Atliekų deginimo krosnis praris sveikatą?

Po žodelį išsinagrinėję vertinimo ataskaitą dėl regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai, kupini nepasitikėjimo vilniečiai kyla į dar aršesnę kovą teigdami, kad netinkamoje vietoje stovinti krosnis netruks sugadinti jų sveikatą.

LŽ kalbinti mokslininkai ir gamyklos atstovai teigia, jog įdiegus pačias geriausias išsiskiriančių kenksmingų liekanų valymo technologijas nėra geresnio ir švaresnio būdo atliekų deginimui ir energijos išgavimui.

Technologijos ir atsakomybė.
Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos apsaugos katedros vedėjas profesorius Pranas Baltrėnas LŽ sakė, kad atliekų deginimo gamyklą, kurią ketinama pastatyti per artimiausius 3-4 metus prie Gariūnų turgavietės sostinėje, išties galima pastatyti nekenksmingą, tačiau apgalvotai ir atsakingai. „Jeigu bus padaryta taip, kaip turi būti – nebus blogai. O jeigu taip nebus padaryta – kitas dalykas. Turi būti speciali valymo įranga. Deginant tiek komunalines, tiek gamybines atliekas turi vykti ypač atsakingas ir geras atliekų rūšiavimas. Jeigu jis toks bus – turi būti atitinkami dūmų valymo įrengimai. O jeigu į krosnį bus metama viskas, t.y. ir pavojingos medžiagos, turės veikti kita – sudėtingesnė ir rimtesnė dūmų valymo technologija”, – pažymėjo mokslininkas.

Pasak jo, šiuo metu sostinėje vykdomos ir kitos aplinką teršiančios veiklos, tarkime, medicininių atliekų deginimas ir nuotekų valymas, irgi galėtų nekelti žalos aplinkai, jeigu juose veiktų patikimos valymo technologijos. „Vienoje vietoje gali būti ir trys, ir penkios gamyklos, tik jos turi būti tvarkingos. O tai priklausys nuo naują gamyklą ketinančios statyti bendrovės vadovų sąžinės ir atsakomybės”, – teigė jis. Darant poveikio aplinkai vertinimą, pasak P.Baltrėno, reikia atsižvelgti į bendrą taršos foną, nes sostinės pietvakariniame pakraštyje, kur iškils nauja komunalinių atliekų deginimo gamykla, jau vykdomos minėtos medicininių atliekų ir nuotėkų valymo veiklos bei statomas pietinis, planuojamas vakarinis aplinkkelis.

Nepaisant to, sostinės Lazdynų, Karoliniškių, Pilaitės mikrorajonų mikroklimatas yra priklausomas nuo vyraujančių pietų, pietvakarių vėjų.

Gyventojai netiki

Tačiau gyventojams abejonių kelia, ar planuojama statyti gamykla išties nekenks jų sveikatai. Vakar surengtoje spaudos konferencijoje Lazdynų bendruomenės atstovas Tomas Andrijauskas pažymėjo, kad gyventojų akimis žiūrint, pateikta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita nekelia jokio pasitikėjimo vien dėl to, kad ji parengta remiantis tik ekonominiu požiūriu. Tuo tarpu Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovė Janina Gadliauskienė pažymėjo, jog pagal numatytą gamyklos galingumą jai atliekos bus vežamos ne tik iš Vilniaus, bet ir Utenos apskrities, o tikėtina, kad šiukšlių net gali pritrūkti. „Planuojama, kad tokia atliekų deginimo gamykla Lietuvoje bus pastatyta ne viena, o pritrūkus šiukšlių ir nesunkiai pakeitus kelis teisinius aktus, tikėtina, kad bus vežamos atliekos ir iš kaimyninių šalių”, – pažymėjo ji.

Gyventojai piktinosi svarstydami, į ką pavirs sostinė ir visa šalis. Jiems didelį nerimą kelia ne tik tai, kokie debesys formuosis virš jų galvų, bet ir koks bus jų poveikis sveikatai, nes neaišku, kokios šiukšlės bus metamos į didžiąją krosnį.

Sistemos dalis

LŽ pakalbintas bendrovės „Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamykla” generalinis direktorius Raimondas Petreikis pažymėjo, jog baimintis nėra ko, nes poveikio aplinkai vertinimą atlikusi Danijos antrinė įmonė „Cowi Baltic” turi pakankamai kompetencijos ir leidimus tokiai veiklai atlikti.

„Mes garantuojame, kad jų parengtoje ataskaitoje įvertinta viskas, ko reikalauja šalies įstatymai. Tačiau gyventojų poziciją labai suprantame, nes toks įrenginys šalyje atsiranda pirmą kartą, nors Europoje jų veikia per 400. Esu įsitikinęs, kad ši gamykla bus tokia pat saugi kaip ir kitose šalyse, nes kitaip ir negali būti. Tokio pobūdžio gamyklų veiklą griežtai reglamentuoja Europos Sąjungos direktyvos”, – patikino jis. Pasak jo, bus naudojamos pačios geriausios ir pažangiausios technologijos, kurios ir užtikrins aplinkos saugumą.

„Gamykloje bus deginamos išrūšiuotos, netinkamos perdirbti ir turinčios energetinę vertę atliekos. Šalyje priimama eilė įstatymų, pagal kuriuos pavojingas atliekas surinkinės atitinkamos kompanijos, nes jos negali papulti į bendrą srautą. Ši gamykla – būtina atliekų tvarkymo sistemos dalis. Tiek į atliekų rūšiavimą, tiek į jų deginimą nereikia žiūrėti kaip į skirtingas dalis”, – teigė R.Petreikis. Anot jo, tikėtina, kad kol bus statoma gamykla, bus tvarkomos ir atliekų rūšiavimo problemos, kurios esą turi būti sprendžiamos ir pačių gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Atliekų deginimo krosnis praris sveikatą?"

  1. siaip

    „geresnes” vietos kaip miesto prieigos gamyklai nesurado,gal geriau butu kokiam plynam lauke tarp Utenos ir Vilniaus ir problemos nebutu.Idomu kurioj miesto dalyje gyvena projekto rengejai,nors ir taip galima atspeti,kad ne aplinkiniuose rajonuose…

  2. neutralus

    ot ziopliai tarp utenos ir vilniaus,o kas komunikacijas uz simtus milijonu nuties,tai viena puse,o kita puse bus tie kas nores pigiau uz sildyma moket,palaukit dar pra metu ir dujos dar kokius du kartus brangiau gali kainuoti,tai vat tuomet niekam nekils abejoniu del siuksliu deginimo,cia kaip matau tokiose bendrumenese daug kvailu zmoniu yra,siukslynu nestatykim,nes dvokia,krematoriumu netatykim nes dar zombiais pavirsim ir pan,tai tuomet visas suksles namuose kaupkit,nes tuomet niekas jusu siuksliu neves r netvarkys,vat tuomet jus jau po savaites patys prasysit kad greiciau viska statytu….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.