Paplūdimiai vis dar neblaivūs

Įžūlią girtuokliavimo madą pajūrio paplūdimiuose mėginama išguiti prevenciniais policijos reidais. Viename iš jų dalyvavo ir „Klaipėdos” žurnalistai.

Slėpė alaus butelius

Pavakare policijos pareigūnai, Vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistė ir kinologas su šunimi reidą pradėjo Pirmojoje Melnragėje.

Pirmieji pažeidėjai – svirduliuojantys vaikinai, geriantys alų – pastebėti ant tako, vedančio į pliažą. Pareigūnus išvydę jaunuoliai suskubo slėpti butelius.

Jie nerišlia kalba įtikinėjo, kad alaus negeria, o tik nešasi atidarytus butelius. Vienas iš jaunuolių pademonstravo giros butelį, teigdamas, jog negirtauja. Anot pareigūnų, dažnokai kartą jau bausti pažeidėjai alkoholį susipila į vaisvandenių tarą, siekdami apdumti akis.

Policininkai paaiškino vaikinams, jog vartoti alkoholinius gėrimus viešoje vietoje draudžiama ir kokios nuobaudos už tokį elgesį gresia.

Pažeidėjai spruko į kopas

Kitai taku einančiai ir alų besiurbčiojančiai kompanijai apie pasirodžiusius pareigūnus pranešė moteris. Vaikinai šiek tiek nugertus butelius pastatė už suoliuko, o patys spruko į kopas.

Kinologas su šunimi ir patrulė nusivijo pažeidėjus, tačiau sulaikyti jų nepavyko. Jaunuoliai pasislėpė. Grįžtant iš paplūdimio šalia suolelio padėto alaus nebebuvo.

Girtaujančių paplūdimyje žmonių netrūksta. Vakarais grupėmis jie susėda arčiau kopų. Šalia būna padėta ne viena pakuotė alaus ar sidro butelių.

Pareigūnams paplūdimyje išgėrinėję poilsiautojai ir klaipėdiečiai aiškino žinantys, jog alkoholį vartoti viešoje vietoje draudžiama. Tačiau dauguma negalėjo pasakyti, kodėl nepaiso draudimo. Po įspėjimo alkoholį vartoję asmenys susirinkdavo gėrimus, užkandą, tuščius butelius ir palikdavo paplūdimį.

Vakare uostamiesčio pareigūnai Molo gatvėje sulaikė viešoje vietoje alkoholį vartojusius nepilnametį ir du suaugusiuosius. Jie pristatyti į komisariatą.

Nepilnametė išgėrinėjo su mama

Pareigūnai užsuko ir į Pirmojoje Melnragėje prie parduotuvės esantį pušyną, kur dažnai būriuojasi jaunimas. Vakarais veiksmo čia netrūksta. Iš prekybos centro jaunuoliai suka į pušyną, kur ir girtauja.

Viena pušyne, netoli tako, sėdėjusi vyresnio amžiaus kompanija pareigūnų neišsigando. Du vyrai ir moterys ant žolės buvo pasidėję brendžio ir vaisvandenio butelius.

Šalia jų užsiklojusi nešvariu paltu kietai miegojo paauglė. Kompanijoje buvusi moteris paaiškino, jog mergina – jos septyniolikmetė dukra. Pareigūnai įtarė, kad nepilnametė – neblaivi.

Tačiau motina tikino, kad dukra užmigo paveikta gamtos: „Ji tikrai negėrė. Buvome ilgai gamtoje, dukra pavargo ir užmigo. Jos žadinti negalima”, – neįtikinamai kalbėjo moteris. Ji negalėjo paaiškinti, kodėl dukrai pavargus nevažiavo namo, o paguldė ir užklojo nešvariais paltais pušyne.

Kartu buvę vyrai tikino, jog jie tik dabar atėjo – mergaitė jau miegojo. Kompanionai aiškino, jog alkoholio čia nevartojo, tačiau aplink juos mėtėsi pigaus vyno buteliai.

„O kad ir gertume, ką mes blogo darytume? Norime pabūti gamtoje”, – prieštaravo pareigūnams vyras. Vis tik kompanija, nuėjus pareigūnams, susirinko savo daiktus ir nusvirduliavo pušynu. Atsibudo ir kietai miegojusi septyniolikmetė. Vaikų teisių apsaugos tarnybai paauglės šeima žinoma.

Pareigūnai drausmina nuolat

Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga tvirtino, jog prevencinė akcija yra savivaldybės organizuojamos akcijos „Saugus ir blaivus poilsis pajūryje” dalis.

„Paprastai mūsų atliekamų patikrinimų metu alkoholį viešoje vietoje vartojantys asmenys pristatomi į komisariatą. Šios akcijos metu norime paaiškinti žmonėms, kad vartoti alkoholį viešoje vietoje draudžiama. Ypač daug apie tai kalbame su jaunimu”, – pasakojo pareigūnas. Anot jo, po prevencinių reidų sumažėja pažeidimų.

Uostamiesčio policija paplūdimiui skiria didelį dėmesį. Savaitgaliais čia siunčiamas patrulis, nuolat vykdomi įvairūs patikrinimai, bendradarbiaujama su gelbėtojais. Pastarieji policiją iškviečia kilus incidentams, per garsiakalbį skelbia, kad alkoholį vartoti paplūdimyje draudžiama.

Ateinančią savaitę, prieš Jūros šventę, patikrinimai dėl alkoholio vartojimo viešose vietose bus organizuojami ne tik paplūdimyje, bet ir visame mieste.

„Negalime padaryti taip, kad žmonės visiškai negertų. Vienintelė drausminimo priemonė – baudos. Gal tada, kai kelis kartus nubausime, žmonės susimąstys, ar verta nepaisyti tvarkos”, – dėstė A.Leliuga.

Įsirausia ir užmiega smėlyje

Tokia pat situacija vyrauja ir Palangos paplūdimiuose. Čia ne tik vartojamas alkoholis paplūdimyje, bet ir vyksta nelegali išnešiojamoji alaus prekyba. Policija sulaikė keturis tokius pažeidėjus.

„Vykdome įvairius patikrinimus paplūdimyje. Nubaudžiame ir girtaujančius asmenis. Jų paplūdimyje netrūksta. Čia atvyksta mažai alkoholio nevartojančių žmonių. Poilsiautojų, kurie prisigeria, o paskui nepaeina, visada noriu paklausti: negi jų gyvenamojoje vietoje alkoholis ne toks skanus, kaip paplūdimyje”, – dėstė Palangos policijos komisariato vadovo pavaduotojas Ramutis Stankevičius.

Patikrinimų metu kurorto pareigūnai pakliūva ir į juokingas situacijas. Išaiškinus, kad alkoholį viešoje vietoje vartoti draudžiama, pažeidėjas pabrėžia: „O pas mus kaime leidžiama”.

Palangos gelbėtojai taip pat intensyviai kovoja su girtavimu paplūdimyje. Jie ne tik skelbia per garsiakalbį, kad taip elgtis draudžiama, bet ir iš agresyviai nusiteikusių įkaušusių asmenų atima gėrimų butelius.

Pasitaiko atvejų, kai rytais kurorto gelbėtojai randa smėlyje įsiraususius ir užmigusius neblaivius jaunuolius. Tokius asmenis bandoma išblaivinti – nuprausti jūroje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.