Egzotika gali užrūstinti skrandį

Kad atostogų džiaugsmo neapkartintų negalavimai, mėgautis egzotinių šalių kulinarija reikia labai atsargiai.

Skrandžio reakcijos į svečių šalių virtuvę neišvengiamos, kai po įprasto lietuviško maisto jam pasiūloma tailandietiškų krevečių su kokosais, indiško jogurto su tarkuotais agurkais ir mėtomis ar indonezietiško delikateso – palmės šerdies. O ką kalbėti apie japoniškas kirmėles, malaizietiškus svirplius ar Kinijos turguose parduodamus skorpionus. Net nacionaline kulinarija mums artimesnėje Bulgarijoje galima prisišaukti bėdą pasivaišinus kokteiliu iš virinto pieno ir smulkiai supjaustyto rauginto agurko.

Indonezijoje, Indijoje, Lotynų Amerikos valstybėse maistas aštresnis nei galime įsivaizduoti. Ten jį taip nukenksmina. Jei skrandis puikiai reagavo į kinų virtuvės patiekalus Lietuvoje, dar nereiškia, kad bus toks „supratingas” ir vaišinantis Kinijoje. Gyvendami svetur kinai stengiasi adaptuoti arba sušvelninti nacionalinės virtuvės patiekalus.

Daugiau atsargumo

Taigi ketinantiesiems bent trumpam primiršti viešbučių komfortą ir susipažinti su vietos gyventojų tradicijomis, papildomas dėmesys mitybai nepakenks. Pavyzdžiui, Afrikos savanoje drauge su ant anglių iškepta mėsa galima suvalgyti ir kokių nors parazitų. Žvejyba, ypač tropikuose, – kerintis užsiėmimas. Galima pamatyti įvairiausių žuvų, tačiau jų valgyti vis dėlto nepatartina. Specialistai rekomenduoja nevartoti maistui ryškių spalvų žuvų, o ypač – gyvenančių koraliniuose rifuose, neturinčių šoninių pelekų, žvynų. Taip pat – apskritos formos žuvų ar tų, kurių galvos panašios į vėžlio. Atminkite, virtų moliuskų valgomi tiktai raumenys ir balta mėsa.

Saugumo taisyklės

Jei vis dėlto apsinuodijote – jus pykina, svaigsta galva, pradeda niežėti aplink lūpas – reikėtų nedelsiant išvalyti skrandį ir išgerti karštos kavos ar arbatos. Norint išvengti nemalonumų, specialistai pataria per vieną valgymą ragauti tik vieno neįprasto patiekalo. Taip galima suprasti, į kokį maistą organizmas reaguoja neigiamai. Vandenį galima gerti tik iš butelių, o vaisius reikia valyti patiems. Kai kuriose šalyse net ir šviežiai spaustų vaisių sulčių verčiau atsisakyti. Saugiausi yra „storaodžiai” vaisiai: papajos, bananai, apelsinai, greipfrutai, avokadai, kokosai, guavos. Jei skrandis yra jautrus, kelionėn reikėtų įsimesti aktyvuotosios anglies tablečių, nuo žarnyno infekcijų apsaugančių vaistų, virškinimą gerinančių preparatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Egzotika gali užrūstinti skrandį"

  1. sluotrazis

    Neseniai išgirdau, kad ispaniška Viduržemio jūros produktų valgymo kultūra pagaliau turėtų būti įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. PRITARIU. Tai tikrai sveika ir ilgina gyvenimą(seksualinį tai tikrai)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.