Sveikatos reikalų komitetas pritarė siūlymams griežčiau riboti alkoholinių gėrimų prekybą

Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė siūlymui nuo 2009 metų uždrausti parduotuvėse naktį pardavinėti alkoholinius gėrimus, tačiau laikosi nuomonės, kad reikėtų leisti jais prekiauti restoranuose ir kavinėse rugsėjo 1-ąją.
Alkoholiu siūloma drausti prekiauti ir kioskuose bei nestacionariose degalinėse, taip pat valdžios institucijose, pavyzdžiui, prezidentūroje, Seime, Vyriausybėje, ministerijose, savivaldybėse.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį, apsvarstęs atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian palankiai vertina komiteto siūlymą riboti alkoholio prekybos parduotuvėse laiką.

„Tai yra priemonė, kuri mažina prieinamumą prie alkoholio”, – sakė G.Belian. Jos teigimu, stipriųjų gėrimų prekybos laiko ribojimas neturėtų skatinti nelegalios prekybos alkoholiu.

Nuo kitų metų mažmeninėse prekybos įmonėse alkoholiu siūloma leisti prekiauti tik nuo 10 iki 22 valandos.

Praėjusią savaitę Ekonomikos komitetas siūlė alkoholiu leisti prekiauti nuo 9 val. iki 22 valandos, tačiau Sveikatos reikalų komitetas nusprendė, kad prekybą alkoholiu reikia sugriežtinti.

Kooperatinės bendrovės „Lietuvos kooperatyvų sąjunga”, vienijančios 700 smulkių parduotuvių, kurių dydis siekia apie 50 kvadratinių metrų, vienas vadovų Raimondas Koreiva siūlė Seimui leisti mažose parduotuvėse prekiauti alkoholiu nuo 8 valandos ryto.

„Prieš eidami į darbą ar imdamiesi kitų namų ūkio darbų, žmonės spėja apsipirkti”, – kalbėjo R.Koreiva, kurio atstovaujama organizacija siūlė leisti alkoholiu prekiauti nuo 6 val. ryto iki vidurnakčio.

Jis prognozavo, kad iki 10 val. negalėsiantys įsigyti nei alaus, nei sidro linkusieji į alkoholio vartojimą net ir neišgėrę asmenys grasins prekybininkams.

„Kaimo parduotuvėse dažniausiai dirba moterys, jos prekybos salėje būna po vieną. Joms nesaugu bus”, – kalbėjo R.Koreiva.

Jis žada įtikinti Seimo narius, kad balsuotų už paankstintą alkoholio prekybos laiką.

Pasak jo, ryte kaimo parduotuvėse būtų galima drausti prekiauti stipriais alkoholiniais gėrimais, o ne silpnesniais. Jis taip pat siūlo šį klausimą reguliuoti palikti vietos valdžiai – savivaldybėms ar seniūnijoms.

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos asociacijos prezidentas Mindaugas Paljanskas

siūlė leisti alkoholiu prekiauti iki 24 val. ir nedrausti prekybos anksti rytą.

„Vakare po 22 val. grįžtu iš sporto salės ir nebegaliu užsukęs į parduotuvę įsigyti alaus, kurį išgerčiau žiūrėdamas televizorių. Esu verčiamas užsukti į barą, išgerti, sėsti prie vairo ir važiuoti namo”, – kalbėjo M.Paljanskas.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės komisijos vadovas Aurelijus Veryga priekaištavo: „Tokiu metu – nuo ankstyvo ryto alkoholio ieško tie, kuriems ryte reikia išsipagirioti”.

Jis pasiūlė leisti alkoholiu prekiauti tik nuo 11 val.: „Išvažiuoti iš darbo įsigyti alkoholio jiems bus sunkiau”.

Socialdemokratė Vilija Vertelienė prognozavo, kad papildomi draudimai skatins nelegalią alkoholio prekybą.

„Prisidarys kas antrame name taškų, kur bus perpardavinėjamas alkoholis ar bus prekiaujama namudiniais alkoholiniais gėrimais”, – kalbėjo Seimo narė.

Komitetas siūlo ir toliau drausti alkoholiu prekiauti rugsėjo 1 dieną, tačiau tas draudimas nebūtų taikomas viešojo maitinimo įmonėse. Jeigu Seimas tam pritars, jau šių metų rugsėjo pirmąją alkoholiu galės prekiauti restoranai ir kavinės bei kitos maitinimo įmonės.

Parlamentarams teks apsispręsti, ar drausti asmenims iki 18 metų ne tik vartoti, bet ir turėti alkoholinių gėrimų, nes Sveikatos reikalų komitetas tam pritarė.

Komitetas parėmė konservatoriaus Antano Matulo siūlymą drausti turėti alkoholinių gėrimų atidarytoje taroje automobilių salonuose, o gyventojams juos vartoti alkoholį, jį laikyti ir gabenti atidarytoje pakuotėje, išskyrus automobilius, kurių salonas yra atskirtas nuo vairuotojo vietos.

Taip pat pritarta siūlymui masiniuose renginiuose ir mugėse leisti prekiauti tik tais alkoholiniais gėrimais, kurių stiprumas neviršija 6 proc. Dabar leidžiam prekiauti, kai jų stiprumas neviršija 13 procentų.

Mažmeninės prekybos įmonėse, kuriose vaikams ir paaugliams skirtų prekių sudarytų 30 (dabar – iki 50 proc.) arba daugiau mažmeninės prekių apyvartos, siūloma drausti prekiauti alkoholiu.

R.Koreiva siūlė Seimui sudaryti vaikams ir paaugliams skirtų prekių sąrašą ir kaip jos turi būti išdėstytos nedidelės parduotuvėlės salėje – „kaip arti ar toliau nuo alkoholinių gėrimų”.

„Sauskelnės yra vaikams skirta prekė, bet jos vaikai neperka, o tai daro suaugę, tada kodėl šalia tokios prekės – už vienos ar kitos lentynos kaimo parduotuvėje negali būti sustatyti jau ir alkoholio buteliai?” – kalbėjo R.Koreiva.

Alkoholiu, komiteto nuomone, turėtų būti draudžiama prekiauti valstybės valdžios ir valdymo institucijose, tačiau toks draudimas negaliotų tik per oficialius priėmimus ir protokolinius renginius.

Tokią pataisą pasiūlė „darbietis” Pranas Vilkas.

A.Matulas sako, kad išguiti iš valstybinėse įstaigose veikiančių maitinimo įmonių alkoholį nebus labai sunku, nes pajamos iš jo nėra labai didelės.

„Darbo metu pietaujant kavinėje reikia pavalgyti, o ne alkoholį vartoti. Kitose darbovietėse negalima alkoholio vartoti, tai lygiai taip pat turi būti ir valstybinėse institucijose”, – sakė A.Matulas.

Dabar valstybinėse įstaigose veikiančiose kavinėse prekiauti alkoholiu leidžia įstatymas tik tokiu atveju, jeigu tie prekybininkai turi licenciją prekiauti alkoholiu.

Nuo kitų metų jokio alkoholio siūloma neleisti pardavinėti kioskuose.

„Niekur pasaulyje nėra, kad alkoholį pardavinėtų iš kioskų, be kasos aparatų”, – sakė A.Matulas.

Už alkoholio reklamos per televiziją, kitose žiniasklaidos priemonėse, prekybos vietose bei viešose vietose pažeidimus siūloma įmones bausti didesnėmis negu dabar numatytos baudomis – nuo 10 iki 50 tūkst. litų, o už pakartotinį pažeidimą – dvigubai didesnėmis, nes dabar analogiškos baudos siekė 1-20 tūkst. litų.

G.Belian sakė, kad alkoholio reklamos pažeidimai yra daromi tyčia, „o ne dėl nepasižiūrėjimo”.

Pasak jos, kadangi baudos yra mažos, šiuo metu apsimoka daryti pažeidimus, kurie jau įgauna masinį pobūdį, ir mokėti baudas.

Jos teigimu, turėtų būti griežtinamos ir sankcijos už alkoholio pardavimą nepilnamečiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.