Kinija kalbėsis su Dalai Lama

Pekine prasidėjo dvi dienas truksiančios derybos su tremtyje gyvenančiais Tibeto vadovais.

Prieš kelias dienas Kinijos žiniasklaida pranešė, kad prasidės naujas derybų etapas su tremtyje gyvenančiu Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama XIV. Jau vakar pasirodė informacija, kad derybos prasidėjo. Žinoma, iš Indijos į Pekiną atvyko tibetiečių delegacija, tačiau Kinija atsisako žiniasklaidai teikti bet kokią informaciją apie derybas. Be to, Japonijos agentūra „Kyodo” pranešė, jog iš tibetiečių negavo jokio patvirtinimo, kad derybos iš tikrųjų prasidėjo. Prieš jas buvo paskelbta, jog Kinija tikisi, kad „Dalai Lama tinkamai įvertins jam suteiktą galimybę ir sutiks su Kinijos valdžios reikalavimais”.

Pranešimas apie derybas pasirodė po kelių dienų, kai praėjusią savaitę autonominis Tibeto regionas vėl tapo atviras užsienio turistams (jis buvo uždarytas kovo mėnesį kilus neramumams). Kinijos valdžią įkvėpė ir tai, kad kiek anksčiau – birželio 21-ąją – per Tibetą buvo nešamas olimpinis deglas ir dėl to nekilo jokių incidentų.

Dalai Lama 1959 metais buvo priverstas palikti Tibetą, kai šalį okupavo Kinija. Dabar Tibeto dvasinio lyderio administracija įsikūrusi Indijos mieste Daramsaloje. Pastaruoju metu Dalai Lama vis garsiau pasisako už plačią Tibeto autonomiją Kinijos Liaudies Respublikos sudėtyje, tačiau Pekinas jį vis tiek kaltina separatizmu.

Dabartinės derybos – tai jau antras kinų ir tibetiečių susitikimas šiais metais. Gegužės pradžioje delegacijos buvo susitikusios Kinijos pietuose esančiame Šenženo mieste. Derybos vyko už uždarų durų.

Nuo 2002 metų dėl Tibeto autonomijos įvyko penki derybų turai, tačiau jokių konkrečių rezultatų taip ir nepasiekta. Manoma, kad dabar Kinija sutiko atnaujinti derybas tik todėl, kad nutildytų užsienio kritikus dėl Kinijos veiksmų Tibete ir pagerintų politinę atmosferą prieš Pekine prasidėsiančias olimpines žaidynes.

Tačiau, atrodo, šias derybas lydės protestai. Didelės vienuolių grupės jau renkasi prie Tibeto ir Nepalo sienos. Rengiamos manifestacijos koordinatorius Tashi Dorje sakė, kad vis daugiau protestuotojų keliauja aplinkiniais keliais, nes bijo, kad jų nesulaikytų policija. „Demonstrantai sieks Tibeto nepriklausomybės ir protestuos prieš Kinijos represijas”, – sakė T.Dorje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.