Atėjo partija visiems laikams?

Seimo rinkimai jau čia pat, tad politikai nenuilsdami braižo būsimos valdžios koalicijos kontūrus. Tačiau šiuo metu populiariausia prognozė yra ta, kad pirmosios po rinkimų Vyriausybės laukia liūdnas „Naujosios politikos” likimas – jai žlugus net keleriems metams durys į valdžią atsivėrė socialdemokratams.

Remiantis naujausiomis visuomenės nuomonės apklausomis, daugiausia galimybių patekti į Seimą šiuo metu turi „Tvarka ir teisingumas” (TT), Darbo partija (DP) ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Tačiau, anot apžvalgininkų, ir socialdemokratai, jau septynerius metus diriguojantys valdančiosioms koalicijoms, atrodo, vėl neliks be valdžios, nors per rinkimus greičiausiai gaus kur kas mažiau vietų Seime, nei turi dabar.

Prakalbo apie opoziciją

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotoja Milda Petrauskienė kol kas atsisakė prognozuoti, kokia bus situacija po rinkimų, vyksiančių spalio mėnesį. „Koalicijos gali būti labai įvairios ir margos, turint galvoje tai, kad prieš rinkimus atsirado daug naujų partijų. Tačiau mūsų partija nesudegino tiltų niekam”, – tvirtino socialdemokratė.

Panašiai prieš kurį laiką žurnalistams kalbėjo ir LSDP pirmininkas premjeras Gediminas Kirkilas. Gegužę duodamas interviu žiniasklaidai jis pareiškė, kad potencialūs socialdemokratų derybų dėl valdžios partneriai galės būti „visi, kam Lietuvos žmonės patiki savo balsus”.

Neoficialiai LSDP nariai pripažino, jog pirmi mėnesiai po spalio rinkimų politikams bus ypač sunkūs: tuo metu gyventojai jau bus pajutę pakilusių šildymo kainų pasekmes, baiminamasi ir naujo infliacijos šuolio. LŽ kalbinti įtakingi socialdemokratai užsiminė, kad jiems naudingiau būtų palaukti, kol įtampa šiek tiek atlėgs.

„Nematau nieko tragiško, jei pasibaigus rinkimams koaliciją imtų formuoti TT. Juo labiau kad pirmoji po rinkimų Vyriausybė kažin ar išgyvens ilgiau kaip pusę metų”, – paaiškino LŽ kairiųjų poziciją vienas LSDP atstovas.

Apie tai, jog LSDP gali nesiveržti į valdžią, prasitarė ir partijos vicepirmininkė M.Petrauskienė. Jos teigimu, neatmestina galimybė, kad socialdemokratai gali atsidurti opozicijoje – tokiu atveju mąstyti apie koalicijas išvis nebereikėtų.

Pirmi ir vieniši

Apklausų viršuje besipuikuojančių Rolando Pakso „tvarkiečių” po rinkimų gali laukti ne tik našta formuoti Vyriausybę, bet ir sunkios koalicijos partnerių paieškos. Nors R.Paksas jau prieš kelis mėnesius LŽ pareiškė esąs įsitikinęs, kad visos partijos, išvydusios Seimo rinkimų rezultatus, „staiga užmirš” kalbas apie nenorą dirbti su TT, tikrovė vis dėlto gali būti šiek tiek kitokia.

Po prezidento apkaltos ilgą laiką kaip atstumtieji buvę „tvarkiečiai” geriausius santykius palaikė su taip pat teisėsaugininkų persekiojama DP. Tačiau pastaruoju metu „darbiečiai” vis akivaizdžiau šliejasi prie valdžios vairo įsitvėrusių socialdemokratų.

Tiesa, TT vicepirmininkas Remigijus Ačas, kalbėdamas su LŽ, leido suprasti, kad santykiai su „darbiečiais” nėra galutinai nutrūkę. „Darbo partija – daužyta, spardyta, turi gyvenimiškos patirties. Socialdemokratai irgi patyrę, tačiau jų patirtis labai bloga. Sunku bus rinktis, – apie situaciją po rinkimų svarstė R.Ačas. – Mes nebūsime lyg ta mergina, kuri laukia – išves ar neišves kas nors šokti. Veiksime energingai.” Tačiau net ir didelis aktyvumas gali neduoti „tvarkiečiams” tų rezultatų, kurių jie tikisi.

Darbo partija kol kas blaškosi, jos pozicija tebėra neapibrėžta. Viena vertus, DP atstovai yra sakę, kad neturint realios valdžios sunku įgyvendinti savo siekius, kita vertus, jie neslepia dvejonių, ar reikėtų šlietis prie partijų, formuosiančių pirmąją po rinkimų Vyriausybę. „Pirmiesiems, kurie stos prie valdžios vairo, teks imtis labai ryžtingų, dažnai nepopuliarių veiksmų stabdant ekonominį nuosmukį, o tai daug kam gali nepatikti. Taigi pirmoji Vyriausybė po rinkimų turės būti arba labai stipri, arba žinoti, kad yra pasmerkta, nes po kurio laiko teks atsistatydinti”, – prieš kelis mėnesius duodama interviu LŽ sakė DP vicepirmininkė Loreta Graužinienė. Tąkart paklausta, ar DP imtųsi kurti tokį ministrų kabinetą, ji teigė negalinti atsakyti.

Mato satelitus

Konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius įsitikinęs, kad anaiptol ne partijos išankstiniais susitarimais turėtų pradėti dalytis valdžios pyragą. Anot jo, visko pradžių pradžia – rinkėjų valia.

Konservatoriai iškart po Seimo rinkimų siūlys kitoms partijoms pasirašyti Nacionalinį susitarimą dėl svarbiausių šalies plėtros krypčių. Būsimus koalicijos partnerius ketinama rinktis pagal tai, su kuo pavyks susitarti dėl konkrečių veiksmų plano.

A.Kubiliui bendraujant su rinkėjais susidaręs įspūdis, jog dabartinis socialdemokratų vadovaujamos koalicijos valdymas jų netenkina, todėl mažai tikėtina, kad kairieji gali išlaikyti dabartinę įtaką. „Kita vertus, matome, kaip kai kurios šiuo metu opozicijoje esančios partijos ima derinti savo veiksmus su socialdemokratais. Todėl nevalia atmesti galimybės, kad balsuojantieji, pavyzdžiui, lyg ir už opozicinę Darbo partiją ar net už „Tvarką ir teisingumą” iš tikrųjų balsus atiduos už tai, jog ir toliau valdytų socialdemokratai”, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Nėra alternatyvos

„Kalbos, kad po rinkimų galima sudaryti koalicijas su bet kuo, sklinda iš pačių socialdemokratų. Ir tai deklaruoja ne tik ši partija. Ideologinės vertybės Lietuvoje jau senokai išstumtos iš pirmosios vietos”, – tvirtino politologas Antanas Kulakauskas.

Jo manymu, tikimybė, kad ir po rinkimų socialdemokratai išliks valdžioje, – gana didelė. „Nėra stipresnės alternatyvos dabar susiklosčiusiai politinei praktikai. Visos kitos partijos politiniu požiūriu, nekalbu apie politinį-moralinį aspektą, yra silpnesnės”, – dėstė politologas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Atėjo partija visiems laikams?"

  1. Chameleonai tik pakeičia spalvą

    Gaila,bet ji niekur ir nebuvo išėjusi. Per 50 „doro,garbingo ir moralaus” AMB darbo metų „epochos protas,garbė,sąžinė” užsiaugino gerą ir patikimą elektoratą tolimai perspektyvai.

  2. Paliargonija

    Laikas kurtis naujam Sąjūdžiui, reikia galų gale iššluoti į šiukšlyną tuos kranklius komunistus visam laikui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.