Dėl rinkliavos – prakeiksmai

Po atostogų namo grįžęs Herkaus Manto gatvės 42 name gyvenantis Petras Rupšys apstulbo atplėšęs voką, kuriame mirgėjo neregėto dydžio suma.

Iki šiol per metus už šiukšlių išvežimą mokėjusi 240 litų, šeima dabar turės pakloti 330 litų.

„Noriu žinoti, kodėl reikia mokėti tiek daug, jeigu netvarka kieme ir toliau klesti. Konteinerių trūksta, šiukšlių laiku neišveža, šunys ir katės aplink trainiojasi. Kainą pakėlė, o problemų nesprendžia”, – piktinosi nuosavo namo šeimininkas.

„Jokios klastos nėra”

Žmones piktina ne tik pastebimai didesnis mokestis, bet ir jo nustatymo metodai. Rinkliavos dydis priklauso nuo gyvenamojo ploto. Kuo didesni namai, tuo daugiau reikia mokėti už šiukšles. Mokestis nuo liepos padidėjo 7 centais ir dabar už kv. m ploto tenka mokėti 29 centus.

„Jokios klastos čia nėra. Už paslaugas vežėjai prašo mokėti daugiau, nes ir jiems brangsta kuras, didėja sąnaudos. Kitą dalį iš surinktų rinkliavų reikia skirti sąvartyno eksploatacijai bei mokesčiui administruoti”, – aiškino Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorius Šarūnas Reikalas.

Tik gavę sąskaitas klaipėdiečiai apgulė centro būstinę. Per dieną čia apsilanko iki šimto žmonių, dar dukart tiek klausimų darbuotojus pasiekia telefonu.

Pasak Š.Reikalo, problemų dažnai kyla dėl tų, kurie nėra įregistravę nekilnojamojo turto ir tų, kurie butus jau pardavę arba dalijasi juos su kitais.

Mokėti – dvigubai daugiau

43 kv. m ploto, dviejų kambarių buto savininkas pagal naująją tvarką už šiukšlių išvežimą pusmečiui turi mokėti 74 litus. Tai daugiau nei 12 litų per mėnesį – beveik dvigubai daugiau nei iki šiol. J.Janonio gatvės daugiabutyje gyvenantis Aloyzas Lizdenis įsitikinęs, kad mokestis skaičiuojamas nelogiškai.

„Didesnio absurdo ir būti negali. Su žmona vasarą po kelis mėnesius praleidžiame sode, bet už šiukšles vis tiek reikės mokėti. Kur logika? Dabar rengiamės kuriam laikui išsikelti gyventi į kitą miestą. Kas man grąžins dabar už pusmetį sumokėtą sumą?” – klausė sunerimęs vyras.

74 kv. m ploto buto šeimininkas iki rugpjūčio 15 dienos turi sumokėti 130 litų. Pavėlavusieji taps skolininkais. Tačiau pranešimuose, kuriuos pašto dėžutėse rado klaipėdiečiai, nėra nurodyta, iki kada sąskaitą būtina apmokėti. Tėra nurodyta, jog mokėti galima dalimis. Š.Reikalas sutiko, kad ne viskas atlikta tobulai ir dar trūksta aiškumo.

Pažeidimų yra

Sprendimą įvesti vietinę rinkliavą atliekoms išvežti Klaipėdos taryba priėmė pernai kovą. Tačiau ji įsigaliojo tik šį mėnesį, nes ilgai nepavyko parinkti vežėjų.

Nors klaipėdiečių sumokėti litai jau pamažu kapsi, mokesčio rinkimo tvarka tebekelia abejonių pareigūnams.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos apskrities skyrius paprašė savivaldybės raštu paaiškinti, ar teisinga iš gyventojų reikalauti rinkliavą sumokėti už pusmetį į priekį.

„Tai vis dėlto nėra paslauga, o rinkliava, todėl teigti, kad negalima reikalauti mokėti iš anksto, nedera. Suprantama, kad rinkėjai skatina mokėti į priekį, nes vėliau sumos tik dar labiau išaugs. Iš savivaldybės atsakymo tebelaukiame”, – teigė tarnybos vyriausiasis specialistas Domas Šukys.

Mokesčio rinkimo tvarkos teisėtumą vis dar aiškinasi ir Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

„Išanalizavusi visą medžiagą, tarybos sprendimo įvesti rinkliavą neturėjau pagrindo pripažinti neteisėtu, tačiau pažeidimų yra. Dalį jų savivaldybės specialistai jau ištaisė”, – tikino K.Vintilaitė.

Nusprendė už visus

Vyriausybės atstovė įsitikinusi, kad mokestį skaičiuoti ne nuo buto ploto, o nuo gyventojų jame skaičiaus būtų tikslingiau.

Būtent tokią tvarką pritaikė Šiaulių savivaldybė, vienintelė šalyje rinkliavą už atliekų išvežimą skaičiuojanti pagal gyventojų skaičių.

„Atliekas gamina ne kvadratinis metras, bet žmogus. Kai buvo tariamasi dėl skaičiavimo metodikos, daugiabučių namų bendrijų vadovai patys nusprendė mokestį imti nuo gyvenamojo ploto dydžio. Mane tai nustebino”, – prisipažino K.Vintilaitė.

Vietinę rinkliavą jau turi įsivedusios Neringos ir Klaipėdos savivaldybės. Ją įvesti vis dar rengiasi Kretingos rajono, Palangos bei Klaipėdos rajono savivaldybės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Dėl rinkliavos – prakeiksmai"

  1. Eugenija

    Ar su ta rinkliava nebus taip, kaip buvo su sulaikyta dirbančių pensininkų pensija? Tikriausiai atsiras protingas žmogus ir išsiaiškins eilinę 21amžiaus aferą.

  2. Ausra

    Jau su tais mokesciais neasku kam renkamais.. eilini karta renka pinigus ir nezinia kam, kazkam naudinga.. eilini karta nori numauti paskutinius trusikus pilieciams..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.