Į suvažiavimą Vilniuje rinksis Lietuvos Sąjūdžio nariai

Minint Lietuvos Sąjūdžio įkūrimo 20-metį, į suvažiavimą Vilniuje šeštadienį rinksis jo nariai.
Anot Lietuvos Sąjūdžio pirmininko Ryto Kupčinsko, suvažiavimo dalyviai ne tik prisimins Sąjūdžio nueitą kelią, bet ir aptars aktualias šių dienų problemas.

„Lietuvos Sąjūdžio 11-asis suvažiavimas – tai šios visuotinai žinomos organizacijos, sutelkusios lietuvių tautą laisvės siekiui ir nepriklausomos valstybės atkūrimui, 20-mečio paminėjimo renginys. Kartu, tai galimybė analizuoti per šį laikotarpį Sąjūdžio nueitą kelią, laimėjimus ir nesėkmes, aptarti šiandieninius iššūkius, išsakyti požiūrį į aktualiausias nūdienos problemas, pavojus, grėsmes valstybei ir visuomenei, įvertinti patriotinių jėgų pasirengimą svarbiausiam metų politiniam įvykiui – Seimo rinkimams”, – pranešime spaudai cituojamas R.Kupčinskas.

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vyksiančiame renginyje pranešimus skaitys Sąjūdžio garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, R.Kupčinskas, akademikas Antanas Tyla, Sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Justas Dvarionas, Sąjūdžio nariai Valensas Čeginskas, Romas Batūra, Vladas Vilimas, Kazimieras Garšva. Susirinkusiuosius sveikins kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Suvažiavimo dalyviai taip pat svarstys rezoliucijas dėl politinės ir ekonominės situacijos šalyje, padėties žemėnaudoje, visuomenės dalyvavimo teisingumo vykdyme, Lietuvos istorijos faktų iškraipymo ir kitų aktualių klausimų.

Kitą savaitę Vilniuje vyks ir kiti Sąjūdžio 20-mečiui skirti renginiai. Seime birželio 5-6 dienomis rengiama prezidento Valdo Adamkaus globojama tarptautinė konferencija „Berlyno sienos griuvimas: nuo Budapešto iki Vilniaus”.

Renginyje, kuriame dalyvaus žymūs istorinių įvykių dalyviai, parlamentarai, istorikai, politologai iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Vokietijos, Rusijos, numatoma istoriškai apžvelgti 1944-1990 metų įvykius Vidurio ir Rytų Europoje ir pasaulio valstybių reakciją į juos, aptarti dabartines regiono problemas ir grėsmes nagrinėjamos istorinės patirties kontekste.

Ketvirtadienį Seime taip pat bus atidaryta konferencijai skirta paroda „Kelias į laisvę”, pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius.

Seimas, siekdamas pažymėti Sąjūdžio reikšmę atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, šiuos metus yra paskelbęs Sąjūdžio metais.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis buvo įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Grupės intelektualų įkurta organizacija netrukus virto plataus masto judėjimu, kurį vainikavo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas 1990 metų kovo 11-ąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.