Dzūkijos miškuose pasipylė voveraitės

Voveraitės šiemet pasirodė vėluodamos, maždaug prieš savaitę, tačiau jų derlius džiugina grybautojus bei miško gėrybių supirkėjus.

„Per tris valandas su vyru pririnkome dešimt litrų (maždaug penkis kilogramus) voveraičių. Mums pasisekė todėl, kad žinojome grybingas vietas. Nepatyrusiam grybautojui vargu ar būtų pavykę tiek pririnkti”, – pasakojo birštoniškė Jūratė.

Už puskilogramį gražuolių voveraičių moteris Alytaus centrinėje turgavietėje prašė aštuonių litų. Kiti prekiautojai ne tokias išvaizdžias voveraites pardavinėjo litu pigiau.

Anot birštoniškės, dygsta ir kitokie grybai – baravykai, makavykai, tačiau jie labai sukirmiję ir į krepšį dėti netinka. Reikia laukti rudeninio derliaus. Tikriausiai dėl šios priežasties tik vienintelė prekiautoja už devynis litus siūlė pirkti keturių raudonikių šeimyną. Praeitą savaitę UAB „Ertra” už kilogramą šviežių voveraičių mokėjo 10-12 litų, „Mėlynosios uogos” bendrovė mažiau – nuo 7 iki 9 litų. Nepaisant supirkimo kainų skirtumo, abi Varėnoje įsikūrusios bendrovės per parą superka po 6-7 tonas Lietuvos miškuose užaugusių grybų. Likusią grybų dalį, keletą kartų didesnę, supirkėjai ir perdirbėjai įsiveža iš Rusijos ir Baltarusijos.

Anot „Etros” bendrovės direktoriaus Rimanto Juškevičiaus, intensyvus grybų augimas šiemet prasidėjo prieš gerą savaitę, vėluodamas maždaug 10 dienų, tačiau dėl grybų derliaus skųstis nevertėtų. Patyręs grybautojas per dieną (maždaug 7 val.) gali pririnkti apie 12 kilogramų.

„Jeigu Dzūkijos miškų neužpuls sausra, voveraičių derlius bus geras”, – optimistiškai prognozavo bene labiausiai mūsų šalyje renkamų grybų derlių R. Juškevičius.

Jei grybai kiek suvėlavo, mėlynės, priešingai, – šią vasarą sunoko kiek anksčiau nei įprasta. „Mėlynių derlius vidutinis, tačiau uogos kokybiškos kaip reta”, – džiaugėsi UAB „Mėlynoji uoga” direktorius Algimantas Bražionis.

Už litro talpos stiklainį mėlynių turguje prekiautojai prašo 7 litų, o miško gėrybių supirkimo punktuose už kilogramą mėlynių uogautojams moka po 6-7 litus.

Anot A. Bražionio, mėlyniautojams mokama mažiau, nes tarptautinėje rinkoje krito šių uogų kaina. Ukrainiečiai praėjusiais metais nespėjo realizuoti viso perdirbto derliaus, todėl šiemet į rinką patiekė ir pernykštį derlių. Tai ir nulėmė mėlynių kainos sumažėjimą.

Miško gėrybių supirkėjai vis aštriau susiduria ir su dar viena problema – uogų ir grybų rinkėjų stygiumi. „Kasmet pastebimai mažėja žmonių, norinčių grybauti ar uogauti”, – tvirtino A. Bražionis. „Mėlynosios uogos” vadovo nuomone, šio reiškinio priežastys yra kelios: kaimuose sumažėjo vietos gyventojų, daugiau darbo atsirado miestuose, o miestiečiai rečiau siekia pragyvenimui užsidirbti iš miško. Be to, nepaisant dabartinės infliacijos, žmonės vis dėlto gyvena geriau nei prieš dešimtmetį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.