Tatuiruotės gali sugadinti atostogas

Atostogų metą poilsiaujantys Lietuvoje ar egzotiškuose kraštuose žmonės iš gausybės pramogų susigundo dailininkų, tapančių ant kūno, paslaugomis.

Dažniausiai pigias paslaugas siūlantys dailininkai įmantrius piešinius arba laikinas tatuiruotes ant kūno tapo turguose, turistų pamėgtose vietose, ypač paplūdimiuose. Šioms pagundoms itin sunkiai atsispiria vaikai. Tačiau ši paslauga gali tapti sugadintų atostogų ar dar blogiau – ilgai negyjančių randų, alerginio dermatito ir net alergijos priežastimi.

Heninė lavsonija, liaudyje žinoma kaip chna, – tai augalas, kurio lapus išdžiovinus, sutrynus ir atskiedus vandeniu gaunami dažai, dažniausiai naudojami plaukams, audiniams dažyti ar piešti ant kūno. Moterys naudoja chna mažiausiai 5 tūkst. metų. Pavojinga ne pati natūrali žolė, o tai, kad siekiant ryškesnių atspalvių, chna maišoma su sintetiniais dažais, metalų druskomis ir kitų augalų dažais. Norint išgauti itin ryškią juodą spalvą tiek dažant plaukus, tiek darant tatuiruotes, į chna dažus įmaišoma cheminės medžiagos p-fenilendiamino, kuris sutrumpintai žymimas PPD. Ši medžiaga, skirtingai nei natūrali chna, gali sukelti sunkių alerginių reakcijų ir palikti ilgai negyjančių randų. Su PPD sumaišyta chna vadinama juodąja chna. Iš tikrųjų, juodojoje chna esantį PPD tapant ant odos naudoti draudžiama, tačiau daugybė tatuiruočių meistrų nepaiso šio draudimo. Kadangi stipriausia alerginė reakcija padarius tatuiruotę dažniausiai kyla po 3-12 dienų, turistai dažnai nebegrįžta ir nesiskundžia dėl alerginių reakcijų. Tai leidžia tatuiruočių meistrams paplūdimiuose ir toliau dirbti savo juodą darbą.

Juodojoje chna esantis PPD yra stiprus alergenas, kuris sukelia alergines reakcijas, pasireiškiančias intensyviu niežėjimu, edema, randų susidarymu, ilgalaikiu jautrumu cheminėms medžiagoms. Kai kuriems žmonėms pasireiškia viso kūno aleginė reakcija – ant odos atsiranda šašų ir iškrenta plaukai. Sunkesnių reakcijų atveju prireikia sveikatos priežiūros specialistų pagalbos ar net gydytis ligoninėje. Ši medžiaga ne tik yra pavojinga, bet dar ir sukelia daugelį kryžminių reakcijų – įjautrina organizmą kitoms medžiagoms.

Patarčiau atsargiai naudotis užsienyje tiesiog gatvėje siūlomomis tatuiruočių meistrų paslaugomis, ypač saugoti vaikus, nerizikuoti jų sveikata.

Apsisaugoti ir atskirti, kokia chna naudojama, įmanoma. Natūrali chna būna rausvų, rusvų atspalvių, bet niekada nebus visiškai juoda. Natūralias chna tatuiruotes galima laikyti net per naktį, tuo metu tatuiruotes, kurių dažų sudėtyje yra PPD, – tik apie valandą. Jei piešiniui naudojami natūralios chna dažai, juos nuplovus, piešinys ant kūno liks oranžinis, vėliau paruduos, o nuplovus juodosios chna dažus, piešinys liks juodas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.