Sausra išretino parazitų būrius

Šią vasarą sumažėjo kraujasiurbių parazitų. Dėl sauso birželio gerokai praretėjo erkių ir uodų būriai, sumažėjo ir galimybė susirgti jų platinamomis ligomis.
Pernai 43 Klaipėdos gyventojai susirgo erkių platinama Laimo liga. Dar vienas užsikrėtė erkiniu encefalitu. Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų kontrolės ir profilaktikos skyriaus vyriausiosios specialistės Danguolės Kisielienės, šiemet vienas klaipėdietis užsikrėtė Laimo liga. Pavasarį prabudusios erkės buvo surinktos Giruliuose ir išsiųstos į Vilnių ištirti. Vėliau Klaipėdos ir kitų savivaldybių administruojamose teritorijose surinkti parazitai bus išvežti tirti į Vokietiją, rašo dienraštis „Klaipėda”.

Medikė įspėjo, kad po mėnesio erkės vėl gali suaktyvėti. Tikėtina, kad antrąkart jos pagyvės rugpjūtį. Tada Laimo liga ar erkiniu encefalitu gali susirgti ir daugiau žmonių, nes tokiu metu jų daugiau lankosi miškuose.

Vasarą žmonės nukenčia ir nuo širšių bei bičių atakų. Šią savaitę visas spiečius naminių bičių Šilutėje užpuolė tris paauglius ir šunį.Vabzdžių sugeltas keturkojis iš karto nugaišo.

Uostamiestyje ir visoje apskrityje šiemet dar nebuvo užregistruota nė vieno skundo dėl bičių ar širšių užpultų žmonių arba gyvūnų.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Rimantas Lukauskas pasakojo, kad skundų dėl įgėlusių bičių pasitaiko, bet retai.

Iš viso Klaipėdos apskrityje iki birželio 1 dienos buvo registruoti 82 bitininkai, laikantys per 3 tūkst. bičių šeimų.

Gyvūnų sveikatingumu ir gerove besirūpinantis R.Lukauskas pasakojo, kad paprastai bitės gelia tada, kai žmonės ar gyvūnai pasipainioja jų kelyje.

Todėl, pagal žemės ūkio ministrės įsakymą aviliai nuo tako, kuriuo vaikšto žmonės, turi būti pastatyti 10, nuo vieškelio – 20, o nuo bitininko sklypo ribos – 5 metrų atstumu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.