NT rinkoje – džiunglių taisyklės?

Paaštrėjus konkurencijai tarp nekilnojamojo turto bendrovių, kai kurios jų įtaria konkurentus, esą šie išlikti rinkoje stengiasi naudodami chuliganiškus kovos metodus. Kiti rinkos žaidėjai padėties nedramatizuoja ir tikisi, kad sąžininga konkurencija išliks ir atvėsusioje NT rinkoje.

Vakar NT bendrovė „ŽIA valda real estate” išplatintame pranešime skundėsi, kad praėjusią savaitę buvo sudarkyti jos reklaminiai stendai. Bendrovės nuomone, tai galėjo būti konkurentų darbas.

Kitos LŽ kalbintos NT rinkos dalyvės nemano, kad konkurentai tokiomis priemonėmis kovotų dėl išlikimo.

NT ekspertų manymu, lygiaverčiai konkurentai panašių priemonių nesigriebtų – tokiais darbais užsiimtų nebent smulkūs, nebesugebantys išsilaikyti rinkos dalyviai arba tiesiog chuliganai.

Įtaria konkurentus

„Didelė konkurencija atvėsusioje NT rinkoje skatina kai kurias bendroves griebtis net ir chuliganiškų kovos metodų, pavyzdžiui, niokoti panašias paslaugas teikiančių įmonių reklamos priemones. Praėjusią savaitę toks incidentas užfiksuotas Ukmergės gatvėje, judrioje Šeškinės kalno papėdėje. Čia buvo sudarkyti ant statybinės tvoros teisėtai pakabinti bendrovės „ŽIA valda real estate” stendai, kuriuose siūlyta nuomotis biurus. Greta kaboję kitų įmonių stendai nepaliesti”, – rašoma bendrovės pranešime.

„ŽIA valda real estate” direktoriaus pavaduotoja Gintarė Mikučionytė teigė, kad bendrovė turinti patikimų žinių, jog tai padarė konkuruojanti kompanija.

„Deja, teisme negalėtume to įrodyti, todėl tiesiog norime viešai prabilti ir atkreipti dėmesį į rinkoje pastaruoju metu vis aštrėjančią konkurenciją, kuri ima peržengti net teisėtumo ribas”, – dėstė G.Mikučionytė. Anot jos, tai, kad stendai tapo konkurencijos, o ne atsitiktinio chuliganiško išpuolio auka, rodo ir jų suniokojimo aplinkybės. Pirmiausia – stendai buvo ne visiškai nuplėšti, o tik išpjautas juose nurodytas įmonės telefono numeris, be to, keliolika šalia kabojusių plakatų nebuvo paliesti.

Priemonės – civilizuotos

Vytas Zabilius, Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos prezidentas ir „Ober-Haus” generalinis direktorius, mano, kad Lietuvos NT verslo visuomenė yra brandi ir išprususi, todėl kovodama su konkurentais naudoja civilizuotas, šiuolaikiškas, tobulesnes priemones: įvairias rinkodaros strategijas, komunikacijos priemones, o svarbiausia – siekia tobulinti savo teikiamų paslaugų kokybę.

„Be to, būdamas Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos prezidentas, atsakingai pareiškiu, kad tarp asociacijos narių (kokia yra ir neva nukentėjusi agentūra) iki šiol nėra buvę (tikiuosi, kad ir nebus) įtampos ar kažkokių nesutarimų, kurie galbūt galėtų paskatinti imtis tokių chuliganiškų veiksmų”, – LŽ dėstė jis.

V.Zabiliaus žodžiais, jo vadovaujamos bendrovės reklaminiai stendai per 10 veiklos metų ne kartą buvo įvairias būdais sugadinti.

„Jie buvo niokojami, nuplėšiami, nuverčiami ar net pavagiami. Tačiau niekada nekilo įtarimų, kad tai – konkurentų darbas”, – pasakoja V.Zabilius.

Vertindamas konkurentams atsitikusį įvykį jis teigia, jog labiausiai tikėtina, kad tai – tik smulkaus chuliganizmo atvejis.

„Neatmesčiau net ir absurdiško keršto galimybės, kurios iniciatorius greičiausiai yra koks nors fizinis asmuo. Manyčiau, kad jau senokai išaugome iš laukinio kapitalizmo, kai konkurencinėje kovoje galiojo nerašytos džiunglių taisyklės. Šiandienė konkurencija tarp NT bendrovių, bent jau tarp pagrindinių šios rinkos žaidėjų, – etiška, skaidri, profesionali”, – sakė jis.

Nekilnojamojo turto bendrovės „InReal” Tarpininkavimo departamento vadovas Nerijus Valikonis LŽ teigė, kad panašių nesąžiningos konkurencijos išpuolių šiai bendrovei neteko patirti.

„Būna pavienių atvejų, kai mūsų bendrovės reklaminiai stendai yra apgadinami ar pavagiami, tačiau negalime teigti, kad tai – konkurentų išpuoliai, o ne vandalų darbas. Tikimės, kad konkurencinė kova nekilnojamojo turto rinkoje vyksta sąžiningai”, – teigė N.Valikonis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.