Tarp kandidatų į Lietuvos prezidentus – devynios pavardės

Tarp kandidatų į būsimuosius Lietuvos prezidentus – devynios pavardės.
Kai kurie politologai mano, kad antrą kartą kandidatuoti į šį postą ryšis socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, kaip reali kandidatė minima buvusi Lietuvos finansų ministrė, eurokomisarė Dalia Grybauskaitė bei dabartinis šalies premjeras Gediminas Kirkilas.

Be to, kandidatų sąraše – Vilniaus universiteto profesorius Egidijus Kūris, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, aplinkos ministras Artūras Paulauskas, žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė, Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vygaudas Ušackas ir Vilniaus miesto tarybos narys, buvęs miesto meras Artūras Zuokas.

Žurnalas „Extra” apie galimus kandidatus kalbėjosi su Kauno technologijos universiteto Politikos ir viešojo administravimo instituto direktoriumi Algiu Krupavičiumi, politologu Alvidu Lukošaičiu, Prezidento patarėju, vidaus politikos ir analizės grupės vadovu Lauru Bieliniu bei istoriku ir politologu Robertu Šiugždiniu.

Kaip V.Blinkevičiūtės privalumas įvardijamas reitingų lentelėse atsispindintis didelis visuomenės, ypač vyresnio amžiaus rinkėjų, pasitikėjimas.

Politologai pabrėžė, jog D.Grybauskaitė įvairiose diskusijose apie Lietuvos politiką, aktualijas dalyvauja retai, tačiau jos pareiškimai būna taiklūs, kritiški ir laiku. Pagrindinis eurokomisarės trūkumas, jų nuomone, yra nepriklausymas jokiai politinei partijai.

Dabartinis šalies premjeras G.Kirkilas, anot specialistų, yra stiprus debatuose, o tai per prezidento rinkimus esą gali virsti labai dideliu pranašumu.

E.Kūris įvardijamas kaip stipri asmenybė, išsilavinęs specialistas, kuris puikiai tiktų šiam vaidmeniui. Tačiau E.Kūrį gali nuolat lydėti visuomenės akyse vis dar kontroversiškai vertinamas pašalinto prezidento Rolando Pakso apkaltos pėdsakas.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, politologų teigimu, žavi tuo, jog yra išsilavinęs, jaunas, kompetentingas ir galintis susidoroti su prezidento vaidmeniu – jo kandidatūra esą būtų tikra naujiena politikoje.

A.Paulauskas, anot analitikų, taip pat vertinamas kaip potencialus kandidatas, jis esą pažįsta visus valdiškų institucijų koridorius, žino pakilimus ir nuopuolius. Tačiau jau dukart šalies vadovo posto siekti bandęs A.Paulauskas esą taip pat neturi didelio visuomenės pasitikėjimo ir nemažai priklausys nuo to, kaip jo vadovaujamai partijai seksis per Seimo rinkimus.

K.Prunskienė politologų vadinama patyrusia. Ji esą turi aiškiai apibrėžtą politinę paramą ir gali sulaukti didelio finansinio bei visuomeninio palaikymo. Tačiau kol kas ministrei koją kiša tas pats nedidelis visuomenės nuomonės reitingas.

V.Ušackas, tvirtinama, yra išsilavinęs, jaunas, gerai supranta užsienio politikos subtilybes. Politologai pabrėžia, kad jis politikoje yra atsargus ir šiandien labiau stebi situaciją nei imasi konkrečių veiksmų.

A.Zuokas taip pat esą pranašus tuo, jog yra jaunas, taip pat patrauklus jaunimui, vilniečiams. Anot specialistų, jis turi savybių, kurios žmones traukia, ir tai sunku paaiškinti.

Kaip trūkumą specialistai įvardija tai, jog A.Zuokas yra gana kontroversiška asmenybė. Pagarsėjo abejotinais ryšiais su „Rubicon group”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Tarp kandidatų į Lietuvos prezidentus – devynios pavardės"

  1. xx

    Gražus sąrašėlis. Su politologais nesutikčiau su tuo, kad minusas yar nepriklausyti kokiai nors partijai. Dauguma mano, kad pliusas ir ryškus.Nes partinės rietenos visiems pabodusios.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.