Šnipiškes tirs Izraelio specialistai

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) jau rado rangovą, atliksiantį geodezinius tyrimus Šnipiškėse, kur manoma buvus senųjų žydų kapinių. Pirmieji specialistų darbo rezultatai gali paaiškėti dar prieš liepos 6-ąją – Mindaugo karūnavimo šventę.

Po Joninių sostinės Šnipiškių rajone, kaip įtariama, buvusių žydų kapinių teritorijoje, kur iškilęs prabangių Karaliaus Mindaugo apartamentų kompleksas, geodezinius tyrimus pradės Izraelio specialistai.

Darbams, kuriuos, reikalaujant žydų rabinams, atliks jų tikėjimo specialistai, apmokėti Lietuvos Vyriausybė iš rezervo fondo skyrė 353 tūkst. litų.

Pasirašomos sutartys

Rabinų komitetui, besirūpinančiam žydų kapinių priežiūra visame pasaulyje, pareiškus, kad jie pasitikės tik savo tikėjimo specialistų atliktais geodeziniais tyrimais, Vyriausybė tokius rangovus pavedė surasti LGT. Kaip vakar LŽ sakė šios tarnybos vadovas Juozas Mockevičius, šią savaitę su darbų vykdytojais – Izraelio firma „Geotec” – tikimasi baigti derinti sutartis.

„Rangovas bus vienas, jis atliks lauko darbus. Viską prižiūrės generalinis konsultantas, atstovaujantis žydų organizacijoms”, – sakė LGT direktorius. J.Mockevičius sutiko, kad tokio rango specialistų galima buvo rasti ir arčiau Lietuvos, tačiau rabinų komitetas nenorėjo, kad tyrimuose dalyvautų kokia nors trečioji šalis.

Pasak LGT vadovo, pasirašius sutartis, tyrimus planuojama pradėti iš karto po Joninių. Lauko darbai gali trukti apie 10 dienų. „Nelygu, kokios kokybės bus gauta medžiaga, prireiks dar kokių dviejų ar trijų savaičių jos interpretacijai ir rezultatams surašyti į ataskaitą”, – pasakojo J.Mockevičius.

Tyrimų projekto sąmatinė vertė – 353 tūkst. litų. Faktinė kaina paaiškės užbaigus visus darbus. „Per derybas pavyko šiek tiek sumažinti kainą”, – tikino LGT vadovas.

Atsiveš technikos

Kokį plotą Šnipiškėse tirs žydų specialistai, konkrečiai neapibrėžta. Pasak J.Mockevičiaus, tai priklausys nuo technikos pajėgumo. J.Mockevičius LŽ sakė, kad Izraelio specialistai į Vilnių atsiveš kelis radarus, įvairių antenų.

Praėjusių metų pabaigoje atlikti sudėtingus Šnipiškių teritorijos tyrimus maždaug vieno hektaro plote buvo pasirengę ir Lietuvos specialistai. Žydų atstovams pareiškus abejonę dėl jų kvalifikacijos, technikos patikimumo, be to, atsižvelgus į nepalankią tarptautinę nuomonę, Lietuva tokių planų atsisakė.

Tada LGT vadovas, klausiamas, ką geologai gali sužinoti atlikę geofizinius tyrimus, teigė, kad įmanoma aptikti visas medžiagas, infrastruktūrą ar požemines komunikacijas, kurios savo elektromagnetinėmis savybėmis skiriasi nuo grunto. Tačiau minėtoje teritorijoje gruntas kastas ne kartą, todėl atskirti tvoros ar kapviečių elementus bus gana sudėtinga, o gal net neįmanoma.

Anot J.Mockevičiaus, lietus, drėgmė keičia grunto elektromagnetines savybes, todėl tyrimo, kuris atliekamas naudojant elektromagnetinių bangų georadarą, rezultatai gali būti netikslūs. „Kapinių tyrimas nėra geologijos, o archeologijos objektas. Toks tyrimas tik leidžia sumažinti galimų kasinėjimų plotus”, – aiškino LGT direktorius.

Sulaukta perspėjimų

Ginčai, kurioje vietoje buvo XIX amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, trunka nuo 2005 metų, kai grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino buvusių kapinių vietoje vykstančiomis statybomis. Šiam jautriam klausimui sureguliuoti Lietuvos Vyriausybė net sudarė specialią komisiją. Tačiau verslininkai prabangius apartamentus tvirtino statantys ne kapinių teritorijoje. Neseniai paskelbta, kad kompleksas jau baigtas statyti ir pastatai pripažinti tinkamais naudoti.

Prezidentas Valdas Adamkus kovo viduryje pareikalavo, kad Vyriausybė kuo greičiau imtųsi konkrečių darbų ir išspręstų visus klausimus, susijusius su statybomis buvusiose žydų kapinėse. Šalies vadovo nuomone, delsti nebegalima – būtina nustatyti kapinių ribas ir stabdyti darbus.

Vasario pabaigoje JAV Kongreso Užsienio reikalų komitetas dėl šių statybų priėmė rezoliuciją, kurioje kritiškai vertintas neva Lietuvos neveiklumas ir nesugebėjimas saugoti istorinio atminimo objektų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Šnipiškes tirs Izraelio specialistai"

  1. nu sakes

    kas per nesamones.
    Kokie dar rabinu reikalavimai?
    Mes ka, zydu reikalavimu turim klausyti, daryti darbus be konkurso? nu ir kas,kad ju tikejimas taip liepia-o mes turim parinkti specialistus pagal savo norus. Kodel JAV nieko nesako,kad Izraelis slepe Rainiu zudika.

  2. Lietuvis

    Vyti lauk zydus kenkejus – Lietuviu zudikus is Lietuvos seimas korumpuoti parsidaveliai tai juk akivaizdu svaisto musu mokesciu moketoju pinigus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.