Žmones atakuoja vabzdžiai

Padaugėjo į medikus besikreipiančių klaipėdiečių, nukentėjusių nuo širšių ir bičių įgėlimų.

Įgeltieji ieško medikų

Daugiau nei įprasta tokių pacientų užfiksuota savaitgalį ir šios savaitės pradžioje. Vien per porą dienų sulaukta beveik dešimties tokių pacientų, tačiau didesnės nelaimės atvejų išvengta.

Greitosios pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Federavičiūtė pastebėjo, kad įgeltų žmonių padaugėja tam tikrais periodais, galbūt suaktyvėjus gamtos ciklams. Klaipėdos universitetinės ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Stanislovas Petreikis antrino, kad tokių pacientų padaugėja ir po žiniasklaidoje nuskambėjusių mirtimi po širšių įgėlimo pasibaigusių atvejų.

Bitininkas Kęstutis Preikšaitis sakė, kad artėjant rudeniui, širšių visada pagausėja.

Jis pastebėjo, kad žmonės dažnai painioja bites su širšėmis. Pastarosios, priešingai nei bitės, po įgėlimo lieka gyvos.

Nuo paraudimo iki mirties

Medikai primena, kad vabzdžio įgėlimas ne visada būna pavojingas. Tai priklauso nuo žmogaus organizmo reakcijos į nuodus. Vienam įgėlimo vietoje gali tik parausti, kitam – išsivystyti anafilaksinis šokas, galintis pasibaigti mirtimi.

Tačiau atsargūs turėtų būti ne tik sergantieji įvairiomis alerginėmis ligomis. Įgėlus bitei ar širšei, sveikam žmogui kyla vietinė reakcija. Toje vietoje niežti, peršti ar degina. Po paros tinimas atslūgsta ir skausmas praeina.

Kur kas pavojingesnės yra sisteminės alerginės reakcijos. Lengvais atvejais jos pasireiškia drebuliu, susijaudinimu, dilgėline.

Sunkios alerginės reakcijos metu patinsta liežuvis, gerklos, atsiranda dusulys, švilpiantis kvėpavimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, prasideda spazminiai pilvo skausmai, sumažėja kraujo spaudimas, sutrinka širdies ritmas, prasideda traukuliai, paralyžius, žmogus netenka sąmonės.

Pavojingas gyvybei anafilaksinis šokas dažniausiai prasideda netikėtai, po kelių minučių įgėlus bitei. Kuo anksčiau išryškėja pirmieji simptomai, tuo audringesnė ir grėsmingesnė būna reakcija. Laiku nesuteikus pagalbos, nukentėjusįjį ištinka mirtis.

Jei po bitės įgėlimo pasireiškia galvos skausmai, svaigimas ir pakyla kūno temperatūra, retesniais atvejais žmogus gali vemti, viduriuoti, gali išberti odą. Pasireiškus tokiems simptomams reikėtų kreiptis į medikus.

Nešiojasi švirkštą

Jautresnės bičių nuodams yra moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės. Pavojingiausios įgėlimo vietos yra kaklas, ypač jo šoninės ir priekinė dalys, taip pat viršutinis akies vokas.

B.Federavičiūtė pritarė, kad išties nuodams jautrūs žmonės nuolat turėtų turėti švirkštą ir trijų rūšių medikamentų: adrenalino, antialerginių vaistų ir hormonų.

Adrenalino ampulė kainuoja apie dešimt litų. Ji parduodama pagal receptą, nors kai kuriose vaistinėse galima įsigyti ir be jo.

Bitininko Kęstučio Preikšaičio žmona Daiva nuolat nešiojasi antialerginių vaistų ir adrenalino ampulę su švirkštu. Nėštumo metu įgėlus bitei moteris tapo alergiška vabzdžių nuodams, tad dabar jai nuolat tenka saugotis. Dėl vieno įgėlimo moteris gali atsidurti reanimacijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.