Australijai išvedus savo karius iš Irako, Bushas neteko artimos sąjungininkės

Australijos naujajai centro kairiųjų vyriausybei tesėjus rinkimų pažadą ir pirmadienį išvedus savo karius iš Irako, JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) neteko artimos šio karo sąjungininkės.
Kai Australijos vėliava Pietų Irake buvo nuleista, buvęs australų lyderis, konservatorius Johnas Howardas (Džonas Hovardas), kurį po lapkričio rinkimų pakeitė premjeras Kevinas Ruddas (Kevinas Radas), teisino savo sprendimą prisidėti prie Irako karo.

„Tvirtai tikiu, kad tai buvo teisingai pasielgta”, – sakė J.Howardas, vienas ištikimiausių G.W.Busho sąjungininkų „norinčiųjų koalicijoje”, kuri 2003 metų kovą įsiveržė į Iraką.

Tačiau J.Howardas pripažino, kad šio karo kaina buvo „labai, labai didelė, daug didesnė, nei visų būtų norėję”.

Buvęs lyderis, kuris po rinkimų retai kalbasi su spaudos atstovais, interviu laikraščiui „The Sydney Morning Herald” davė tuo metu, kai 550 kovos veiksmuose Irake dalyvavusių australų karių pradėjo kraustytis iš savo bazės Talile, esančiame maždaug 300 km į pietus nuo Bagdado.

Gynybos ministras Joelis Fitzgibbonas (Džoelis Ficgibonas) per spaudos konferenciją sakė, kad dabar „tinkamas metas” išvesti karius ir pridūrė, kad kariškiai yra pernelyg apkrauti įsipareigojimais Irake, Afganistane ir Rytų Timore.

Australų komandosai buvo tarp pirmųjų į Iraką įžengusių koalicijos karių, bet karui užsitęsus pagrindinis australų pajėgų vaidmuo buvo ribotas ir per kovos veiksmus nežuvo nė vienas Australijos karys.

Iki rinkimų J.Howardas buvo paskutinis svarbus G.W.Busho partneris šioje koalicijoje, kuriai anksčiau taip pat priklausė buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras), buvęs Ispanijos premjeras Jose Maria Aznaras (Chosė Marija Asnaras) ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis).

Kanbera Irako karui dar paliko 1 tūkst. savo karių, bet pačiame Irake liks tik mažos saugumo pajėgos. Dauguma šių karių bus dislokuoti netoliese esančiose valstybėse ir aptarnaus du žvalgybinius lėktuvus ir karo laivą, kurie padeda saugoti jūroje esančias naftos gavybos platformas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.