Marijampolės valdininkus klampina statybos

Prokurorai prašo teismo panaikinti Marijampolės savivaldybės valdininkų bendrovei „Artapolas”, siejamai su prieštaringai vertinamu verslininku Žydrūnu Buzu, išduotą namo Vytauto gatvėje statybos leidimą.

Dviejų aukštų parduotuvės ir biurų pastatas Marijampolės centre, Vytauto gatvėje, pradėjo kilti šių metų pradžioje. Žiemą statybos trumpam buvo sustabdytos, nes paaiškėjo, kad naujasis „Artapolo” statinys užgoš Lietuvos socialdemokratų partijos būstinės, įsikūrusios gretimame name, langą. Gavę 35 tūkst. litų paramą iš „Artapolo” socialdemokratai pretenzijų atsisakė, o Marijampolės apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas leido tęsti statybas.

Su kaimynais nederino.
Jau tada valdininkai turėjo atkreipti dėmesį, kad statybų leidimas „Artapolui” gali būti išduotas neteisėtai. Dokumentai, kai dar buvo rengiami, su gretimų namų gyventojais nederinti. Ant jų nėra ir šalia statybvietės gyvenančios Birutos Julės Karsokaitės parašo. Moteris apie tai pranešė statybų valstybinę priežiūrą vykdantiems pareigūnams. Tačiau „Artapolo” turimais dokumentais suabejota tik tada, kai B.J.Karsokaitė kreipėsi į prokuratūrą.

Prokurorai nustatė, kad 2005 metais Marijampolės savivaldybės administracija išdavė statybų leidimą, nors nebuvo parengtas detalusis planas, negautas visuomenės pritarimas jam.

Išėjo į privatų verslą

Šiuo metu statybos visiškai sustabdytos. Objekto likimas priklausys nuo Kauno apygardos administracinio teismo sprendimo. Į jį Marijampolės apylinkės prokuratūra kreipėsi gindama viešąjį interesą.

„Ne mūsų darbas prižiūrėti statybas. Tam yra savivaldybės ir apskrities administracijos struktūros. Mes kišamės tik tada, kai pareigūnai, galima sakyti, visiškai neatlieka savo pareigų”, – LŽ teigė Marijampolės apylinkės vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas.

Atsakovė administracinėje byloje – Marijampolės savivaldybės administracija. Anot R.Bradūno, kol kas anksti kalbėti apie dokumentus pasirašiusių asmenų veiksmų vertinimą. „Jei teismas patvirtins, kad statybų leidimas tikrai išduotas nesilaikant įstatymų, bus sprendžiama ir dėl konkrečių valdininkų atsakomybės. Nesvarbu, ar jie tebedirba, ar ne”, – sakė jis.

Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Valdas Tumelis LŽ patvirtino, kad minėtą statybų leidimą „Artapolui” išdavę asmenys išėjo į privatų verslą. „Jei privalėsime atsakyti materialiai, regreso tvarka išieškosime žalą iš kaltųjų. Kol kas nieko negalime jiems padaryti”, – aiškino direktorius.

Neoficialiai teigiama, jog didžiausia atsakomybė gali tekti buvusiam Marijampolės savivaldybės vyriausiajam architektui Arūnui

Lukoševičiui. Jis iš šių pareigų pasitraukė maždaug prieš porą metų.

Ylos lenda iš maišo

Vytauto gatvėje pradėtas statyti namas – ne vienintelis su garsiuoju Marijampolės verslininku Ž.Buzu siejamos bendrovės „Artapolas” statinys, keliantis daug klausimų. Mįslinga ir miesto centre, tarp Žemaitės ir V.Kudirkos gatvių, iškilusio „Norfos” prekybos centro istorija. Tik šiemet Marijampolės savivaldybei aukcione pardavus prie pastato esančią automobilių stovėjimo aikštelę paaiškėjo, kad dalis į parduotuvę vedančių laiptų įrengti ne „Artapolui” priklausančiame, o gretimame sklype. Jo savininkė – aikštelę įsigijusi bendrovė. Neatmetama, kad tiek leidimo statyti šią parduotuvę išdavimas „Artapolui”, tiek jos priėmimas eksploatuoti vyko neskaidriai ir pažeidžiant įstatymus. Kol kas neaišku, kaip apskritai šioje vietoje buvo leista statyti prekybos centrą be jam priklausančios automobilių stovėjimo aikštelės.

Beveik neabejojama, kad „Artapolas” turėjo tvirtą užnugarį Marijampolės savivaldybės administracijoje. Mat bendrovės kraitėje – dar vienos abejotinos statybos. 2004 metais „Artapolas” Marijampolėje, Rugių ir Kauno gatvių sankirtoje, pradėjo statyti prekybos centrą. Tąkart statybų leidimą savivaldybės valdininkai išdavė faktiškai jau iškilusiam statiniui, kai miesto visuomenė sukėlė didžiulį triukšmą dėl šio objekto.

Pagarsėjęs visoje šalyje

Ž.Buzas tiek Marijampolėje, tiek visoje Lietuvoje garsėja jau 15 metų. Verslą jis pradėjo vos sulaukęs pilnametystės. Vėliau pasinėrė į nelegalias finansines aferas, apgavo šimtus žmonių, už tai kalėjo. Grįžęs į laisvę vertėsi prekyba nekilnojamuoju turtu, statybomis ir patalpų nuoma. Ž.Buzo artimųjų įkurtai bendrovei „Artapolas” šiuo metu priklauso nemažai pastatų ne tik Marijampolėje, bet ir kituose šalies miestuose. Po vieno sėkmingo sandorio šių metų kovą Ž.Buzas pats pakliuvo į nusikaltėlių rankas. Jis buvo pagrobtas ir tris savaites kalintas sodo namelyje netoli Kauno.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.