Iš politikos – auginti sraigių

Kadenciją baigiantis europarlamentaras ketina trauktis iš politikos ir grįžti į uostamiestį. Jo svajonėse – nuosavas verslas ir paskaitos universitete.

Steigs ūkį

Tarp kandidatų į naująjį Seimą klaipėdiečio politiko Eugenijaus Gentvilo pavardės nebus. Atstovauti Lietuvai Europos Parlamente dar penkerius metus jis taip pat nesieks. „Sveikas protas liepia daryti pertrauką, taip pat keisti ne tik darbą, bet ir gyvenimo stilių, susikurti sveiką aplinką. Tačiau iš viešojo gyvenimo aš nesitraukiu”, – skubėjo užtikrinti aktyvus politikos veikėjas.

Jis tikino neatsižadantis politinių nuostatų ir iš Liberalų sąjūdžio bent kol kas trauktis neketina.

Savaitgaliui į uostamiestį grįžęs europarlamentaras ėmėsi kloti pamatus būsimai veiklai. Jis rengiasi ir toliau puoselėti nuosavą mišką bei užsiimti ekologine žemdirbyste.

E.Gentvilas nebuvo linkęs atskleisti, kuo pakeis politiko duoną.

„Galvą turiu, sveikatos, dėkui Dievui, taip pat, tad rasiu ką veikti ir iš ko gyventi”, – neabejojo jis. Tačiau aplinkiniams yra ne kartą užsiminęs, kad planuoja auginti ir veisti maistines sraiges.

Briuselis neišpildė lūkesčių

Buvęs Seimo, dabar Europos Parlamento narys E.Gentvilas tvirtino, kad sprendimą nebesiekti aukštų postų nulėmė ne nusivylimas politika, o neišsipildę lūkesčiai.

„Dirbti į Briuselį prieš ketverius metus išvykau todėl, kad man žiauriai nepatiko tai, kas anuomet vyko Lietuvoje. Planavau grįžti tik į pasikeitusią politiką. Ji iš tiesų pasikeitė, bet į blogąją pusę”, – apgailestavo dar daugiau nei metus tarp Klaipėdos ir Briuselio gyvensiantis vyras.

Dirbdamas vienoje svarbiausių ES institucijų politikas įsitikino, kad 13 lietuvių komandai itin sunku pasiekti šaliai naudingų sprendimų.

„Jau važiuodamas ten žinojau, kad Europos Parlamento galios menkos, o vieno parlamentaro – dar menkesnės. Esu rezultato siekiantis žmogus. Noriu didesnio savo indėlio, daugiau galimybių”, – neslėpė kitąmet kadenciją baigiantis E.Gentvilas.

Prezidentūra nevilioja

Nuo 1997 metų ketverius metus Klaipėdai vadovavęs E.Gentvilas tikino, jog mero darbas jam buvęs daug įdomesnis.

Paklaustas, ar klaipėdiečiai dar gali tikėtis pamatyti jį vėl tapsiant meru, pašnekovas šyptelėjo: „Griežto „ne” nesakau”. Tačiau baigęs europarlamentaro kadenciją politikas galbūt pasinaudos teise ir taps miesto tarybos nariu. Juo jis buvo išrinktas pernai, tačiau mandato atsisakė.

Spėjęs pabuvoti ūkio ministru, laikinai vadovavęs Vyriausybei, dirbęs Seime ir Klaipėdos savivaldybėje, E.Gentvilas kartą juokavo neišbandęs tik valstybės vadovo kėdės.

2002 metais tuometei Liberalų sąjungai atstovavęs E.Gentvilas jau dalyvavo Prezidento rinkimuose.

„Tapti Prezidentu niekada nebuvo mano tikslas, o tąkart rinkimų kampanijoje dalyvavau jau žinodamas, kad nelaimėsiu. Tai dariau dėl partijos, reikėjo sustiprinti jos pozicijas”, – prisiminė pašnekovas.

Tačiau čia pat užtikrino, jog ateityje Prezidento rinkimuose nedalyvaus.

Politikoje vagys – ne visi

E.Gentvilas prisipažino, kad daugiau kaip šimtas skrydžių per metus, laukimo valandos oro uostuose ir gyvenimas „ant lagaminų” išvargino.

Vis dėlto geografijos specialybę turintis ir mokslų daktaro vardą pelnęs vyras neketina iš nuovargio slėptis nuosavame 34 hektarų miške. Žiniomis apie gamtą ir politine patirtimi jis svajoja pasidalinti su jaunimu.

„Dėstyti studentams – mano aistra”, – tikino jis, prie mėgstamos veiklos ketinantis grįžti po dvylikos metų pertraukos.

Kartu su žinomais visuomenės veikėjais ir partijos bendražygiais E.Gentvilas planuoja ir toliau užsiimti politiniu švietimu.

„Akivaizdu, kad daugybė žmonių tiki viskuo, kas jiems sakoma, nes nežino arba nesidomi, kaip yra iš tikrųjų. Populiaru rėkauti, esą visi politikai – vagys. Nenoriu, kad ir mane su jais painiotų. Per savivaldybių rinkimus mūsų partija įrodė, kad partinės veiklos finansavimas gali būti sąžiningas. Jeigu ir kitos partijos taip elgtųsi, mielai grįžčiau į politiką. Tačiau nešvarioje konkurencinėje kovoje, kokia vyksta dabar, dalyvauti nenoriu”, – rėžė E.Gentvilas.

Į Lietuvą grįš ir vaikai

Nei Vilnius, nei Briuselis taip ir netapo jo svajonių miestais.

Sekdami tėvo pavyzdžiu į Lietuvą rengiasi grįžti ir po Europą išsibarstę vaikai. Jaunesnioji dukra tęsti studijų grįš į Kauną, sūnus po studijų Europos universitetuose taip pat dirbs gimtinėje.

Švedijoje politologijos mokslus toliau kremta tik vyresnioji Gentvilų dukra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.