasiūlytų galimybių, kai kurie jų norėtų mažiau suvaržymų televizijose.

A.Zuokas mano, kad kitos kadencijos parlamentarai turėtų pakeisti birželį Seimo priimtas rinkimų kampanijų finansavimą nustatančias įstatymo pataisas. Anot jo, kai kurios pataisytos dokumento nuostatos gali prieštarauti Konstitucijai, nes apriboja galimybes teikti informaciją rinkėjams. „Pataisos sudaro ypač geras sąlygas populistams ar partijoms, kurios nepaiso įstatymų. Tie, kurie nepaiso gražios politinės konkurencijos, įgijo pranašumą prieš sąžiningas politines organizacijas”, – įsitikinęs jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Rinkėjus gundys telefonu ir sveiku maistu"

  1. rinkejas

    👿 tai jis mano,kad mes pulsime balsuoti?labai KLYSTA,mes nebetikime jokiais pazadais ir tegul negalvoja,kad mums ju pliurpalai rupi.

  2. rinkeja

    aja jai vel prisimine kad mus zmogelius
    balsu mata ireikia kad minkstai galetu sedeti
    ir kaip negeda pasneka pazada ir kai tik atsiseda i deputatu vietas visi tampa priveligijuoti nepasiekiami ir pamirsta rinkejus ir taip iki sekanciu rinkimu 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.