Lietuvius vilioja skandinaviški atlyginimai

Norvegijoje imigrantai vis dar labai laukiami – čia trūksta beveik 100 tūkst. darbuotojų. Didesnio atlyginimo suvilioti lietuviai lagaminus susikrauna greičiau, nei pasidomi darbo sąlygomis.

Pusė dirba nelegaliai

Po visą pasaulį pasklidę lietuviai savo laimę dažnai randa Norvegijoje. Čia gyvena, dirba ar mokosi apie 10 tūkst. išeivių iš Lietuvos – tokius duomenis pateikia Norvegijos migracijos departamentas. „Tačiau norėdami sužinoti realų skaičių, drąsiai galite dauginti bent iš dviejų”, – sakė kelių profesijų darbuotojus vienijančios profsąjungos atstovas Kjellas Skjaervo, dalyvavęs vakar sostinėje Tautinių mažumų ir išeivijos departamente surengtame posėdyje.

Aukštos kvalifikacijos nereikalaujančių profesijų atstovai dažnai būna apgaunami jų neišmanymu pasinaudojančių darbdavių. Bendrovė, nelegaliai įdarbinusi žmogų, Norvegijoje beveik nerizikuoja: jai gresia vos 5 tūkst. litų dydžio bauda. Tačiau pačiam darbuotojui nelegalus darbas gali baigtis kur kas skaudžiau. Iš jo nelegaliai gautų pajamų išskaičiuojamas pajamų mokestis (Norvegijoje siekiantis 28–30 proc. nuo viso atlygio), kurį būtų turėjęs mokėti darbdavys.

„Teko girdėti, kad kai kurie darbdaviai baudos lapus netgi įsirėmina ir kabina ant sienos, taip pašiepdami neveiksmingą sistemą”, – apgailestavo K.Skjaervo.

Nuolatinės „komandiruotės”

Į keblią padėtį lietuviai Norvegijoje dažniausiai patenka dėl to, kad nežino savo teisių ir nestoja į labai stiprias Skandinavijoje profsąjungas. Nemažai imigrantų dirba neva kaip išvykę į komandiruotę. Norvegai įregistruoja įmones Lietuvoje, čia susiranda darbuotojus ir išsiunčia juos į „komandiruotes”. Dažniausiai tokie darbuotojai Lietuvoje nebūna dirbę nė dienos. Iš jų atlyginimų darbdaviai nevengia išskaičiuoti išlaidų už kelionę ar pragyvenimą.

Laivų statyboje Norvegijoje dirba nemažai rumunų, įdarbintų Lietuvos įmonėse. Taip atsitiko, nes Lietuva jau buvo ES narė, o Rumunija tam dar tik ruošėsi.

Gudravimams dėl imigrantų darbo apmokėjimo ruošiasi ir Lietuva. „Jau dabar turime galvoti apie prevenciją, nes trūkstant darbuotojų, imigracija Lietuvoje tik didės. Reikia pasinaudoti patirtimi šalių, kurios su tuo jau susidūrė”, – sakė susirinkime dalyvavęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos kauno regioninio centro vadovas Ramūnas Narbutas.

Tikroji alga slepiama

Nenorintys mokėti didelių mokesčių Lietuvoje, darbininkai dažnai turi dvi darbo sutartis: vieną, kurioje nurodomas tikras gaunamas atlyginimas, ir kitą, kurioje nurodytas tik lietuviškas minimalus darbo užmokestis. Tačiau Norvegijos ir Lietuvos mokesčių inspekcijoms glaudžiai bendradarbiaujant, vis daugiau tokių atvejų išaiškinama.

Norvegijoje minimalus darbo užmokestis nustatomas tik statybų sektoriuje. Vietiniams darbininkams mokamas didesnis atlyginimas, o lietuviams – gerokai mažesnis. „Lietuviai ir latviai dabar uždirba tiek, kiek lenkai gaudavo 2004–2005 metais”, – sakė K.Skjaervo.

Vidutiniškai Norvegijoje lietuviai užsidirba apie 3–4 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

4 atsiliepimai į "Lietuvius vilioja skandinaviški atlyginimai"

  1. viktor

    tikrai uzsidirba daugiau nei 3 – 4 tukst litu ,kazkoks nepatikimas saltinis :DD cia labiau gasdina tuos ,kurie nori iswykti, o ne pateikai objektyvia informacija

  2. Zinau

    Mano pusbroliai dirba ir uzdirba 3000-3500 euru, o ne litu

  3. kkk

    Priklauso nuo to kur dirba,bet galimybes neblogai uzdirbti No yra zimiai rimtesnes nei Lt

  4. coen

    jo mano geras draugas dirba, tai gauna nuo 9500 iki 1200 litais, priklauso nuo darbu statybose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.