Kaip uzbekai Samuelį Eto’o pirko

Prieš Jūsų akis – „Barcelona” klubo sirgalių Lietuvoje sukurtoje internetinėje svetainėje publikuojamas straipsnis apie skandalingą puolėjo Samuelio Eto’o (Samuel Eto’o Fils) karjeros posūkį į Uzbekistaną, kuris, atrodo, taip niekada ir neįvyks.

Svajos – lyg realybė

Liepos 14-ąją, kai „FC Barcelona” žaidėjai po atostogų rinkosi į pirmąją treniruotę, o į Katalonijos sostinę atskridęs Ronaldinho pagaliau turėjo apsispręsti, kur – Anglijoje ar Italijoje – ketina tęsti karjerą, rusų kalbą mokančius futbolo sirgalius iki ašarų prajuokino viena žinutė.

„FC Barcelona” puolėjas Samuelis Eto’o pasirašė kontraktą su Uzbekijos čempionu „PFC Kuruvchi”. Šiuo metu Niujorke esantis žaidėjas Uzbekijos ekipoje įsipareigojo žaisti pusę metų (šios šalies čempionatas jau įpusėjęs, – aut. past.), kad padėtų apginti Uzbekijos čempionų titulą ir, svarbiausia, padėtų iškovoti Azijos Čempionų lygos taurę”.

Katalonijos klubas už S. Eto’o, pasak informacijos, gauna 40 milijonų eurų, o paties žaidėjo atlyginimo suma yra neskelbiama. Tvirtinama, kad naktį iš liepos 16-osios į 17-ąją kamerūnietis atskris į Taškentą”.

Praėjus pirmajam juoko priepuoliui, pradėjome domėtis, kas ta Uzbekija ir, ar joje futbolas vis dar žaidžiamas vilkint chalatais ir tiubeteikas.

Pasirodo, kad toks klubas „Kuruvchi” iš tikrųjų egzistuoja. Maža to, „Kuruvchi”, kaip ir „daugelis pasaulio superklubų”, turi „labai turtingą istoriją”. Ekipa įkurta… 2005 metų vasarą ir žaidė antrojoje Taškento lygoje.

Netrukus naujai įkurtą komandą ėmėsi remti naftos gavybos kompanija „Neftegazmontaj” ir „Kuruvchi” jau po metų pateko į Uzbekijos „Pulka” – aukščiausiąją lygą. Tame pačiame 2006-2007 metų sezone naujokai tapo nacionalinių pirmenybių čempionais.

Tuo tarpu 2008-ųjų liepos 14-ąją oficialus „Kuruvchi ” klubo tinklapis nenustojo stebinti skaitytojų.

„Kuruvchi” pasirašė bendradarbiavimo sutartį su „FC Barcelona” ir aštuoni Katalonijos klubo vadybininkai metams atvyksta dirbti į Taškentą tam, kad pakylėtų „Kuruvchi” rinkodarą į aukštesnį pasaulinį lygį”.

Toliau dar gražiau. „Kuruvchi” tinklapyje skelbiama, kad liepos 20-21 dienomis į Taškentą atvyksta „Barcelona” kapitonas Carlesas Puyolis, geriausias 2008 metų Europos čempionato žaidėjas Xavi ir Andresas Iniesta. Katalonijos klubo laimei, uzbekai šių žaidėjų nenupirko – pranešta, kad futbolininkai atvyks tik trumpam, kad galėtų surengti parodomąsias treniruotes.

Ėmus visai pagrįstai abejoti Uzbekijos čempionų svetainės kūrėjų sveiku protu, informaciją tą pačią dieną patvirtino „Kuruvchi” vyriausiasis treneris Mirdžalolas Kasimovas: „S. Eto’o įsigijimas – ne spaudos antis. Mūsų klubas bendradarbiauja su „FC Barcelona”. Visų sandėrio detalių gerai nežinau, tačiau mes siekiame propaguoti futbolą, garsinti šalį, laimėti Uzbekijos taurę ir Azijos Čempionų lygą bei suvilioti žiūrovus gražiu žaidimu. S. Eto’o tam yra idealus žaidėjas”.

Vos tik pagalvojus, kad Uzbekijos čempionų klube visi išsikraustė iš proto arba pradėjo didžiulę „piaro” kampaniją, prabilo oficialus Uzbekijos futbolo federacijos tinklapis.

Jame buvo patvirtinti visi ankstesni pranešimai, o lyg tokių žinių būtų mažai, dar pridėta: „Kamerūnietis Samuelis Eto’o pateikė visus reikalingus dokumentus Uzbekistano vizai gauti. Šalies futbolo federacija palaiko futbolo klubą „Kuruvchi” ir padės greičiau sutvarkyti S. Eto’o dokumentus, kad žaidėjas galėtų tapti klubo nariu. Federacijos duomenimis, S. Eto’o šiuo metu atostogauja JAV, tačiau kartu su agentu ir dar dviem jį lydinčiais asmenimis atskris nedideliu lėktuvu į Taškentą”.

Kuo tikėti, jei netgi šalies futbolo federacijos svetainė skelbia tokias žinias? O joje dar ir S. Eto’o paso, „pateikto vizai gauti”, nuotrauka…

Anties mirtis

Žurnalistams beliko tiesiogiai kreiptis „Barcelona” spaudos tarnybą bei prašyti patikslinti informaciją. Žinia apie kamerūniečio perėjimą į Uzbekijos klubą pribloškė Katalonijos ekipos atstovą ryšiams su visuomene.

„Tai… labai netikėta…, – sunkiai rinko žodžius darbuotojas. – Gal galite pakartoti klubo pavadinimą? Kokioje šalyje? Pirmą kartą girdžiu apie „Barcelona” bendradarbiavimo sutartį su ta komanda ir nieko negaliu pasakyti apie S. Eto’o asmeninio kontrakto su uzbekų klubu sąlygas”.

„Barcelona” atstovas, paprašęs „Kuruvchi” tinklapio adreso bei kitų duomenų, pasiūlė žurnalistui paskambinti vėliau.

Matyt, po konsultacijų su atsakingais asmenimis, atstovas ryšiams su visuomene antrojo pokalbio metu buvo kategoriškesnis: „Mes nieko nežinome apie minėtą Uzbekistano klubą. „FC Barcelona” jokių kontaktų su juo neturėjo. Jie skelbia, kad liepos 21 d. A. Iniesta, Xavi ir C. Puyolis atvyks į Uzbekiją , tačiau, matyt, nelabai orientuojasi, kad liepos 14-ąją d. prasidėjo „Barcos” ikisezoninio pasirengimo stovykla, o minėti žaidėjai netrukus turi atvykti į klubą. Apie derybas dėl S. Eto’o nieko negaliu pasakyti, tik primenu, jog žaidėjas, kurio kontraktas galioja, neturi teisės pasirašinėti oficialių dokumentų su kitu klubu”.

„Barcelona” atstovas taip pat pažymėjo, kad klubas nesistengs paneiginėti gandų: „Informacijos paneigimus platiname tik išskirtiniais atvejais, kai kalba eina apie kontaktus su superklubais. Pradėti teisminį procesą nėra dėl ko, tačiau išsamesnį tyrimą teks atlikti”.

Taip ir subyrėjo saldžios Uzbekijos čempionų svajos. O gal tobulai atlikta „piaro” kampanija? Juk jos dėka apie niekam nežinomą Uzbekijos „Kuruvchi” bent keletą dienų diskutavo tūkstančiai futbolo sirgalių.

Tačiau kokia kaina buvo išgarsintas Uzbekijos čempionas? Užtenka panaršyti po diskusijų forumus ir tinklapių komentarus, kur buvo aptarinėjamas S. Eto’o „perėjimas” į „Kuruvchi”:

– Eto’o pažadėjo per metus 15 avinų. Jis galvojo, kad tai valiutos vienetas ir sutiko…

– Puiki Uzbekijos hašišo reklama. Jį vartodami dar ne taip prisvaigsite…

– Eto’o jau gavo Uzbekijos vizą, veidrodėlį ir puodą plovo…

– Uzbekijoje nuimtas naujasis kanapių derlius. Po antrosios suktinės „Kuruvchi” nusipirko ir Puyolį.

– Šiuo metu vedamos derybos su Stalino dvasia.

– Bus tau, Samueli, dalijant autografus nežiūrėti, kur pasirašai.

– S. Eto’o jau priėmė Uzbekijos pilietybę ir gavo pasą Samuilo Etojevo vardu.

– Prie Bucharos kažkas sprogo – gal kontūzytų daugiau, nei pranešama?

– Sako, kad uzbekai – nesuprantama nacija. Neteisybė – jie linksma liaudis.

– „Real” ketino sumokėti 30 milijonų eurų stipriausiam Azijos klubui „Kuruvchi”, kad Raulis gautų teisę jame pažaisti, tačiau išdidūs uzbekai atsisakė: „Nėra ribų žmonių šlykšumui. Mums jūsų Raulis nereikia ir jūsų pinigas nereikia”.

– Naujasis „Kuravchi” treneris paneigė gandus apie kontraktus su C. Ronaldo ir Z. Ibrahimovich, nes šie žaidėjai neatitinka klubo lygio…

– Garsusis Kazachstano žurnalistas Boratas Sagdijevas, sužinojęs, kad S. Eto’o pereina į „Kuruvchi”, pareiškė: „Šlykštūs Uzbekijos išsigimėliai pirkti žymus šokoladinis futbolistas į savo šlykštus klubas. Dabar puikusis kazachų treneris misteris Kulembajevas vesti derybas, kad į nuostabią Kazachstano sostinę žaisti atvykti karalius Pele, princas Haris ir Ronaldinho. Mes taip pat kalbėti su Platini, kad uždrausti išsigimęs Uzbekijos futbolas”.

Šia forumo šmaikštuolio fraze ir galima baigti istoriją, kaip uzbekai pirko S. Eto’o.

Dabar Kazachstanas garsėja pasaulyje kaip narsiojo žurnalisto Borato gimtinė, o Uzbekistanas – kaip šalis, kuriame yra „Kuruvchi” „superklubas”…

P.S. Tuo metu, kai buvo baigiamas rengti šis tekstas, „Kuruvchi” išplatino dar vieną pranešimą spaudai, kuriame pristatė visą specialių renginių, skirtų S. Eto’o atvykimui pažymėti, programą, žiniasklaidos atstovus paragino iš anksto registruotis į spaudos konferenciją ir patikslino kamerūniečio atvykimo laiką: „6 valandą 45 minutės lėktuvas su svečiais leisis uzbekų žemėje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.