Lengvaatlečiai išsiaiškino, kas vyks į olimpiadą

Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas, surengtas Kaune, ne vienam sportininkui tapo paskutine galimybe įrodyti savo vertę ir išsikovoti kelialapį į Pekino (Kinija) olimpines žaidynes.

Ieties metikės Indrė Jakubaitytė ir Inga Stasiulonytė šiandien susikaus per papildomas varžybas. Tada ir paaiškės, kuri iš šių sportininkių su Lietuvos lengvaatlečių rinktine vyks į Pekino olimpines žaidynes.

Ašuonioliktukas.
Kas atstovaus mūsų šaliai 29-osiose olimpinėse žaidynėse, Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LAAF) vykdomojo komiteto nariai nusprendė šeštadienio vakarą per išplėstinį posėdį. Lietuvos lengvaatlečių rinktinę Pekine sudarys aštuoniolika sportininkų: dvylika moterų ir šeši vyrai.

Tai Lina Grinčikaitė (100 m), Eglė Balčiūnaitė (800 m), Živilė Balčiūnaitė (maratonas), Rasa Drazdauskaitė (maratonas), Rasa Troup (3000 m kl.b.), Karina Vnukova (šuoliai į aukštį), Zinaida Sendriūtė (disko metimas), Indrė Jakubaitytė arba Inga Stasiulionytė (ieties metimas), Austra Skujytė (septynkovė), Viktorija Žemaitytė (septynkovė), Sonata Milušauskaitė (20 km sp.ėjimas), Kristina Saltanovič (20 km sp.ėjimas), Vitalijus Kozlovas (800 m), Virgilijus Alekna (disko metimas), Marius Žiūkas (20 km sp.ėjimas), Donatas Škarnulis (50 km sportinis ėjimas), Tadas Šuškevičius (50 km sp.ėjimas), Darius Škarnulis (50 km sp.ėjimas).

To dar nebuvo

Lietuvos lengvaatlečių rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis LŽ sakė, kad tiek sportininkų, įvykdžiusių olimpinius normatyvus, ankstesniais pasirengimo žaidynėms metais nėra buvę.

„Apie tai, kad į olimpiadą vyks ne visi, kalbėjome ne kartą”, – sakė A.Stanislovaitis. Jis suskaičiavo 27 olimpinius normatyvus įvykdžiusius sportininkus. Daugiau nei pusė jų pasiekė A lygio rezultatus. Likusieji įgyvendino B normatyvus.

Paskutinieji į olimpinį traukinį įšoko disko metikė Z.Sendriūtė ir bėgikas V.Kozlovas. Per Lietuvos lengvosios atletikos čempionatą Kaune jie įvykdė B lygio normatyvus.

Ankstesnėse žaidynėse Lietuvai atstovavo: 1928 m. – 5, 1992 m. – 8, 1996 m. – 14, 2000 m. – 18, 2004 m. – 12 lengvaatlečių. SSRS laikais dalyvavo: 1956 m. – 2, 1960 m. – 1, 1964 m. – 5, 1972 m. – 5, 1980 m. – 4, 1988 m. – 6 lietuviai.

Bėgo paskui „zuikius”

„Ilgai laukėme rezultato. Pagaliau įvykdėme tą normatyvą!” – tik išėjęs iš bėgimo takelio nuoširdžiai sveikinimus priiminėjo V.Kozlovas.

800 bėgimo rungtyje gero rezultato laukta nuo pavasario. Taip pasakojo V.Kozlovas, kuris rengtis olimpiadai pradėjo pavasarį vykusioje lengvaatlečių stovykloje.

„Per tą laiką buvo daug startų, bet olimpinio normatyvo pasiekti nepavykdavo. Varžovai buvo per silpni – neturėjau ko vytis”, – pasakojo V.Kozlovas.

Lietuvos čempionatas buvo paskutinė jo galimybė gerai pasirodyti. Norint įvykdyti olimpinį normatyvą, kartu su pajėgiausiu Lietuvos bėgiku į trasą paleisti ir du vadinamieji „zuikiai”. „Pusę atstumo mane vedė vienas, o likusią dalį – kitas sportininkas”, – sakė bėgikas. Jo rezultatas – 1 min. 46,58 sek. – tapo ne tik pagrindu vykti į Pekiną, bet ir nauju Lietuvos rekordu. Penkerius metus gyvavusį Mindaugo Norbuto rekordą Vitalijus pagerino 0,06 sekundės.

V.Kozlovas sakė įvertinęs savo galimybes, todėl jomis neabejojęs. Sportininkas tvirtino visada buvęs būsimų olimpiadininkų sąraše. Reikėjo tik pateisinti Federacijos, trenerio ir savo lūkesčius. Vilnietis juokavo net pradėjęs siūdintis olimpiados dalyvio aprangą.

Trukdė jaudulys

Laurus disko metikei Zinaidai Sendriūtei atnešė paskutinis bandymas – 59,42 metro. Taip ji įvykdė olimpinį B lygio normatyvą ir pasiekė geriausią sezono rezultatą Lietuvoje. Sportininkė neslėpė, kad anksčiau pademonstruoti gerą rezultatą trukdė jaudulys.

„Trukdė didelis noras dalyvauti olimpiadoje. Jis kėlė jaudulį, kurį privalėjau nuslopinti”, – teigė disko metikė iš Skuodo.

Sportininkei susiimti padėjo vidinis susitelkimas ir trenerio komentarai. Z.Sendriūtės įsitikinimu, olimpinį normatyvą ji įvykdyti galėjo ir anksčiau, jei būtų turėjusi rimtų varžovių.

Ilsėsis

Disko metikas Virgilijus Alekna prieš prasidedant Lietuvos čempionatui LŽ sakė: „Nors man šios varžybos nėra labai svarbios, noriu tapti čempionu.”

Šalies čempionu V.Alekna tapo paskutiniu bandymu diską nusviedęs 67,77 metro. Sportininkas teigė esąs geros formos, o iki olimpiados ketinąs ilsėtis. „Varžybų iki kelionės į Pekiną nebebus. Per Lietuvos čempionatą tikslą pasiekiau – diską nusviedžiau dešimčia metrų toliau nei artimiausias konkurentas”, – kalbėjo dukart olimpinis čempionas.

Pekino olimpinėse disko metimo varžybose V.Alekna įžvelgė penkis pajėgiausius konkurentus. Išskirti kurį vieną, anot jo, būtų netikslinga.

Komandomis čempionatą laimėjo laimėjo Kaunas (I miestų grupė), Šiauliai (II miestų grupė) ir Alytus (rajonai). Tarp klubų pajėgiausias buvo Kauno „Atletas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.