Nusekusias marias gelbės lietus

Dėl užsitęsusių sausų orų Kuršių marios nuseko apie 20 centimetrų. Bet, pasak hidrologų, šią savaitę prognozuojamas lietus papildys vandens telkinius.

Pajūrio žvejai baiminosi, kad marios sparčiai senka. Užsitęsus sausrai sumažėjo Nemuno nuotėkis. Vandens riba buvo nukritusi 20 centimetrų žemiau nei įprastai. Nukritus vandens lygiui mariose į jas pradeda plūsti sūrus jūros vanduo. Tai gali pakenkti gėlavandeniams augalams ir gyvūnams.

Pavojus augmenijai ir žuvims iškyla, kai vanduo nusenka bent pusę metro. Tuomet telkiniuose padidėja teršalų koncentracija ir mažėja deguonies.

Nors marios nusekusios, pasak hidrologų, dar nėra ko baimintis. Šiuo metu situacija pagal vandens lygio matuoklius nėra bloga. Vietomis mariose vanduo yra apie 8 centimetrus žemiau įprasto lygio.

„Šalies upės ir vandens telkiniai per sausrą nuseko. Savaitgalį lietus įsigėrė tik į perdžiūvusią žemę, o upių nepamaitino. Situaciją pataisyti turėtų šią savaitę žadamas gausesnis lietus”,– prognozavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos hidrologas Aleksandras Kajutis.

Anot jo, tokie vandens lygio svyravimai – kasmetinis reiškinys. Tik šiemet marių atoslūgis ankstyvas. Tam įtakos turėjo vyravę rytų krypčių vėjai, kurie ne tik neatneša lietaus, bet ir varo vandenį iš marių į jūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.